Izvrsni rezultati u Đakovštini!

Vršidba pokusa BC ozimih pšenica

Jučer, 11. srpnja 2023. okupili smo se na pokusnom polju našeg domaćina Mate Kovačića u Tomašancima, selu nadomak Đakova kako bi prisustvovali vršidbi i javnom vaganju BC ozimih pšenica.

50-ak gostiju, 7 BC sorata pšenice, 35ºC u hladu samo su neke od brojki.

Za zanimaciju, dok se odvijala vršidba, organizirali smo malu nagradnu igru pogađanja najbolje sorte u pokusu te približno pogađanje najboljeg uroda. Nismo dugo čekali, uz hladne slavonske specijalitete i tekuća osvježenja brzo je došlo i vrijeme istine.

Tko je pogodio najrodniju sortu i tko je bio najbliže najvažnijem broju dana?

Samo trojica, i to od reda tri najiskusnija gospodina pogodila su najrodniju sortu pokusa što ih je odmah poguralo među dobitnike. Treću nagradu osvojio je Pero Blažeković iz Širokog Polja pogodivši da će najbolja biti BC SENZACIJA s pretpostavkom da će urod biti 6,9 t/ha. Samo 7 tona, eee naš dragi gospodine Pero? 😉 Drugo mjesto Rudolf Pindel iz Vuke s ipak malo manje sramežljivih 7,5 t/ha, dok je prvo mjesto osvojio gospodin Božo Matković iz Slatinika Drenjskog s 8,2 t/ha. Svaka čast momci, ali ipak ste dosta podcijenili BC Senzaciju, ali i ostale BC sorte u pokusu te svakako našeg vrijednog domaćina kojem idu velike zasluge što je najveći urod u pokusu na kraju iznosio čak 9.006 kg/ha, a prosjek svih sorata čak 8,2 t/ha. Za ovu, izuzetno zahtjevnu godinu izvrsno, rekordno!

Vlage su se kretale od 9,8 do 11,4, a hektolitri od 74 do 81. Dečki koji su vagali i mjerili vlagu te hektolitre zapisali su i da je BC Vedrana imala urod od 7.765 kg/ha, BC Opsesija na predjelu gdje su bile višnje 8.437, a na, da tako kažemo, redovnom tlu 8.790 kg/ha. BC Vlatka kod Kovačića je imala urod 8.578, dok je sorta na pokusu do nje BC Ljepotica imala 8.041 kilogram po hektaru. Nadalje, 7.218 kilograma imala je BC Premija, dok je 7.942 kila po hektaru rezultat svima dobro poznate BC Anica.

Rezultati vaganja u Tomašancima

 

Nakon dodjela nagrada pridružili smo se domaćinu u obližnjem Lovačkom domu na nastavku druženja uz vruće slavonske delicije, janje i odojka sa ražnja, krumpire ispod peke i domaće kiflice.

Vršidbu i javno vaganje u Tomašancima također su popratili i novinar Agrokluba Damir Rukovanjski i novinar  Agroglasa Tomislav Sekulić. Njihove izvještaje s izjavama domaćina i gostiju pročitajte i na stranicama Agrokluba te u novom broju Agroglasa. Do tada, ali i do objave naše video reportaže pogledajte pripremljenu fotogaleriju.

Zahvalili bi se domaćinima na uzorno pripremljenom pokusu, preukusnoj hrani i toplom domaćinstvu!

Hvala i dragim gostima.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider
Posted in .