SOJA

Soja – lat. Glycine max

je mahunarka visoke hranjive vrijednosti.

Sadrži vrlo velik postotak masti – 19,9%, ugljikohidrata – 30,2% i bjelančevina – 36,5% te vitamine A i B skupine. U prehrani i industriji upotrebljava se u raznim oblicima kao što su: sojino mlijeko, sir poznat kao tofu, brašno, ulje, soja umak, briketi itd.

Bc Institut nema vlastite oplemenjivačke programe na stvaranju sorata soje. Već desetak godina radi se intenzivno na sjemenarstvu soje s orijentacijom na rane i srednje rane sorte (00, 0, 0-I)

Proizvodni program umnažavanja sjemena je u suradnji s Agronomskim fakultetom – Zagreb i S.I.S., Società Italiana Sementi. Sve sorte stvorene su klasičnim metodama selekcije bez manipulacije genima.

IMEOPIS
PEDRO
srednje rana (0-1)

Sorta indeterminiranog tipa rasta (postepeno raste i cvate), stabilan i odličan prinos, pogodna za ranu sjetvu kao glavni usjev i kao naknadni, dobro podnosi gušći sklop.
Bez GMO.
BAHIA
srednje rana (0-1)

Sorta indeterminiranog tipa rasta (postepeno raste i cvate), vrhunski prinos uz raniju zrelost, pogodna za sjetvu unutar redova i sekundarnu žetvu. Bez GMO.

ASCASUBI
srednja (1)

Sorta indeterminiranog tipa rasta (postepeno raste i cvate), predstavlja odličnu kombinacijom potencijalnog prinosa i otpornosti na razne proizvodne uvjete, pogodna za sjetvu unutar redova. Bez GMO.
AMMA
srednja (1)

NOVA sorta. Sorta indeterminiranog tipa rasta (postepeno raste i cvate). U optimalnom sklopu daje izrazito visoke prinose zrna uz nisku žetvenu vlagu. Tradicionalnim oplemenjivanjem smanjen je sadržaj antinutritivnih tvari (TIAmg/g) zrna u odnosu na standardne sorte i do 50%. Rekordan urod u pokusima. 5,72 t/ha, Klisa 2021. Bez GMO.