Zob – lat. Avena sativa L.,
biljni rod iz porodice pravih trava (Poaceae). Najznačajnija među njima je zob (A. sativa) koja se ranije poglavito koristila u prehrani konja, a u novije vrijeme i za ljudsku prehranu.
Oplemenjivanje zobi u Bc Institutu d.d. nema tako dugu tradiciju kao rad na kukuruzu i pšenici, ali postignuti rezultati i uložen trud vidljivi su kroz priznavanje četiri Bc sorte jare zobi i jedne ozime bijele zobi.
Novost je novopriznata sorta ozime zobi BC Marta, kao i nova moderno koncipirana sorta jare zobi Istra.
NAZIV | OPIS I KARAKTERISTIKE |
---|---|
OZIMA ZOB | |
BC Marta | Bijela zob intenzivnog tipa i visoke nutritivne vrijednosti • Duljina vegetacije: Srednje rana • Visina: 90 – 95 cm • Otpornost na polijeganje: Vrlo dobra • Masa 1000 zrna: 37 – 39 g • Hektolitarska masa: 50 – 54 kg • Optimalni rok sjetve: 1. – 25. listopada |
JARA ZOB | |
Kupa | Visoki urodi uz intenzivnu agrotehniku • Duljina vegetacije: Srednje rana • Visina: 90 – 95 cm • Otpornost na polijeganje: Dobra • Masa 1000 zrna: 28 – 33 g • Hektolitarska masa: 41 – 45 kg • Optimalni rok sjetve: 15.02. – 15.03. |
Baranja | Sorta stabilne rodnosti, visoke nutritivne vrijednosti • Duljina vegetacije: Srednje rana • Visina: 96 – 98 cm • Otpornost na polijeganje: Dobra • Masa 1000 zrna: 28 – 31 g • Hektolitarska masa: 41 – 46 kg • Optimalni rok sjetve: 15.02. – 15.03. |
Istra | Visok urod, iznadprosječan sadržaj proteina • Duljina vegetacije: Rana • Visina: 90 – 94 cm • Otpornost na polijeganje: Vrlo dobra • Masa 1000 zrna: 37 – 39 g • Hektolitarska masa: 50 – 52 kg • Optimalni rok sjetve: 15.02. – 15.03. |