Proslavili smo 125 godina postojanja!

U utorak, 13. rujna 2022. godine u našem sjedištu u Rugvici održan je centralni „Dan polja Bc hibrida kukuruza i sorti soje”. Uz tradicionalni “Dan polja” ovom prilikom obilježili smo i službeno proslavili 125 godina postojanja i 75 godina rada na oplemenjivanju bilja.

Kako i priliči ovom iznimno vrijednom jubileju organizaciji smo pristupili s poštovanjem te ovoga puta pozvali 300-tinjak gostiju te sam Dan Polja Bc hibrida kukuruza i sorata soje podigli na još jednu stepenicu više.

Od istaknutih gostiju pridružili su nam se državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske gospodin Tugomir Majdak, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora gospođa Marijana Petir, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG BICRO-a gospodin Ante Janko Bobetko, direktorica sektora poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Hrvatske gospodarske komore doc. dr. sc. Jelena Đugum, pročelnik odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije gospodin Josip Kraljičković, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekanica Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima gospođa Marcela Andreata-Koren, ravnatelj Agronomske škole Zagreb gospodin Ivica Marinić, predsjednik Hrvatske agronomske komore gospodin Romeo Jukić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta iz Osijeka prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić. Vlasnici i direktori tvrtki distributera i kupaca Bc sjemena iz cijele Hrvatske, proizvođači Bc sjemena, predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te organizatori pokusa Bc Instituta, naši vjerni kupci i partneri iz Slovenije, Srbije, BiH, Kosova, Makedonije, Mađarske, Albanije, Rumunjske, Italije, Češke i dalekog Brazila, članovi Nadzornog odbora Bc Instituta, djelatnici naših tvrtki kćeri i vanjski suradnici.

Događaj su medijski popratili Večernji list, Gospodarski list, Agroglas, Agroklub, Slavonska televizija i TV Mreža. Zahvaljujemo svima što su došli i uvećali našu proslavu. Na njihovim medijskim platformama moći ćete saznati više detalja vezanih za samu obljetnicu.

Proslavu je uz pozdravne riječi dobrodošlice otvorio direktor marketinga Đuro Lukić, dipl. ing. Uvodno izlaganje imao je predsjednik Uprave dr. sc. Ivica Ikić koji je srdačno pozdravio goste te malo više rekao o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bc Instituta.

Prošlost:

Bc Institut je osnovan daleke 1897. godine kao Kraljevsko hrvatsko-slavonski kemijsko analitički zavod i u svojoj je 125 godina dugoj povijesti više puta mijenjao ime da bi 1994. godine dobio današnje ime Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja. U proteklih 75 godina kontinuiranoga rada na oplemenjivanju stvoreno je gotovo 400 novih kultivara, hibrida kukuruza, sorata strnih žitarica i krmnoga bilja. Vrijedno je istaknuti da je upravo u Bc Institutu stvoren i kreiran prvi hibrid kukuruza na ovim prostorima Bc 590, i to samo nekoliko godina nakon što je prvi hibrid kukuruza stvoren u SAD-u.

Sadašnjost:

Bc Institut danas je privatna tvrtka, dioničko društvo u kojoj je zaposleno 125 djelatnika, dok je na razini Bc Grupe ukupno zaposleno 170 djelatnika. Najveća domaća sjemenarska tvrtka potpuno okrenuta tržištu u Hrvatskoj i inozemstvu.

Poslovanje Bc Instituta financirano je 100% prodajom sjemena vlastitih kreacija. Posjedujemo vlastite oplemenjivačke programe kukuruza, strnih žitarica i krmnog bilja, dok na ostalim programima surađujemo s renomiranim svjetskim tvrtkama.

Budućnost:

Bc Institut i u budućnosti vidimo kao modernu i stabilnu tvrtku čiji će cilj i nadalje biti praćenje najnovijih dostignuća u oplemenjivanju i sjemenarstvu bilja, i to znanstvenim i stručnim usavršavanjem kako bismo stvorili nove, moderne i konkurentne hibride kukuruza i sorte strnih žitarica. Naša strategija za nadolazeće razdoblje sigurno je i zadržavanje i po mogućnosti povećavanje tržišnog udjela sjemena ratarskih kultura u Hrvatskoj, pronalaženje novih tržišta i kupaca koji će nam omogućiti daljnje povećavanje izvoza sjemena Bc kreacija.

 

Puno lijepih riječi, čestitki i podrške u daljem radu i poslovanju mogli smo čuti i od uzvanika: Tugomira Majdaka, Marijane Petir, direktora Poljodar d.o.o iz Daruvara Mije Sabolića, Ivice Kisića i  direktora Agropest Gračanica iz BiH Omera Ahmetovića.

 

Nakon toga svi prisutni mogli su pogledati korporativni video u trajanju od 5 minuta koji smo posebno napravili za ovu priliku. Spektakularan video imat će te uskoro i sami priliku pogledati na našem YouTube kanalu i web stranici u rubrici VIDEO.

 

Uslijedio je obilazak vjerojatno najboljeg pokusnog polja hibrida kukuruza i sorata soje ove godine u Hrvatskoj, u društvu predstojnika Zavoda za kukuruz dr.sc. Mirka Jukića i direktora sektora sjemenarstva Kristijana Puškarića,dipl. ing. gdje su svi mogli vidjeti već dobro poznate, ali se i upoznati s najnovijim hibridima kukuruza i sortama soje u našoj ponudi.

dr.sc. Mirko Jukić – predstavljanje pokusa Bc hibrida kukuruza

Kako i priliči proslava je nastavljena u obližnjem restoranu gdje su svi prisutni mogli uživati u hrani i piću uz nastup legendarnog Zvonka Bogdana i Tamburaškog ansambla „Hajo“ iz Subotice.

Zvonko Bogdan i Tamburaški ansambl „Hajo“ iz Subotice

Najhrabriji su se i nakon vrhunske tamburice okušali u karaokama koje su uz izvrsno raspoloženje potrajale dugo u noć.

 

Zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom uvećali, za nas, ovaj veliki predivni dan!

Do nove prilike, srdačan pozdrav!

 

Posted in .