U srijedu 23. ožujka 2016. u sjedištu Bc Instituta u Rugvici održana je promocija knjige Hranidbena svojstva kukuruza, koju je napisao prof. dr. sc. Darko Grbeša, a izdao Bc Institut d.d.
Knjiga hranidbena svojstva kukuruza je jedina knjiga/monografija koja u cjelosti obrađuje samo hranjivost kukuruza. Temeljena je na istraživanjima vlastitih hibrida kukuruza. U detaljnom opisivanju hranjivosti svojih hibrida, Bc Institut se razlikuje od svih ostalih oplemenjivačkih kuća, kako u zemlji, pa tako i u svijetu. Niti jedan poljoprivredni proizvod nije opisan tako transparentno s tako velikim brojem podataka. U knjizi se Bc hibridi objektivno uspoređuju sa svjetskim standardima.
Knjiga sadrži 136 stranica, 80 tablica, 32 grafikona i 7 slika, uz 64 literaturna navoda. Od ukupno 112 grafičkih prikaza samo je 3 prenijeto iz citirane literature, što samo po sebi govori o vrijednosti ove monografije, stvorene kroz 15-to godišnji rad prof. Grbeše i njegova tima, odnosno, gotovo cijela je knjiga rezultat hrvatske znanosti i hrvatskih istraživanja, na hrvatskim hibridima kukuruza.
Kroz sva istraživanja na opisanim Bc hibridima kukuruza prožimao se jedan temeljni postulat:
„Na znanosti utemeljena proizvodnja i inovacije za intelektualnu neovisnost nacije“.
Bc Institut je jedna od rijetkih oplemenjivačkih kuća koja svoja znanja i selekciju kukuruza nadopunjuje i usmjerava, ne samo prema ratarskim osobinama kukuruza, već prema ciljanim potrošačima, odnosno životinjama.
Ove osobine kukuruza, odnosno, hranidbena svojstva, sveobuhvatno su (holistički) istraženi i vrednovani, kroz najsuvremenije istraživačke (fizikalne, kemijske i in-vitro i in-vivo) metode, te je dobivene rezultate i zaključke, profesor Grbeša sažeo u ovoj knjizi.
Jedinstveni zaključak ove knjige je da Bc hibridi kukuruza objedinjuju izuzetan paket hranidbenih svojstava u kombinaciji s visokim potencijalom prinosa i sposobnošću adaptacije na klimatske ekstreme.
Prof. dr. sc. Darko Grbeša redoviti je sveučilišni profesor u trajnom zvanju na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Voditelj je diplomskog studija „Hranidba životinja i hrana“, te vodi i predaje na nekoliko modula vezanih uz Hranidbu životinja na dodiplomskim, diplomskim i doktorskom studiju na Agronomskom fakultetu. Objavio je 175 radova u domaćim i nekim od najprestižnijih stranih časopisima, te je ujedno i najcitiraniji znanstvenik iz područja hranidbe životinja u Republici Hrvatskoj. Autor je 3 knjige, te 5 poglavlja u zajedničkim knjigama s drugim autorima. Pod njegovim je mentorstvom obranjeno i 5 doktorata i to sve tema vezanih za hranidbena svojstva kukuruza. Trostruki je stipendist Cochranfellowship Programa američkog ministarstva poljoprivrede.
Kao priznati stručnjak savjetnik je mnogih proizvođača/tvornica krmnih smjesa i najvećih hrvatskih mliječnih farmi, te je uz taj stručni rad održao i preko 150 predavanja o hranjivosti krmiva i hranidbi životinja, prvenstveno, mliječnih krava diljem Republike Hrvatske i inozemstva.
Privitci: