Vedri dan polja na kiši

Više od 200 poljoprivrednika i gostiju, koliko je sudjelovalo na jučerašnjem Danu polja u Rugvici pokazalo je koliko su poljoprivrednicima nedostajali skupovi na kojima mogu čuti novosti iz ponude, razmijeniti iskustva i družiti se. Bilo je iznimno zanimljivo, dodatnu neizvjesnost napravilo nam je nepredvidivo vrijeme. Plan A  je bio održati „Dan polja“ u potpunosti na otvorenom, ali kako nam to kiša nije dozvolila napravili smo kombinaciju B i C plana. Kako to samo ime našeg Bc Instituta i nalaže.

Kiša nas je potjerala u veliku dvoranu gdje se u uvodnom govoru predsjednik Uprave Bc Instituta dr.sc. Ivica Ikić osvrnuo na iskušenja i poslovanje tvrtke u ovom vrlo zahtjevnom periodu zahvaćenom korona virusom te iskazao zadovoljstvo rezultatima poslovanja, odnosno rastom izvoza kukuruza od čak 45% te rastom ukupnih prihoda za 18%. Osvrnuo se i na važnost domaćeg sjemenarstva te kazao kako sjemenarstvo mora biti prepoznato kao strateški interes svake države, pa tako i Hrvatske.

Nakon predsjednika Uprave čast nam je bila poslušati i državnog tajnika iz Ministarstva poljoprivrede Tugomira Majdaka, dipl.ing koji je na tu temu imao podosta za reći. Istaknuo je važnost samodostatnosti u strateškim proizvodima na koju nas je ova kriza posebno upozorila. Predstavio je i set mjera koje ministarstvo priprema kao pomoć poljoprivrednicima.

S optimizmom smo tako došli i do dijela gdje je direktor sjemenarstva Bc instituta Kristijan Puškarić u vrlo interesantnoj prezentaciji prisutnima predstavio Bc ponudu strnih žitarica te opći smjer i viziju Bc Instituta za budućnost.

Nakon toga smo se, svi zajedno, uputili prema pokusnom polju nedaleko od upravne zgrade. Ni jaka kiša nije nas pokolebala pa smo pod kišobranima obišli izniman pokus te poslušali predstavljanje sorata od strane predstojnika Zavoda za strne žitarice Bc Instituta dr.sc. Marka Maričevića.

Druženje je nastavljeno uz ručak u obližnjem restoranu.

Posebno bi se zahvalili na dolasku državnom tajniku, g. Tugomiru Majdaku, dekanu fakulteta prof.dr.sc. Zoranu Grgiću, ekipi „Plodova zemlje“ s HTV-a na čelu s glavnim urednikom Vlatkom Grgurićem, našim partnerima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova te naravno svima ostalima koji su svojim dolaskom uveličali ovu priredbu.

Puno sreće svima u žetvi!

Fotogalerija:

Arrow
Arrow
Slider
Posted in .