ZOB

Zob – lat. Avena,

biljni rod iz porodice pravih trava (Poaceae). Najznačajnija među njima je zob (A. sativa) koja se ranije poglavito koristila u prehrani konja, a u novije vrijeme i za ljudsku prehranu.

Oplemenjivanje zobi u Bc Institutu d.d. nema tako dugu tradiciju kao rad na kukuruzu i pšenici, ali postignuti rezultati i uložen trud vidljivi su kroz priznavanje četiri Bc sorte jare zobi i jedne ozime bijele zobi.

Novost je novopriznata sorta ozime zobi BC Marta, kao i nova moderno koncipirana sorta jare zobi Istra.

 

NAZIVOPIS I KARAKTERISTIKE
OZIMA ZOB
BC Marta
Bijela zob intenzivnog tipa i visoke nutritivne vrijednosti
• Duljina vegetacije: Srednje rana
• Visina: 90 – 95 cm
• Otpornost na polijeganje: Vrlo dobra
• Masa 1000 zrna: 37 – 39 g
• Hektolitarska masa: 50 -54 kg
• Optimalni rok sjetve: 1.-25. listopada
JARA ZOB
Kupa
Visoki urodi uz intenzivnu agrotehniku
• Duljina vegetacije: Srednje rana
• Visina: 90 – 95 cm
• Otpornost na polijeganje: Dobra
• Masa 1000 zrna: 28 – 33 g
• Hektolitarska masa: 41 – 45 kg
• Optimalni rok sjetve: 15. veljače – 20. ožujka
Baranja
Sorta stabilne rodnosti, visoke nutritivne vrijednosti
• Duljina vegetacije: Srednje rana
• Visina: 96 – 98 cm
• Otpornost na polijeganje: Dobra
• Masa 1000 zrna: 28 – 31 g
• Hektolitarska masa: 41 – 46 kg
• Optimalni rok sjetve: 1. veljače – 20. ožujka
Istra
Visok urod, iznadprosječan sadržaj proteina
• Duljina vegetacije: Rana
• Visina: 90 – 94 cm
• Otpornost na polijeganje: Vrlo dobra
• Masa 1000 zrna: 37 – 39 g
• Hektolitarska masa: 50 – 52 kg
• Optimalni rok sjetve: 15. veljače – 20. ožujka