Katalog BC soje za 2022. godinu

Novi katalog Bc sorti soje za 2022. godinu je poslan u štampu. Mogućnost da ga već sada prelistate imate na našoj mobilnoj aplikaciji Bc Agronaut.

Sve one koji je još nisu instalirali na svoje pametne telefone podsjećamo da je možete besplatno preuzeti na google play (Android) i na App Store (Apple).

Osim novog kataloga u aplikaciji ćete pronaći i sve rezultate pokusa iz 2021. godine.

Božićni domjenak

Već drugu godinu za redom, zbog poštivanja epidemioloških mjera, nismo bili u mogućnosti održati domjenak kakav priliči završetku kalendarske godine. Pogotovo ovakve izuzetno uspješne godine gdje smo ostvarili rast u skoro svakom pogledu poslovanja.

Skupilo nas se koliko je moglo, samo 20-ak nas iz upravne zgrade. Usprkos tome ovogodišnji uspješni rezultati neće ostati neproslavljeni. Kao zahvalu za predani trud te poticaj za daljnji rad i napredak, Uprava Bc Instituta napravila je fantastično iznenađenje. Svim djelatnicima Bc instituta osigurana je i isplaćena cjelovita 13-ta plaća. Predsjednik Uprave najavio je da će to biti praksa i u idućim godinama te jasno naznačio smjer u kojem Bc Institut nastoji ići.

Čestitke Upravi, u ovim izazovnim vremenima, to je hvale vrijedan potez i najljepši božićni poklon i čestitka.

Osim ovoj super vijesti prisustvovali smo još jednom značajnom događaju.

Naš nadaleko priznati selekcioner, donedavni voditelj Zavoda za kukuruz, otac PAJDAŠ-a i mnogih proslavljenih Bc hibrida (BC572, BC418B, BC4982 i BC5982… samo su neki od njih), naš dugogodišnji kolega, mentor i prijatelj mag. ing. Zdravko Kozić odradio je svoj posljednji radni dan u Bc Institutu. Naravno, Zdravko će još biti uz nas, nećemo mi njega tako lako zaboraviti, i kao znanstvenog djelatnika, ali i kao prijatelja. Trebat ćemo ga mi još i nadamo se da će nam se sa zadovoljstvom odazvati.

mag. ing. Zdravko Kozić

Po starom dobrom običaju, prije božićnih blagdana nagrađujemo i naše jubilarce, djelatnike s 10, 15, 20, 25, 30, 35 pa čak i 40 godina staža u Bc Institutu. Ovoga puta imali smo zadovoljstvo nagraditi 7 naših djelatnika. Prigodne poklone uz pripadajuće novčane nagrade primili su:

Za 10 godina rada u Bc Institutu:

Martina Horvat i Drago Karlić

Za 15 godina rada u Bc Institutu:

Gordana Kos i Zlatan Antolović

Za 20 godina rada u Bc Institutu:

Ivica Salopek i Vladimir Varga

Za 25 godina rada u Bc Institutu:

Smiljana Češković

Čestitke svima!

I za kraj cijeloj BC obitelji, kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva, želimo puno zdravlja, sreće i blagostanja za predstojeće blagdane, ali i u novoj 2022. godini. Želimo Vam puno uspjeha u nadi da se u ovo vrijeme iduće godine svi zajedno vidimo, kako to i priliči jednoj obitelji kao što je ova naša, BC obitelj.

Odmorite se, opusti te se, izljubite svoje.. i vidimo se uskoro!

FOTOGALERIJA:
Arrow
Arrow
Slider

Novi katalog BC hibrida kukuruza

Najprodavanija dva hibrida u Republici Hrvatskoj

U štampi je novi katalog Bc hibrida kukuruza za 2022. godinu. Dok ne dođe iz tiska,

ekskluzivnu mogućnost da ga prelistate imate na našoj mobilnoj aplikaciji Bc Agronaut.

Sve one koji je još nisu instalirali na svoje pametne telefone podsjećamo da je možete besplatno preuzeti na google play (Android) i na App Store (Apple).

