Bc Institut sudjelovao na manifestaciji „Stara jela z Dugog Sela“

Bc Institut sudjelovao na manifestaciji „Stara jela z Dugog Sela“

U subotu 15. listopada 2016. godine, u Dugom Selu održana je međunarodna kulturno-gastronomska manifestacija pod nazivom „Stara jela z Dugog Sela“.

Brašno od strnih žitarica i kukuruza, bila je, a i danas je jedna od osnovnih namirnica za pripremu jela.

Promotirice Bc Instituta Sanja Smrček Horčička, Ana Gajger i Emica Brkić, svim su zainteresiranim sudionicima manifestacije omogućile uvid u široki spektar proizvoda koji nudi Bc Institut.

Posjetitelji su mogli vidjeti koje Bc hibride kukuruza nudimo, kao i različite sorte žitarica od pšenice, zobi, ječma, tritikala pa do jedine hrvatske sorte pira.

Bc hibridi kukuruza usred Atlantskog oceana

U razdoblju od 19. – 24. rujna predstavnici Bc Instituta predsjednik Uprave dr. sc. Ivica Ikić i direktor sektora sjemenarstva Kristijan Puškarić, dipl. ing., posjetili su Portugal, i to njegov sjeverni dio, kao i Azorsko otočje, smješteno usred Atlantskog oceana, koje teritorijalno pripada Republici Portugal. U tih šest dana predstavnici Bc Instituta mogli su se uvjeriti u odličnu zastupljenost Bc hibrida kukuruza na poljoprivrednim površinama u okolici gradova Esposende i Barcelos. Kukuruz se u tim sjevernim područjima Portugala uzgaja uglavnom za silažu jer ga tamošnji poljoprivredni proizvođači na svojim farmama rabe za prehranu krava za proizvodnju mlijeka.

Uglavnom u uvjetima navodnjavanja tamošnji farmeri ostvaruju prosječne urode kukuruzne silaže od 70 – 80 tona po ha, a nerijetko i više od toga. Od Bc hibrida kukuruza najviše je zastupljen hibrid Bc 678. Osim njega siju se i hibridi Bc 6661, Bc 418 B, Bc 572, Bc 5982 i Pajdaš. Ono što najviše veseli, a u što su se mogli uvjeriti predstavnici Bc Instituta, odlično je stanje novih Bc hibrida kao što su Bc 616, Bc 525, Bc 707 i Mejaš, od kojih se u sljedećim godinama može očekivati mnogo.

Nakon kontinentalnog dijela Portugala slijedio je posjet Azorskom otočju, koje se nalazi usred Atlantskog oceana na nekih dva i pola sata vožnje avionom od Porta. Bajkoviti zeleni otok na kojemu dominira poljoprivredna proizvodnja i u okviru nje proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda uistinu je bio jedinstven doživljaj koji dosad nije imao priliku doživjeti nitko iz Bc Instituta. Kao i na kontinentu i ovdje su Bc hibridi kukuruza jako dobro prihvaćeni i zastupljeni kod tamošnjih farmera. Ukupno je Bc hibridima kukuruza na cijelom otočju zasijano čak 800 ha i oni svi redom jako dobro izgledaju i puno obećavaju. Bilo da se radi o hibridima koji su svima već dobro poznati ili novim hibridima koje tamošnji farmeri vrlo rado isprobavaju na svojim površinama.

U svakom slučaju, Bc hibridi kukuruza postižu odlične rezultate u Portugalu i može se očekivati da će se u sljedećim godinama zahvaljujući novim hibridima još više probiti na ovom zahtjevnom i izbirljivom europskom tržištu.

 

Prezentacija Bc hibrida na OPG Bendelja Branko iz Madaraševca

Bc Institut d.d. u suradnji sa poljoprivrednim obiteljskim gospodarstvom BENDELJA BRANKO iz Madaraševca već dugi niz godina prezentira hibride kukuruza Bc Instituta d.d. Zagreb, na području Varaždinske županije .

Tako je u jesen 2016. godine organizirana velika proslava i prezentacija hibrida Bc Instituta d.d. na gospodarstvu i parceli g. Bendelje .

Ovom velikom skupu prethodio je cjelogodišnji posao postavljanja pokusa hibrida kukuruza i naravno na kraju sezone berba, da bi se okupljeno mnoštvo moglo uvjeriti u kvalitetu i prinos hibrida Bc Instituta d.d.

Ovakav vid i način suradnje sa poljoprivrednim gospodarstvima je sastavni dio edukacije poljoprivrednih gospodarstava kako bi se što bolje mogli pripremiti za narednu sezonu proizvodnje i odabrati hibride koji pokazuju najbolje rezultate na tom području.

Bc Institut d.d. trudi se omogućiti domaćim proizvođačima da svoje njive zasiju domaćim sjemenom i pri tome postignu svjetske rezultate . Zahvaljujemo poljoprivrednom obiteljskom gospodarstvu BENDELJA što nam u tome pomaže.

