Prvi Dan polja uljane repice Bc Instituta

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Kako smo i najavili, intenzivnije smo se uključili u ponudu uljarica. Na pokusnoj parceli Rudolfa Ača, na svojim prvim danima uljane repice između Vinkovaca i prigradskog naselja Cerić na oglednom polju domaćina, vinkovačkog ratara Rudolfa Ača, 25.05. 2018. predstavili smo tri nova hibrida uljane repice: Memori CS, Sirtaki CS i CSZ 15282.

Direktor marketinga i prezenter vinkovačkog okupljanja, Đuro Lukić je ispričao kako Bc Institut ima dugovječnu tradiciju što se tiče uljane repice jer je još 70-ih prošlog stoljeća počeo uvoditi sjeme uljane repice i po tome je jedan od pionira uvođenja najnovijih sorata uljane repice na hrvatska polja, ali 80-tih sve nije bilo onako kako su planirali pa se nisu sijale značajnije površine. Tek početkom 90-ih u Hrvatskoj počinje intenzivnije sijanje ove uljarice.

 

Prvi Dan polja uljane repice Bc Instituta

Bc Institut je to prepoznao i u suradnji su sa zapadnonjemačkom tvrtkom njihovi najbolji materijali korišteni u proizvodnji sjemena i prodaji u Hrvatskoj. Sada surađujemo s francuskom tvrtkom Caussade Semences vezano za sortiment odnosno hibride uljane repice“, pojasnio je Lukić.

Ovo su prvi Dani polja uljane repice što ih organizira naš Institut kojega svi prepoznaju po hibridima kukuruza, po našim sortama pšenice, ječma, zobi, soje i pravog pira. No tržišne prilike su nas prisilile da se intenzivnije uključimo u ponudu uljarica i nadamo se da ste zadnje dvije godine, od kada vam nudimo sjeme soje, ali isto tako kukuruza i uljane repice, prepoznali vrijednost naših materijala. Očekujemo da u segmentu uljarica ovi naši materijali budu prepoznati i da se značajnije prošire na radost vas koji proizvodite i nas koji prometujemo sjemenom tih kultura.

Unatoč nepovnljnim vremenskim prilikama u vrijeme sjetve, prodali smo više sjemena soje nego protekle godine, što se tiče kukuruza čekamo povratne informacije jer negdje se još sije dodatno kukuruz, a bit će potrebe i za posebnom sjetvom. Obzirom da su smanjene površine pod kukuruzom, možemo reći da smo zadržali tržišni udio“, rekao je dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta.

Domaćin Dana polja uljane repicem Rudolf Ač je pozdravio organizatore i goste koji su došli iz cijele Slavonije kako bi čuli o novim sortama. “Pokusna parcela zasijana je 15. rujna, bacili smo nekoliko stotina kilograma raznog gnojiva u jesen i proljeće za prihranu i zaštitu od korova. Teško je reći kakav će prinos biti, vidjet ćemo kada kombajn uđe u polje, ali koliko sada vidim, to je tu negdje, usjev dobro izgleda. Još kad bi cijena bila 3 kune po kilogramu, sreći ne bi bilo kraja“, rekao je Ač koji se od malih nogu bavi poljoprivredom, najviše poljodjelstvom pomažući roditeljima.

 

Memori CS, Sirtaki CS i CSZ 15282

Prije 16 godina registrirao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i obrađuje ukupno 140 hektara. Zasijao je 18 hektara uljanom repicom, a inače još uzgaja kukuruz, pšenicu, pivski ječam, soju, suncokret i djetelinu lucerku za konje. Naime, kćer drži konjički klub u kojemu je sedam konja i po tome su Ačovi među onima s najviše grla u stajama u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Hibrid Memori CS je srednje kasna sorta, srednje je visoka, postotak ulja je nešto više 44 posto i ima visok sadržaj bjelančevina do 17,3 posto i očekujemo dobar prinos. Tolerantna je na najznačajnije bolesti, dok je Sirtaki CS hibrid ranije vegetacije i ima veću masu zrna, a CSZ 15282 sličan je hibridu Memori CS. Prinos je prošle godine bio između 4,5 do preko 5 tona po hektaru, a bilo je polja i sa 6 tona.

Memori se pokazao kao najbrže rastući hibrid na tržištima u Francuskoj i zapadnoj Europi“, rekao je Marko Maričević, voditelj Žitarica, krmnog bilja i uljarica u Bc Institutu i dodao kako će o rezultatima prinosa na oglednim poljima ova tri hibrida biti dostavljeni ratarima koji su bili na Danu polja uljane repice nedaleko Vinkovaca.

Posted in .