Uvjeti za sjetvu kukuruza

Krajem proteklog tjedna uhvatili smo malo pogodnog vremena te obavili sjetvu demonstracijskog polja Bc hibrida kukuruza. Osim toga, kolegice i kolege iz Botinca odradile su ručnu prihranu strnih žitarica na obližnjem pokaznom polju.

 

Ekipa iz Zavoda za strne žitarice Bc Instituta u pripremi za prihranu usjeva oglednog pokusnog polja

Vremenske (ne)prilike ne idu nam u prilog, hladne temperature, snijeg, mraz, puno-previše oborina, sve to uvjetovalo je da u cijeloj Hrvatskoj sjetva kukuruza kasni. No, ako ništa drugo, bar smo imali dovoljno vremena da se za sjetvu kvalitetno pripremimo.

Razgovarali smo s predstojnikom Zavoda za kukuruz Bc Instituta dr. Mirkom Jukićem koji podsjeća na uvjete u sjetvi kukuruza:

„Sjetva kukuruza započinje uobičajeno za naše krajeve početkom, odnosno sredinom travnja. Dva najvažnija čimbenika koji utječu na klijanje i nicanje kukuruza su vlažnost i temperatura tla. Ako je zemlja suha, tada se odlučujemo za dublju sjetvu na oko 6 – 7 cm dubine, dok u slučaju povoljne vlažnosti tla sije se na 4-5 cm dubine. Osim povoljne vlažnosti tla u sjetvenom sloju za klijanje i nicanje presudna je i temperatura tla. Smatra se da je minimalna temperatura tla, kada se može sijati kukuruz 10 °C. U ovom slučaju pri dobroj vlažnosti za klijanje i nicanje će biti potrebno više od dva tjedna. Međutim, ako je temperatura tla iznad 15 °C taj period se smanjuje na 10-ak dana. Ove sezone vlage u sjetvenom sloju ima i više nego dovoljno, dok su temperature tla na granici, te se kreću oko 10 °C. Za male proizvođače to nije problem, jer zbog malih površina mogu pričekati porast temperatura, ali za proizvođače koji siju kukuruz na većim površinama vrijeme je za početak sjetve kako bi uspjeli sve posijati u optimalnim rokovima.“

Predstojnik Zavoda za kukuruz Bc Instituta dr. Mirko Jukić u sjetvi demonstracijskog pokusa

Naoružajte se strpljenjem, pratite prognozu vremena i uvjete te čim se pruži prilika, u polje.

Sretno!

Posted in .