Vaš Bc Institut

Održan centralni Dan polja Bc hibrida kukuruza

Održan centralni Dan polja Bc hibrida kukuruza

U petak, 16. rujna 2016. u sjedištu tvrtke, u Rugvici, održan je Dan polja Bc hibrida kukuruza.

Skupu se odazvalo preko 250 sudionika iz cijele Hrvatske i inozemstva (gosti iz Makedonije, BiH, Slovenije, Srbije, Kosova).

Okupljenima su se pozdravnim riječima obratili dr. sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta d.d. i mr. sc. Zdravko Kozić, predstojnik Zavoda za kukuruz.

U stručnom dijelu programa, u Velikoj dvorani Bc Instituta d.d. održane su četiri prezentacije. Prvu prezentaciju održao je dr. sc. Ivica Buhiniček, oplemenjivač kukuruzai znanstveni savjetnik, na temu rezultata najnovijih Bc hibrida kukuruza. Predstavljeni su rezultati i glavne osobine novo priznatih hibrida: ALIBI, THRILLER, BC406, MEJAŠ,  BC525 i RIĐAN. Prisutni su upoznati i sa hibridima koji se trenutno nalaze u Komisiji za priznavanje sorata Republike Hrvatske (BC323 i BC478), za koje se na temelju dobivenih rezultata očekuje njihovo priznavanje.

Predavanje je održao i prof. dr. sc. Darko Grbeša s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na temu kasnije, zimske berbe kukuruza. U provedenom istraživanju, ispitivana su četiri Bc hibrida kukuruza: BC344, PAJDAŠ, BC572 i standardni zuban FAO grupe 300. Rezultati provednog istraživanja pokazali su da su kvalitetni zubani u odnosu na standardni zuban zadržali daleko više kvalitetnih svojstava unatoč kasnijoj berbi. U praksi se ovakva berba ne preporučuje, ali dobiveni rezultati pokazali su da ukoliko do ovakve berbe ipak dođe ili je netko planira, svakako treba izabrati kvalitetne zubane.

Direktor Sektora sjemenarstva, gospodin Kristijan Puškarić, dipl. ing., upoznao je prisutne s programom proizvodnje sjemena Bc kultivara (kukuruz, pšenica, ječam, tritikale, zob, pir, soja i krmno bilje). Sjeme svih Bc kultivara proizvodi se najvećim dijelom u Republici Hrvatskoj, ali isto tako jedan dio i u inozemstvu. Svi Bc kultivari ispitivani su u višegodišnjim pokusima u našim agroekološkim uvjetima, te je od posebne važnosti sjetva upravo domaćih sorata i hibrida kao i proizvedenog Bc certificiranog sjemena, jer je sjetva certificiranog sjemena jedino sigurna za farmere.

Pred nama je jesenska sjetva strnih žitarica. Budući da Bc Institut d.d. u svom programu ima široku i raznoliku ponudu sjemena strnih žitarica za sjetvu, dr.sc. Katarina Jukić, znanstveni suradnik,  predstavila je kompletan oplemenjivački program strnih žitarica. Naglasak je bio na sortama pšenice: BC Anica i BC Mandica, sorti ozimog tritikala BC Goran, sortama ozimog ječma Favorit i BC Bosut, te sortama ozime zobi BC Marta i pravog pira BC Vigor.

Kroz pokusno polje Bc hibrida kukuruza sudionike je proveo mr. sc Zdravko Kozić. U pokusnom polju, okupljeni su mogli vidjeti već svima dobro poznate Bc hibride poput BC344, BC408B, BC418B, PAJDAŠ, BC572, BC678, nove hibride – ALIBI, THRILLER, BC406, MEJAŠ, BC525 i RIĐAN, kao i veliki broj eksperimentalnih materijala od kojih možemo očekivati neke nove Bc hibride.

Dan polja Bc hibrida kukuruza koji se sastojao od stručnih prezentacija, obilaska pokusnog polja, ali i lijepog zajedničkog druženja, pretvorio se u cjelodnevnu manifestaciju koja će, vjerujemo, svima ostati u lijepom sjećanju.

Hvala svima koji su se odazvali našem pozivu i što su bili gosti Bc Instituta d.d.!

Vaš Bc Institut

Zrinski Topolovac

Dana 29. lipnja, 2016., na blagdan sv. Petra i Pavla, kod obitelji našeg pokusara, g. Marijana Smrčeka iz Zrinskog Topolovca, uz domaće delicije i ugodno druženje s obitelji svečano je obilježeno označavanje prvog od više od 300 pokusa s hibridima kukuruza Bc Instituta koji će ove godine biti označeni širom Republike Hrvatske.

U sklopu druženja djelatnici Bc Instituta obišli su i iznimno lijep pokus Bc sorata pšenice u koji je također uloženo puno znanja i truda naših domaćina.