Nagradu “Zlatno sjeme” dobiva…

Nakon deset godina dominacije Pajdaša došlo je vrijeme za novi najprodavaniji hibrid kukuruza u Republici Hrvatskoj. Ove godine to je hibrid BC572 koji je u tijesnoj trci ovoga puta po deklariranim i prodanim količinama pretekao Pajdaša.

BC572 je hibrid srodan Pajdašu, dokazane je kvalitete i rodnosti te pripada grupi zrenja FAO 500, zrno mu je u tipu kvalitetnog zubana. Hibrid brzo otpušta vodu iz zrna, ima privlačne i duge klipove.

BC572 je svrstan  u CRVENI KUKURUZ – kukuruz iznimne kvalitete.

Koristi se u ishrani naših životinja i u preradi za ljudsku ishranu.

Kako je bilo na dodjeli priznanja Hrvatskog agronomskog društva u Zadru pogledajte u kratkoj fotogaleriji.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Kasniji rokovi sjetve strnih žitarica

Budući da će uskoro završiti optimalni rokovi sjetve ozimih strnih žitarica iskustveno ćemo vam preporučiti do kada bi se mogla obaviti sjetva strnih žitarica.

Za početak želimo naglasiti da je poželjno da se sjetva obavi u optimalno pripremljeno tlo. Sjeme ne bi smjelo ostajati na površini tla, pogotovo u kasnijim rokovima sjetve. Ako su omogućeni navedeni uvjeti sjetva ozimih strnih žitarica se može obavljati do sljedećih rokova.

Ozima pšenica se može sijati do sredine 1. mjeseca uz napomenu da je velika vjerojatnost da će s kasnijim rokovima sjetve dolaziti do smanjenja uroda i hektolitarske mase. Koliko će to smanjenje iznositi ovisi o vremenskim prilikama nakon sjetve, a za dobar urod u ovim rokovima sjetve su ključni kraj 3. i 4. mjesec koji bi trebali biti povoljni za rast i razvoj ozime pšenice. Također, usjevi sijani u ovim rokovima podložniji su napadu štetnika, prvenstveno buhača i žitnog balca. Naravno, izlaskom iz optimalnih rokova sjetve treba povećati normu sjetve od 10 do 20 %.

Ozimi ječam se može sijati do kraja 1. mjeseca, a već početkom 2. mjeseca prednost imaju jare forme ječma. Također, vjerojatnost za smanjenjem uroda u ovim rokovima je vrlo velika, a također treba pripaziti na napad štetnika. Norma sjetve se mora povećati, slično kao i kod pšenice.

Ozima pšenoraž ili tritikale se također mogu sijati do kraja 1. mjeseca uz napomenu da prednost u kasnijim rokovima sjetve imaju rane sorte, koje će ranije dozreti pa će izbjeći moguće toplotne udare krajem 6. mjeseca koje mogu izravno utjecati na urod zrna. Također, Bc Institut u ponudi ima i fakultativnu sortu koja se također može sijati u kasnijim i jarim rokovima sjetve.

Ozima zob se može sijati i u jarom roku sjetve, dakle do sredine 3. mjeseca uz vrlo vjerojatno smanjenje uroda zrna s kasnijim rokom sjetve. Ipak, naša iskustva govore  da jare forme zobi ostvaruju bolje urode od ozime zobi u jarom roku sjetve (nakon 1. veljače) pa je naša preporuka nakon ovog roka sijati jare zobi. Ipak, ako imate sjeme ozime zobi, a niste ju uspjeli posijati na vrijeme, sjetvu možete obaviti i u jarom roku sjetve.

Ozimi pravi pir ne preporučujemo sijati nakon 01.12. budući da se radi o vrsti koja treba dug period hladnog vremena za prelazak iz vegetativne u generativnu fazu. Jednostavnije rečeno u kasnim rokovima sjetve ova vrsta neće u 100%-tnom intenzitetu klasati te će doći do značajnog smanjenja ili čak izostanka uroda.

