Žetveni ručak u Đakovu

U utorak, 2. srpnja 2024. godine, planirano je održavanje Dana polja BC strnih žitarica s vršidbom i javnim vaganjem u Tomašancima na poljoprivrednim površinama OPG-a Kovačić. No, vremenska prognoza nije bila naklonjena, pa je vršidba s vaganjem obavljena dan ranije. Kako bismo izbjegli da kiša u potpunosti pokvari naše planove, organizirali smo Žetveni ručak u Đakovu.

U lijepom ambijentu hotela Đakovo okupilo se 60-ak gostiju, što je izvrstan odaziv s obzirom na vremenske uvjete i kratko vrijeme za organizaciju. Ovaj događaj pružio je priliku za druženje i razmjenu iskustava s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, kao i za prezentaciju ovogodišnjih rezultata pokusa BC strnih žitarica s istoka Hrvatske.

Proizvodna godina za strne žitarice bila je vrlo izazovna, ponajprije zbog nedostatka kiše u ključnom mjesecu travnju, te nezapamćenih šteta od miševa, oluja i tuče koja je nedavno poharala kontinentalnu Hrvatsku. Unatoč svemu, rezultati pokusa su vrlo zadovoljavajući.

U nastavku donosimo rezultate pokusa (sadržaj proteina, heltolitarsku masu i urod) i ukupne prosjeke pojedinih sorti sa svih lokacija:

Rezultati pokusa:

Arrow
Arrow
Slider
Posted in .