Gospodinu Smrčeku i njegovoj obitelji sve čestitke!

Veselimo se nastavku suradnje!

Predsjednik Uprave Bc Instituta gost u Uredu predsjednice Republike Hrvatske

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske 27. travnja 2016. održana je svečana večera u čast visokih gostiju iz Turske. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ugostila je Nj. E. g. Recepa Tayyipa Erdoğana, predsjednika Republike Turske i gđu Emine Erdogan, njegovu suprugu, s izaslanstvom.

Poziv za ovu svečanu večeru upućen je i predsjedniku Uprave Bc Instituta d. d., dr. sc. Ivici Ikiću, koji je zajedno s drugim poduzetnicima i gospodarstvenicima iz Hrvatske i Turske ovom prigodom imao priliku sklopiti nova poznanstva i otvoriti puteve novoj poslovnoj suradnji.

Ovaj poziv je rezultat činjenice da je Bc Institut d. d. jedna od najuspješnijih hrvatskih tvrtki koje posluju na području Turske, gdje Bc Institut ima registriranu svoju tvrtku Bc Tarim Ürünleri Ltd u okolici Ankare, koja posjeduje i vlastiti pogon za doradu sjemena.

Promocija knjige Hranidbena svojstva kukuruza

U srijedu 23. ožujka 2016. u sjedištu Bc Instituta u Rugvici održana je promocija knjige Hranidbena svojstva kukuruza, koju je napisao prof. dr. sc. Darko Grbeša, a izdao Bc Institut d.d.
Knjiga hranidbena svojstva kukuruza je jedina knjiga/monografija koja u cjelosti obrađuje samo hranjivost kukuruza. Temeljena je na istraživanjima vlastitih hibrida kukuruza. U detaljnom opisivanju hranjivosti svojih hibrida, Bc Institut se razlikuje od svih ostalih oplemenjivačkih kuća, kako u zemlji, pa tako i u svijetu. Niti jedan poljoprivredni proizvod nije opisan tako transparentno s tako velikim brojem podataka. U knjizi se Bc hibridi objektivno uspoređuju sa svjetskim standardima.
Knjiga sadrži 136 stranica, 80 tablica, 32 grafikona i 7 slika, uz 64 literaturna navoda. Od ukupno 112 grafičkih prikaza samo je 3 prenijeto iz citirane literature, što samo po sebi govori o vrijednosti ove monografije, stvorene kroz 15-to godišnji rad prof. Grbeše i njegova tima, odnosno, gotovo cijela je knjiga rezultat hrvatske znanosti i hrvatskih istraživanja, na hrvatskim hibridima kukuruza.
Kroz sva istraživanja na opisanim Bc hibridima kukuruza prožimao se jedan temeljni postulat:
„Na znanosti utemeljena proizvodnja i inovacije za intelektualnu neovisnost nacije“.
Bc Institut je jedna od rijetkih oplemenjivačkih kuća koja svoja znanja i selekciju kukuruza nadopunjuje i usmjerava, ne samo prema ratarskim osobinama kukuruza, već prema ciljanim potrošačima, odnosno životinjama.
Ove osobine kukuruza, odnosno, hranidbena svojstva, sveobuhvatno su (holistički) istraženi i vrednovani, kroz najsuvremenije istraživačke (fizikalne, kemijske i in-vitro i in-vivo) metode, te je dobivene rezultate i zaključke, profesor Grbeša sažeo u ovoj knjizi.
Jedinstveni zaključak ove knjige je da Bc hibridi kukuruza objedinjuju izuzetan paket hranidbenih svojstava u kombinaciji s visokim potencijalom prinosa i sposobnošću adaptacije na klimatske ekstreme.
Prof. dr. sc. Darko Grbeša redoviti je sveučilišni profesor u trajnom zvanju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj je diplomskog studija „Hranidba životinja i hrana“, te vodi i predaje na nekoliko modula vezanih uz Hranidbu životinja na dodiplomskim, diplomskim i doktorskom studiju na Agronomskom fakultetu. Objavio je 175 radova u domaćim i nekim od najprestižnijih stranih časopisima, te je ujedno i najcitiraniji znanstvenik iz područja hranidbe životinja u Republici Hrvatskoj. Autor je 3 knjige, te 5 poglavlja u zajedničkim knjigama s drugim autorima. Pod njegovim je mentorstvom obranjeno i 5 doktorata i to sve tema vezanih za hranidbena svojstva kukuruza. Trostruki je stipendist Cochranfellowship Programa američkog ministarstva poljoprivrede.
Kao priznati stručnjak savjetnik je mnogih proizvođača/tvornica krmnih smjesa i najvećih hrvatskih mliječnih farmi, te je uz taj stručni rad održao i preko 150 predavanja o hranjivosti krmiva i hranidbi životinja, prvenstveno, mliječnih krava diljem Republike Hrvatske i inozemstva.

Privitci:

Grbesa_Hranidbena svojsta kukuruza