Svakako treba napomenuti da će uspješnost proizvodnje strnih žitarica u kasnijim rokovima sjetve znatno ovisiti o vremenskim prilikama nakon sjetve kao i o vremenskim prilikama u 3. i 4. mjesecu kada strne žitarice prolaze faze organogeneze bitne za formiranje uroda.

Vaš Bc Institut.

Sjajni rezultati u susjedstvu!

U utorak 9. studenog 2021. posjetili smo Sloveniju. U Prekomurju, u Kamovcima pored Lendave prisustvovali smo „Danu polja i javnom vaganju Bc hibrida kukuruza“ na „kmetiji“ Jožefa Tivadara.

Lijep i sunčan dan, divni domaćini, prekrasno raspoloženje, izvrsno uređen pokus i što je najvažnije fenomenalni rezultati pokusa.

Sedam dana unazad padala je kiša, stoga je i vlaga u zrnu bila povišena. Bez obzira na to, rezultati s vlagom svedenom na 14%, u prosjeku su bili preko 14 tona po hektaru, što je izvrsno.

Prva tri rezultata u pokusu ostvarili su hibridi:

BC415 – 15,24 t/ha

AGRAM – 14,61 t/ha

BC442 – 14,540 t/ha

Čestitamo!

Opraštamo se od Slovenije uz nekoliko fotografija.

Arrow
Arrow
Slider

Posijani pokusi u Rugvici

Posijali smo makro i mikro pokuse BC strnih žitarica u Rugvici. Prošle godine sijali smo po snijegu, a kako je to izgledalo ovoga puta pogledajte u kratkoj fotogaleriji.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

 

Vrhunski rezultati u Podravini

Ovog vikenda bili smo u Podravini. Prvo smo posjetili pokusno polje našeg dugogodišnjeg pokusara Branka Bendelje u blizini mjesta Madaraševec nedaleko od Ludbrega. Već tradicionalno, kod obitelji Bendelja održava se najveći “Dan polja BC hibrida kukuruza” na sjeveru Republike Hrvatske. Prijašnjih godina znalo se skupiti i preko 250 ljudi. Ovoga puta, 132 posjetitelja prisustvovalo je javnom vaganju BC hibrida kukuruza.  Pokus je bio izvrsno pripremljen, a isto takvi bili su i rezultati. Čak četiri hibrida s urodima iznad 15 t/ha i prosjekom svih hibrida u pokusu od 14,1 t/ha suhog zrna. Izvrsno, čestitamo!

U nastavku dana odrađeno je još jedno vaganje u Apatiji. Na pokusnom polju gospodina Rendića najbolji se pokazao hibrid AGRAM s 13,503 kg/ha suhog zrna. Rezultati su jako dobri s obzirom na ovu vrlo izazovnu klimatsku godinu.

Srdačno pozdravljamo divne domaćine i sve posjetitelje ovih dana polja.

Nadamo se da se iduće godine vidimo u još većem broju.

Vaš Bc.

 

Fotogalerija:

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

U karlovačkom (k)raju!

Dugo očekivan dan polja s javnim vaganjem BC hibrida kukuruza održan je prošlog petka kod našeg rekordera Josipa Spudića u Belajskim Poljicima. Lijep, sunčan dan privukao je 50-ak gostiju koji su mogli prisustvovati javnom vaganju pokusa koji je odlično izgledao.

Pokus je posijan 5. svibnja, sklop u pokusu kretao se od 82.000 do 99.000 biljaka po hektaru.

Navodnjavan je u kritičnom periodu krajem lipnja, kad su temperature bile i do 40°C što je pomoglo usjevu da prebrodi najgore uvjete. Osim navodnjavanja pokusu je pogodovalo i nekoliko obilnih kiša tijekom srpnja kakve drugi krajevi u RH nisu imali sreće doživjeti.

