Sjajan Dan polja!

U utorak, 15. lipnja 2021. godine održali smo Dane polja strnih žitarica u Rugvici. Pravi ljetni ugođaj, temperatura oko 30º celzijusa, vedri i nasmijani gosti i uzvanici, fenomenalno uređen pokus, fina hrana i dugo očekivano druženje.

Pa, krenimo otpočetka. Priliku da prvi pozdravi i prvi zaželi dobrodošlicu imao je predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić. U kratkom obraćanju osvrnuo se na rad i rezultate u prethodnoj poslovnoj godini. Istaknuo je vrlo dobre poslovne rezultate te naglasio kako je i ove godine, unatoč pandemiji, Bc Institut ubilježio rast izvoza od 20% što je uz lanjski rezultat od 50% udvostručenje izvoza u dvogodišnjem periodu.

Riječ je nakon toga preuzeo mr. sc. Josip Kraljičković, ravnatelj Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije koji je okupljenima s oduševljenjem otkrio kako je u tijeku izvedba projekta razvoja navodnjavanja cijelog rugvičkog kraja pa tako i poljoprivrednih površina Bc Instituta. Nazočnima se potom obratila i izaslanica ministrice poljoprivrede Marije Vučković, doc. dr. sc. Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva s novim optimističnim tonovima da bi točku na i stavio naš direktor sjemenarstva dipl. ing. Kristijan Puškarić pripremivši okupljene za ono što ih čeka, tj. na BC sorte ozimih strnih žitarica koje će moći vidjeti u pokusu. Najpoznatije, BC Anicu, BC Opsesiju, BC Gorana, BC Gospodara, ali i novitete poput BC Vlatke, BC Senzacije i BC Premije.

Kroz izvanredno pripremljen pokus zainteresirane je proveo dr. sc. Marko Maričević, predstojnik Zavoda za strne žitarice Bc Instituta. Kako je dobro izgledao pokus dovoljno prikazuje činjenica da nije bilo niti jednog kvadratnog metra polegnutih površina, što se ponekad zna dogoditi s pojedinim sortama ječma.

Uz prikladno osvježenje nakon ugodne šetnje pokaznim poljem nastavili smo druženje. Nakon tog kratkog odmora uputili smo se prema obližnjem restoranu gdje smo u neformalnom obliku na najljepši mogući način i zaključili ovaj lijepi dan.

Posebno bi se zahvalili na dolasku svim uzvanicima i gostima iz inozemstva, gostima iz Ukrajine, Srbije, Kosova, Slovenije i Bosne i Hercegovine, dekanu Agronomskog fakulteta dr. sc. Zoranu Grgiću te svim predstavnicima medija.

Nadamo se da se s ovim “normalnim” Danom polja otvaraju vrata još puno takvih manifestacija koje su nam svima izrazito nedostajale.

Do nove prilike.

lijep pozdrav i sretno u žetvi!

 

Fotogalerija:

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

 

 

Posted in .