Dan polja kukuruza u Lovasu

Dana 26. rujna 2019. godine  u programu  XXII  “Miholjskih dana” održan je “Dan polja kukuruza” u  Lovasu.

Vremenske prilike nisu nam išle u prilog te je zbog jake kiše i natopljenog pokusnog polja skup prebačen u obližnju sjenicu naših suradnika iz Agro-Tovarnika d.o.o.

Prava je šteta da okupljeni nisu mogli pogledati  izloženih 25 Bc hibrida kukuruza na uzorno uređenom polju te što se nije mogla održati planirana vršidba jer se već samo po kratkom obilasku moglo zaključiti da će rezultati pokusa biti izvrsni.

Unatoč kiši i jakom vjetru zavidan broj posjetitelja okupio se te poslušao redom zanimljiva izlaganja Bc-ovih stručnjaka. Uvodni pozdrav i zahvalu gostima na dolasku imali su predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić, direktor Agro-Tovarnika g.  Miroslav Knežević te načelnica Općine Lovas  dipl. novinarka Tanja Cirba. Kako i priliči na Danu polja kukuruza glavnu riječ imali su predstavnici Zavoda za kukuruz. Predstojnik Zavoda Bc Instituta mr. sc.  Zdravko Kozić i oplemenjivač dr. sc. Mirko Jukić  predstavili su čitav niz noviteta iz svoje kreativne radionice. Tu se moglo čuti o svim novim hibridima od FAO grupe 200 pa sve do FAO grupe 600 kao što su AGRAM, PANON, TESLA, INSTRUKTOR, BC415, BC482, MAJSTOR, BC526 i BC601 sve redom hibridima s iznimnim potencijalom da preuzmu važnu ulogu na tržištu u skoroj budućnosti.

Nakon “kukuruzara” na red je došao i kolega mag. ing. Marko Maričević. Predstojnik Zavoda za strne žitarice Bc Instituta u  kratkom je izlaganju podsjetio nazočne da smo u jeku jesenske sjetve te da ukoliko imaju namjeru na svoje njive posijati sjeme Bc pšenica, tritikala, ječma ili zobi, da požure jer da robe na skladištu gotovo da više i nema.

Ekskluzivne vijesti mogli smo čuti i od kolege ing. Ante Strunje, promotora za istočnu Hrvatsku vezano za sorte soje PEDRO, BAHIA i ASCASUBI. Istaknuo je kako su ovogodišnji urodi iznimno dobri, da negdje prelaze i 5,50 t/ha te da su u prosjeku od konkurencije viši i do 30%.

Kako je vrijeme prolazilo tako se smirivao vjetar, sunce je polako otjeralo oblake te se ugodno druženje na kraju nastavilo sve do kasno poslijepodne.

Puno uspjeha u nadolazećoj  žetvi i predstojećoj sjetvi  želi vam vaš Bc!

 

Kako je bilo na Danu polja kukuruza u četvrtak u općini Lovas pogledajte ispod teksta u fotogaleriji.

Arrow
Arrow

 

 

 

 

 

Posted in .