 

Primijenjena agrotehnika:

Zaorano 60 t/ha stajnjaka

UREA – 250 kg/ha

NPK 7-20-30 – 400 kg/ha

NPK 15-15-15  – 450 kg/ha

KAN – 270 kg/ha

Folijarna prihrana

Rezultati pokusa, OPG Spudić Josip

Najbolji urod u pokusu ostvario je novi hibrid BC442 s 15,37 t/ha, drugi je bio BC323 s 15,32 t/ha, a treći BC415 s 14,93 t/ha.

Prosjek uroda svih hibrida u pokusu je izvanrednih 13.486 kg/ha.

 

U nastavku pogledajte i nekoliko fotografija s održanog dana polja:

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

 

 

Javno vaganje makropokusa u Starom Topolju

Nakon što je sunce rastjeralo jutarnju maglu, ljudi su sa zanimanjem došli na Dan polja i javno vaganje hibrida kukuruza Bc Instituta. Već tradicionalna suradnja dviju tvrtki, Bc Instituta iz Zagreba i Lug d.o.o. iz Starog Topolja i ove godine je bila izrazito uspješna što je vidljivo iz ostvarenih rezultata.

Pokusno polje BC hibrida kukuruza u Starom Topolju

U pokusu je bilo zastupljeno 15 hibrida iz 5 FAO grupa. Od FAO grupe 300 do FAO grupe 700. Najbolji urod ostvario je hibrid BC601. Vaga je pokazala visokih 13.517 kg/ha suhog zrna. Drugi po urodu bio je BC415 s urodom od 12.046 kg/ha suhog zrna, dok je treće mjesto među najboljima ove godine zauzeo BC323 s urodom od 11.685 kg/ha suhog zrna. Vlage u cijelom pokusu bile su malo povišenije što je bilo i za očekivati nakon 70 mm oborina u zadnjih 10 dana. Prilikom izračuna uroda, svi su urodi bazirani na 14% vlage.

Rezultati makropokusa  – Staro Topolje 2021.

 

Iako je ova godina bila izrazito zahtjevna za jare kulture, to se baš i ne da iščitati iz rezultata iz Starog Topolja. U razgovoru o agrotehnici koja je odrađena na ovom pokusu dobili smo odgovor da je ista gnojidba odrađena na svim njihovim površinama pod kukuruzom. U osnovnoj gnojidbi je bačeno 100 kg/ha 9:30:0 i 100 kg/ha KCl-a. U proljeće 150 kg/ha UREA i u kultivacijama 200 kg/ha KAN i 80 kg/ha UREA. Napomenuo je da ovakva gnojidba nije iznimka, već da takvu gnojidbu primjenjuju već dugi niz godina i zbog toga ostvaruju visoke i stabilne urode.

Naravno, uz primijenjenu agrotehniku treba istaknuti i domaći sortiment. U ovakvim stresnim i nepovoljnim godinama hibridi kukuruza tvrtke Bc Institut d.d. iz Zagreba su ti koji stvaraju razliku u odnosu na konkurenciju i garantiraju stabilne i visoke urode što je vidljivo iz rezultata ovog pokusa.

Kad se usporede ovogodišnje klimatske prilike samog istoka Republike Hrvatske (Vukovarsko-srijemska županija) i središnja Slavonija (Brodsko-posavska županija) vidi se što je značila jedna kiša na zapadnijem dijelu istočne Slavonije. To se vidi iz usporedbe rezultata makropokusa u Lovasu i ovog makropokusa u Starom Topolju. Urod je viši za 20-ak % u Starom Topolju u odnosu na Lovas. Osim više oborina, treba napomenuti da je i razlika u tipu tla. Konkretno, pokus u Starom Topolju je bio na teškom tipu tla, s više gline i boljim kapacitetom tla zadržavanja vode, dok su na istoku Hrvatske propusnija i lakša tla. Također ove godine više uspjeha je ostvarila kasnija sjetva, a takav je slučaj bio u Starom Topolju.

Kako je sve to izgledalo prošlog petka pogledajte u fotogaleriji ispod.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider