Projekt navodnjavanja u Zagrebačkoj županiji

Zagrebačka županija konstantno radi i ulaže u svoj razvoj. U ovom trenutku prepoznali su potrebu ulaganja i u unaprjeđenje poljoprivrede.

Još u lipnju 2006. godine usvojen je „Plan navodnjavanja poljoprivrednih površina i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama za područje Zagrebačke županije“ čime je stvoren temelj za izradu projektne dokumentacije pojedinačnih javnih sustava navodnjavanja.

Programom ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine omogućeno je korištenje sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), za ulaganje u izradu sustava javnog navodnjavanja.

Moguće je financiranje 100% prihvatljivih troškova. Maksimalna visina potpore iznosi 15 milijuna eura po projektu. Prihvatljivi korisnici ove mjere su županije, koje su sukladno  Zakonu o vodama i vlasnici sustava javnog navodnjavanja.

Nešto što već dugi niz godina postoji u zapadnim europskim zemljama napokon dolazi i kod nas. Svjedoci smo iz godine u godinu kako se vrijeme i klima mijenjaju, kako nas u sve češćim intervalima pogađaju razdoblja bez ili s nedovoljno količine oborina za sigurnu poljoprivrednu proizvodnju.

U utorak, 18. lipnja 2019. u prostorijama Bc Instituta, d.d. održao se prvi radni sastanak vezan za uvođenje navodnjavanja u Zagrebačku županiju. Uz Bc Institut, d.d. za navedeni projekt interes su pokazali i drugi poljoprivredni subjekti iz Rugvice, Dugog Sela, Vrbovca, Dubrave i dr. te se tako ovaj sastanak s nazočnim stručnjacima pretvorio u vrlo konstruktivan znanstveni skup.

Prvi korak, Studija isplativosti bit će napravljena do kraja ljeta te će tad županija predati potrebnu dokumentaciju za povlačenje sredstava iz EU fondova. Realizacija projekta trebala bi biti između 2021. i 2027 godine.

Na inicijativi zahvaljujemo Pročelniku odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo mr. sc. Josipu Kraljičkoviću te mu želimo puno uspjeha pri realizaciji prijeko neophodnog projekta za cijelu županiju.

 

Posted in .