Ponuda Bc Instituta u Bosni i Hercegovini

Kliknite na objavu i pronaći ćete odgovore na najvažnija pitanja vezana za proizvode Bc Instituta u Bosni i Hercegovini.

Zašto odabrati proizvode Bc Instituta?

Zato što smo jedna od vodećih sjemenarskih tvrtki u regiji više od 120 godina. S vlastitim hibridima i sortama opravdavamo Vaše povjerenje intenzivno već oko 70 godina, prateći najnovije trendove u genetici bez genetskih modifikacija (NO GMO). Dugogodišnja tradicija, prvi hibridi uopće kreirani na ovim prostorima, stvaranje novih i rodnih hibrida, kreiranih i prilagođenih za naše proizvodne uvjete je ono što našim sortama i hibridima donosi prednost u odnosu na konkurenciju. U ishrani životinja može se reći da su naši hibridi nezamjenjivi, s njima imate manji utrošak hrane, bolji prirast, kvalitetan konačni proizvod, a svakako i zdraviju životinju.

Što Vam nudimo za proljetnu sjetvu 2021. godine?

SJEME KUKURUZA

Nudimo Vam prije svega visokokvalitetno sjeme hibrida kukuruza. Hibridi koje ste u prethodnim godinama najviše sijali su:

 • PAJDAŠ (FAO 490), kojeg ako posijete možete očekivati dobre prinose veoma kvalitetnog crvenog zrna, koje nema niti jedan drugi hibrid na tržištu.
 • BC572 (FAO 500), kod kojeg su oplemenjivači uspjeli da pomire visok prinos i izuzetnu kvalitetu zrna pa sjetvom ovog hibrida nemate koristi samo Vi, nego i životinje na Vašoj farmi.
 • BC418B (FAO 460), je hibrid za stabilnu proizvodnju, koji dobro podnosi i nešto gušće sklopove.
 • BC408B (FAO 480), karakteriziraju ga dobri rezultati u skromnijim uvjetima proizvodnje.
 • BC344 (FAO 300), kojeg preporučujemo za raniju sjetvu te
 • KLIPAN (FAO 550), hibrid odličnog prinosa klipa i zrna.

PAJDAŠ – DESETI PUT NAJPRODAVANIJI HIBRID U REPUBLICI HRVATSKOJ!

Od novije genetike u BiH Vam možemo ponuditi:

 • BC323 (FAO 330), moderan, intenzivan hibrid od kojeg možete očekivati rekordne urode i veoma brzo otpuštanje vlage pa samim time i izbjeći velike troškove sušenja.
 • BC424 (FAO 460), hibrid s velikim potencijalom rodnosti koji se odlično snalazi u sušnim uvjetima.
 • BC525 (FAO 510), izuzetan hibrid, adaptibilan na različite uvjete proizvodnje, odlikuje ga lagano kombajniranje i lagana berba, preporuka bez greške.

U ponudi imamo i hibride za ljudsku upotrebu: BC462 s žutim i BC38W s bijelim zrnom. Dok za visokokvalitetnu silažu predlažemo „Kralja silaže“ BC678 te hibride Riđan, Dugi, Klipan i BC418B.

Kompletnu ponudu hibrida kukuruza pogledajte u našem katalogu, a ovdje rezultate odvaga u Bosni i Hercegovini iz 2020. godine.

 

 

SJEME SOJE

Od prošle godine u Bosni i Hercegovini u mogućnosti smo Vam ponuditi novu sortu soje BAHIA, srednje rane grupe dozrijevanja (0-1) s najvećim urodima i preko 5 t/ha. Odlika ove sorte je da u zriobi potpuno odbaci listove čime je olakšana žetva, te da ju u ishrani odraslih kategorija životinja ne treba termički obrađivati. Zbog svoje ranozrelosti imamo pozitivna iskustva i u postrnoj sjetvi. Od BAHIE možete očekivati mnogo više od konkurentskih sorti što pokazuje sve veća potražnja za ovom sortom soje. Više u katalogu soje.

