Dan polja BC hibrida kukuruza u Rugvici!

Dana 11. rujna 2018. godine održan je još jedan tradicionalni Dan polja Bc hibrida kukuruza u Rugvici na kojem je prisustvovalo 200-tinjak gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Nakon pozdravnih riječi  predsjednika Uprave Bc Instituta, dr. sc. Ivice Ikića te predstojnika Zavoda za kukuruz, mr. sc. Zdravka Kozića započeo je stručni dio.

Predavanje vezano uz  hibride kukuruza održao je oplemenjivač  dr. sc. Ivica Buhiniček koji je predstavio nove hibride kukuruza BC323, BC424, BC482, INSTRUKTOR i BC525. Sve redom moderne hibride za intenzivnu proizvodnju zrna s pojačanom kvalitetom. Osim ovih komercijalnih hibrida, predstavljeni su novi hibridi kukuruza koji će nakon procesa komisijskih ispitivanja, nadamo se, već idućeg proljeća izaći na tržište. Navedeni hibridi u dosadašnjim pokusima superiorni su u odnosu na standarde te su kao takvi zalog za svijetlu budućnost tvrtke.

Slijedeću prezentaciju održao je Marko Maričević, mag. ing., predstojnik Zavoda za strne žitarice i krmno bilje. U izlaganju, prisutni su mogli čuti sve o aktualnom sortimentu strnih žitarica kao i o planovima Zavoda za budućnost, najavu novih sorata pšenice, ječma i tritikala. Na kraju je spomenuo da BC strne žitarice bilježe kontinuirani rast udjela na tržištu što i nije iznenađenje budući da u raznim pokusima postavljenim od strane nezavisnih tijela u jakoj konkurenciji redovito zauzimaju vodeća mjesta po urodu zrna.

Kao šlag na tortu, dr. sc. Katarina Jukić imala je čast predstaviti i prikazati kako funkcionira Bc Agronaut, besplatna mobilna aplikacija Bc Instituta namjenjena poljoprivrednicima. Personalizirani pristup aplikacije bez nepotrebnog unosa osobnih podataka jedna su od najvažnijih karakteristika aplikacije. Dobivanjem vrijednih i preciznih informacija vezanih za sjetvu pojedinih kultura (razmak u redu, sklop, dostupna pakiranja…), optimizira se i unaprijeđuje poslovanje svakog korisnika. Da bi se sve još malo bolje zakotrljalo, preuzimanjem aplikacije prisutni su automatski ušli u konkurenciju za vrijedne nagrade koje je za tu priliku osigurao Bc Institut.

Na kraju stručnog dijela predavanja, profesor sa Zavoda za hranidbu životinja pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu prof. dr. Darko Grbeša ekskluzivno je najavio senzacionalne rezultate ispitivanja kvalitete BC hibrida kukuruza koje očekujemo već početkom iduće godine.

Nakon predavanja, proizvođači su imali priliku pogledati demonstracijski pokus s ukupno 54 hibrida kukuruza. Pokus je uključivao hibride kukuruza od FAO grupe 200 do FAO grupe 700, koji predstavljaju ukupnu paletu komercijalnih hibrida od onih nešto starijih do najnovijih kreacija našeg oplemenjivačkog tima. Osim spomenutih okupljeni su imali prilike vidjeti i eksperimentalne hibride o kojima će se tek pričati. Čast da pokaže izuzetno zdrave i rodne hibride imao je dr. sc. Mirko Jukić, oplemenjivač kukuruza.

U nastavku obilaska pokusnog polja sudionici su imali priliku uvjeriti se u kvalitetu i izgled soja Bc Instituta (Buga, Zlata, Pedro…).

U neobaveznom druženju s prijateljima Bc Instituta, naši djelatnici pokušali su odgovoriti na sva postavljena pitanja od strane zainteresiranih gostiju…

 

Kako je bilo? Pogledajte u fotogaleriji.

Arrow
Arrow
Slider
Posted in .