Manje ili više od 16 t/ha?

U subotu, 14. listopada u Belajskim Poljicama nedaleko od Duge Rese održao se “Dan polja BC hibrida kukuruza s javnom vršidbom i vaganjem”. Prekrasno vrijeme, ljetne temperature, dan kao stvoren za “Dan polja”. Pokraj impresivnog pokusa BC hibrida kukuruza okupilo se oko 60-ak gostiju uključujući tu i naša tri mušketira „kukuruzara“ predvođena Predstojnikom Zavoda dr. sc. Mirkom Jukićem.

Dr.sc. Ivica Buhiniček na predstavljanju rezultata pokusa

U pokusima obitelji Spudić redovno se postižu vrhunski rezultati. Puno se ulaže u gnojidbu, gušći je sklop nego na drugim pokusima, a s time najčešće dolaze i veći prinosi. U rekordnim godinama ovdje je vagano i preko 20 t/ha suhog zrna kukuruza.

Ovoga puta rekorde nije bilo realno očekivati zbog specifičnih agroklimatskih uvjeta koje smo svi imali priliku osjetiti ove sezone.

Prilikom pregleda pokusnog polja pala je „gablec“ oklada između Mirka i Josipa. Visoko je bila postavljena granica, ako najbolji rezultat bude ispod 16 t/ha Josip plaća gablec, a ako bude viši onda naš predstojnik Zavoda. Hrabra je to ponuda od g. Josipa Spudića bila budući da bi to bio dosad najveći ovogodišnji urod. Da vaganje protekne u najboljem redu, da se ispravno utvrdi sadržaj vode u zrnu i precizno izračunaju rezultati pobrinula se naša promotorica za karlovačku županiju dipl. ing. agr. Jasminka Pavlić.

 

Na kraju, ostvareni su zaista impresivni rezultati, premašili su očekivanja čak i vrlo optimističnog Josipa. Najbolji urod u pokusu ostvario je hibrid BC323 s fenomenalnih 17,44 tone po hektaru. S rezultatom od 16,73 t/ha drugi je bio hibrid AGRAM, dok je treće mjesto zauzeo hibrid BC415 sa 16,34 t/ha. Rezultate svih trinaest hibrida u pokusu pogledajte u tablici ispod.

Rezultati pokusa BC hibrida kukuruza – OPG Spudić, 2023

Događaj je nastavljen uz odojka s ražnja i svirku muzikaša do kasnih večernjih sati.

Zahvaljujemo se na svemu obitelji Spudić, čestitamo na fenomenalnim rezultatima i zasluženom gablecu!!! 😉

Posted in .