Pajdaš – “Zlatno sjeme” i 2017. godine!

U terminu od 8.-10. studenog 2017. u Sv. Martin na Muri održavao se 10. Međunarodni kongres ”Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo” i 5. Regionalni dani sjemenara. Na skupu je bilo prisutno 60-tak sudionika s ukupno 46 izlaganja. Nakon pozdravnih riječi dr. sc. Josipa Haramije, prof. dr. sc. Krinoslava Zmaića, dekana Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka i prof. dr.sc. Vlade Guberca, rektora osječkog Sveučilišta, prisutnima se obratila i pomoćnica ministra poljoprivrede, dr.sc. Jelena Đugun koja je dodijelila priznanje ”Zlatno sjeme” koje su osvojili :

  • Bc Institut d.d.– hibrid PAJDAŠ
  • Poljoprivredni Institut Osijek – soja IKA

 

Izlaganja je započeo Kristijan Puškarić s temom ”Stanje u hrvatskom sjemenarstvu i oplemenjivanju bilja”. Kroz zanimljivo predavanje, napravljena je usporedba broja zasijanih hektara sa žitaricama u razdoblju od 2014. – 2016. godine, kao i usporedba količine certificiranog sjemena. Zaključak je da broj hektara zasijanih sa pšenicom, kukuruzom i ječmom s godinama opada, kao i količina certificiranog sjemena, dok se kod soje i tritikala bilježi porast.

Iz predavanja predstavnika HGK uočava se trend povećanja uvoza hrane u RH (2016.- 14% veći uvoz u odnosu na 2012), ali i trend povećanja izvoza pšenice.

Iz Semenarske asocijacije Srbije, zanimljivo predavanje imala je Sandra Bogdanović, koja je istaknula neke zanimljive podatke:

  • u Srbiji ima 5,7 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta i od toga je obradivo 4,2 milijuna hektara
  • u ruralnom području Srbije živi 41% stanovništa
  • poljoprivreda i prehrambena industrija u BDP-u sudjeluju s visokih 11,9%.

Sa sjemenarstvom u susjednoj Sloveniji upoznao nas je Jože Jerič koji je istaknuo važnost upotrebe certificiranog sjemena, a izneo je i podatak da su od poljoprivrednih kultura u Sloveniji najzastupljeniji kukuruz sa 250 hibrida, strne žitarice sa 80 sorti, krumpir s čak 110 sorti na tržištu, te uljne kulture sa 55 sorti.

Panel diskusija s temom ”Novi koncepti dorade i tretiranje sjemena” započela je s predavanjem Kristijana Puškarića koji nam je govorio o događanjima na godišnjem sastanku europskog udruženja sjemenara održanom u Latviji. U panel diskusiji veliki naglasak stavljen je na zabranjena sredstva za tretiranje na bazi nikotionioda i traženje alternativnih rješenja za iste.

Bc Institut, d.d. predstavio je dva rada:

  • Urod i kvaliteta Bc sorti ozime pšenice u žetvi 2017. godine (izlagač: Katarina Jukić)
  • Eksperimentalni BC hibridi kukuruza za 2016. godinu (izlagač: Mirko Jukić)

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, kao i prijašnjih godina bili su prisutni samo na otvaranju Kongresa kao i na dodjeli priznanja ”Zlatno sjeme” dok na preostalim predavanjima nisu sudjelovali. Nažalost, opet se može izvesti zaključak da oplemenjivači, sjemenari, znanstvenici i proizvođači iznose svoja iskustva, probleme, ideje za napredak. Međutim, onih koji bi ih trebali saslušati i na temelju onog što čuju odreagirati (promijeniti, poboljšati) – nema.

Tekst: Dr. sc.  Katarina Jukić

Posted in .