Pravi pir –Triticum spelta
je najstarija poznata vrsta žitarica, slatko-orašastog okusa i bliski srodnik današnje pšenice. Sadrži niske količine glutena koji predstavlja veliki problem za osobe koje pate od celijačne bolesti – netolerancije na gluten. .
U svom sastavu sadrži veliki udio proteina, masti, ugljikohidrata te brojnih vitamina (vitamin A, vitamin C, vitamine B skupine), brojne mikronutritijente poput kalcija, kobalta, željeza, fosfora, magnezija, kalija, bakra, selena i dr. Zbog velikog udjela vlakana izuzetno povoljno djeluje na probavu.
NAZIV | OPIS I KARAKTERISTIKE |
---|---|
Bc Vigor | Ozimi pravi pir. Drevna krušarica pljevičastog i hranjivog zrna za modernu ekološku poljoprivredu • Duljina vegetacije: Kasna • Visina: 126 – 134 cm • Otpornost na polijeganje: Zadovoljavajuća • Masa 1000 zrna: 40,5 g • Hektolitarska masa: 78-81 kg • Optimalni rok sjetve: 5. 10. – 20. 11. |