Izvrsni rezultati u Sloveniji

Protekli petak, 21. listopada posjetili smo Dobrovnik, naselje nedaleko Lendave, smješteno na samom sjeveroistoku Slovenije. U jakoj delegaciji s čak četiri doktora znanosti došli smo u posjet obitelji Tivadar, prisustvovati „Danu polja BC hibrida kukuruza, vršidbi i javnom vaganju“.

Uz nas iz Zagreba (Rugvice) tu su bili i naši partneri iz KVZ Sevnice, ekskluzivni distributeri sjemena Bc Instituta za Republiku Sloveniju.

Samim dolaskom i pregledom pokusnog polja mogli smo primijetiti uzorno odrađen pokus s visokim i zdravim biljkama, svakako jednim od najboljih koje smo ove godine imali priliku vidjeti. Predstojnik zavoda dr. Mirko Jukić predstavio je svih osam BC hibrida hibrida kukuruza u pokusu, od onih već provjerenih pa sve do najnovijih BC hibrida kukuruza. Kako hibrida za intenzivnu proizvodnju zrna tako i hibrida s visokom kvalitetom zrna idealnu za ishranu domaćih životinja, ali i ljudi.

U ovo „ljudi“ mogli smo se uvjeriti kušajući fenomenalne kolače pripremljene od kukuruznog brašna hibrida BC572 koji na kmetiji Tivadar domaćini proizvode za potrebe ishrane stoke, ali i za vlastite prehranu.

Dok smo degustirali sve kolače i ostale delicije ovog lijepog poljoprivrednog kraja obavljena je vršidba pokusa te su izračunati rezultati. Najbolji rezultat ostvario je BC415 s 13,605 t/ha, Slijedio ga je AGRAM s 13,190 t/ha dok je treće mjesto zauzeo BC525 s 12,390 t/ha.

Iako su suša i velike vrućine tijekom ljeta i ovdje umanjili očekivane urode ovo je najbolji ovogodišnji pokus BC hibrida u Sloveniji te jedan od najboljih uopće. Izvrsni rezultati, čestitamo domaćinima!

Zahvaljujemo divnim domaćinima na gostoprimstvu te gostima na dolasku.

Do iduće prilike,

srdačan pozdrav uz fotogaleriju iz Dobrovnika!

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider
Posted in .