Između Mure i Drave rastu pšenice prave

Ove godine za lokaciju našeg centralnog Dana polja Bc pšenica odabrali smo Međimurje. Često zapostavljenu hrvatsku poljoprivrednu regiju koja to s ničim nije zaslužila. Štoviše, rezultati uroda naših pokusa koje dolaze iz ove županije najčešće su među najboljima u cijeloj Hrvatskoj.

Dan polja Bc pšenica održan je na OPG-u Miser kod našeg domaćina Davida Misera. U odlično odrađenom pokusu mogli smo vidjeti čitav asortiman naših pšenica, od onih već nadaleko poznatih, BC Anice i Bc Opsesije, preko sve traženijih BC Ljepotice i BC Senzacije pa sve do najnovijih BC Vedrane i BC Mistike. Pšenice su izgledale odlično, samo se na pojedinim mjestima moglo vidjeti da je i divljač prepoznala BC pšenice ostavivši svoje tragove. Čak ni jutarnja kiša nije uspjela spriječiti 150 gostiju koji su pohodili ovaj događaj tako potvrdivši da nismo pogriješili odabravši sjever hrvatske za predstavljanje naših ozimih pšenica.

Okupljene je prvo pozdravio naš direktor marketinga, dipl. ing. agr. Domagoj Milas. Zahvalio se svima na odličnom odazivu te otvorio program prepustivši riječ predsjedniku Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivici Ikiću. Nakon g. Ikića, prisutnima su se još na kratko obratili domaćin David Miser, direktor sjemenarstva dipl. ing. agr. Kristijan Puškarić te direktorica komercijalnog sektora dr. sc. Katarina Jukić.

Velika nam je čast i zadovoljstvo bila činjenica da nam se na skupu pridružio i g. Tugomir Majdak. Državni tajnik koji je u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i potpredsjednika Vlade RH i ministra Josipa Dabre pozdravio okupljene ratare i stočare te rekao:

Državni tajnik Tugomir Majdak, Domagoj Milas, David Miser i Marko Maričević na “Danu polja BC ozimih pšenica” u Donjoj Dubravi

“Čestitam hrvatskim sjemenarima i sjemenskim kućama na ukupno 12.700 ha poljoprivrednih površina u RH pod sjemenskim usjevima u 2024. godini što je čak 12% više od desetogodišnjeg prosjeka. No moramo težiti i većoj proizvodnji sjemena kako jer ukupna proizvodnja sjemena treba zadovoljiti hrvatske potrebe, uz činjenicu da nam je izvoz sjemena sve jači izvozni adut. Mjere resornog ministarstva i dalje će biti u cilju stabilne i moderne proizvodnje.”

Nakon g. Majdaka prisutne je poljem „prošetao“ naš pročelnik Zavoda za strne žitarice dr. sc. Marko Maričević, opisavši glavne karakteristike, posebnosti  i prednosti svih pšenica u pokusu.

Više o tome što se na Danima polja u Donjoj Dubravi moglo čuti moći ćete pogledati uskoro na našem YouTube kanalu. Do tada, prolistajte fotogaleriju sa 60-ak fotografija koju smo za vas priredili.

Arrow
Arrow
Slider
Posted in .