SOJA

Soja – lat. Glycine max

je mahunarka visoke hranjive vrijednosti.

Sadrži vrlo velik postotak masti – 19,9%, ugljikohidrata – 30,2% i bjelančevina – 36,5% te vitamine A i B skupine. U prehrani i industriji upotrebljava se u raznim oblicima kao što su: sojino mlijeko, sir poznat kao tofu, brašno, ulje, soja umak, briketi itd.

Bc Institut nema vlastite oplemenjivačke programe na stvaranju sorata soje. Već desetak godina radi se intenzivno na sjemenarstvu soje s orijentacijom na rane i srednje rane sorte (00, 0, 0-I)

Proizvodni program umnažavanja sjemena je u suradnji s Agronomskim fakultetom – Zagreb i S.I.S., Società Italiana Sementi. Sve sorte stvorene su klasičnim metodama selekcije bez manipulacije genima.

IMEOPIS
PEDRO
srednje rana (0-1)

Sorta indeterminiranog tipa rasta, stabilan i odličan prinos, pogodna za ranu sjetvu kao glavni usjev i kao naknadni, dobro podnosi gušći sklop.
ASCASUBI
srednja (1)

Sorta indeterminiranog tipa rasta, predstavlja odličnu kombinacijom potencijalnog prinosa i otpornosti na razne proizvodne uvjete, pogodna za sjetvu unutar redova.
BAHIA
srednje rana (0-1)

Sorta indeterminiranog tipa rasta, vrhunski prinos uz raniju zrelost, pogodna za sjetvu unutar redova i sekundarnu žetvu.

ZLATA
rana (0)

Priznata 2009. godine. Vrlo rodna i stabilna u prinosu.
BUGA
rana (00/0)

Priznata 1993. godine (reselekcionirana i poboljšana 1998-2002.). Vrlo rodna i stabilna u prinosu.