 

Gdje se možete obratiti za dodatne informacije?

Za sve informacije o sortimentu i ogledima obratite se našoj tvrtki u BiH:

Bc Sjeme d.o.o. Orašje, 14. ulica b.b., 76270 Orašje, BiH

e. bc.sjeme@tel.net.ba

Damir Mišetić – Direktor +387 63 436 330

Siniša Srdić – Promotor +387 63 285 526

Za sve informacije o ponudi i cijenama obratite se našim uvoznicima u BiH:

Poljoprivrednik d.o.o. Derventa,  Polje b.b., 74 400 Derventa, BiH

Dalibor.Cvijanovic@poljoprivrednik.eu

Dalibor Cvijanović – Komercijalist +387 66 828 734

Agropest d.o.o. Gračanica, Grabovac b.b., 75320 Gračanica, BiH

e. agropest1995@hotmail.com

Omer Ahmetović – Direktor +387 61 286 918

Dobitnici jubilarnih nagrada Bc Instituta u 2020. godini

Već dugi niz godina tradicija je da u Bc Institutu nagrađujemo vjernost naših djelatnika.

Kao i u godinama do ove, čast čestitati te uručiti prigodne poklone, uz jubilarne nagrade, krajem prethodne godine imao je direktor marketinga, dipl. ing. Đuro Lukić.

Za deset, petnaest, dvadeset, dvadesetpet, trideset, tridesetpet pa čak i četrdeset godina rada koliko su ove godine obilježili gđa. Ivka Galović i g. Zdravko Kozić.

Ovogodišnji jubilarci, nabrojeni po broju godina provedenih u tvrtci su: Zdravko Kozić(40), Ivka Galović(40), Željko Prstačić(35), Josip Brekalo(35), Nadica Sučevac(35), Zlatko Galović(25), Dražen Kelšin(25), Željka Doražić(20), Vladimir Buk(20), Ivica Ikić(20), Željko Buk(15), Ljuljana Turek(15), Matija Grbačić(15), Mirjana Suton(15), Zoran Kurtović(15), Ivan Šarko(15) i Marko Maričević(10).

Arrow
Arrow
Slider

Osim respektabilnog jubilea od tridesetpet godina rada u Bc Institutu gđi. Nadi Sučevac ovo je bio i posljednji dan profesionolnog angažmana u tvrtci.

Arrow
Arrow
Slider

Ukoliko netko želi fotografije u originalnoj rezoluciji molimo vas da se javite na marketing@bc-institut.hr

Čestitamo svim nagrađenima te vam želimo još puno poslovnih uspjeha te zdravlja i sreće u privatnom životu!

Vaš Bc Institut.

Bc Institut podržava Prijedlog novog Zakona o sjemenu

Svjedoci smo da se ovih dana događa vrlo negativna kampanja spram Prijedloga teksta Zakona o sjemenu. Vezano za to želimo izreći naše stajalište.

Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. u potpunosti podržava predmetni tekst Zakona jer u njemu vidi jedan dobar i kvalitetan korak naprijed za cjelokupnu „hrvatsku industriju sjemena“. Smatramo da je posebno važno što se donosi zakonski okvir i model rješavanja velikog problema koji proizlazi iz dosadašnje nedefinirane i neregulirane uporabe sjemena s vlastitog gospodarstva. Ideja da se uporaba sjemena s vlastitog gospodarstva usustavi na način da ono mora proći proces dorade i pripreme za korištenje kroz ovlaštenu doradu sjemena smatramo vrlo dobrim rješenjem putem kojega sve ključne „kritične točke“ korištenja ovakvog sjemena stavljamo pod transparentni nadzor:

Sjeme BC ANICA

 • Korisnik sjemena s vlastitog gospodarstva dobiva profesionalnu i kvalitetnu uslugu dorade sjemena.
 • Štitimo cjelokupni sustav od ugroze koja prijeti od širenja vrlo opasnih patogena koji se mogu nekontroliranim sjemenom proširiti (Smrdljiva snijet prije svih, ali i razni drugi potencijalno opasni ili karantenski patogeni organizmi).
 • Štitimo se od nezakonitih radnji: od pojave trženja ovakvim reprodukcijskim materijalom, od pojave nezakonite i nelegitimne prakse obavljanja „kućne dorade“ koja povlači niz nezakonitih radnji (od nezakonitog bavljenja djelatnošću, nezakonite uporabe pesticida, rad na crno, nepoštivanje odredbi zaštite okoliša, zaštite na radu, neplaćanje poreza, …)
 • Vođenjem evidencije o doradi ovoga sjemena HAPIH dobiva kvalitetan izvor informacija o tome što i koliko se sije u Hrvatskoj te se sukladno tome bolje i preciznije može pratiti stanje u sjemenarstvu i proizvodnji općenito te se lakše mogu određivati razne druge vezane mjere.

 

Poteže se i tema očuvanja bioraznolikosti. Bc Institut kao jedna od najvećih domaćih oplemenjivačkih kuća praktički je najzainteresiraniji za očuvanje biološke raznolikosti, autohtonosti biljnih vrsta i sorti te svojim radom doprinosimo tome kroz čuvanje genetskog materijala putem banke biljnih gena u čijem projektu intenzivno sudjelujemo ili pak koristeći te vrijedne domaće populacije u programima selekcije stvarajući nove kultivare. Kao takvi, u predmetnom Prijedlogu ne vidimo ništa problematičnoga.

Pokusno polje strnih žitarica, Rugvica 2020.

Dosta se prašine podiglo oko navodnog ugrožavanja prava malih, nekomercijalnih, „hobi“, ekoloških proizvođača te korištenja sjemena autohtonih vrsta i sorata. Možemo reći da ovakav stav smatramo neispravnim jer model po kojemu će se moći koristiti sjeme s vlastitog gospodarstva ne bi trebalo ni na koji način ugrožavati ove skupine budući da su oni izuzeti jer nisu komercijalni proizvođači. Sigurno će se kroz provedbene akte (Pravilnike) to tako i definirati.

Vezano za kampanju pojedinih udruga koje tumače da se proizvodi od „starog“ sjemena neće moći tržiti na našim tržnicama potrebno je reći kako smatramo da to nije istina jer isti proizvodi nisu u nadležnosti ovoga Zakona. Također, mali proizvođači, ekološki proizvođači, hobisti, vrtlari i sl. po ovom Zakonu neće imati nikakvih obveza ili nameta u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe.

Stoga, naglašavamo kako smatramo da nema nikakve bojazni da naši mali proizvođači neće moći proizvoditi vlastito sjeme i proizvode (domaća rajčica, paprika, salata, matovilac…) i to bez obveze prijave i dorade sjemena svojih starih sorti. Isto tako, jasno je da predmetni Zakon ne donosi nova ograničenja u odnosu na stari Zakon iz ovog konkretnog područja.

Hvale vrijedna je intencija što se ovim Prijedlogom Zakona otvara dodatna mogućnost ukoliko pojedinci žele komercijalizirati sjeme starih sorata (staviti na tržište certificirano sjeme).

Vjerujemo da će sve bojazni, komentari ili kritike koje se mogu čuti tijekom ovog razdoblja biti dodatno pojašnjeni i na koncu definirane kroz Pravilnike. Ministarstvo je većinu primjedbi već objasnilo upravo na ovaj način kako i mi ovdje govorimo.

Predlažemo Ministarstvu da se paralelno s procesom donošenja Zakona intenzivno radi i na pripadajućim pravilnicima kako bi „cijeli paket“ odmah po donošenju bio što prije operativan. Stojimo na raspolaganju za sav potreban angažman pri ovome.

Na kraju, još jednom izražavamo potporu Zakonu jer u njemu vidimo poboljšanje našega sustava i nove mogućnosti te stojimo na raspolaganju za suradnju svim Institucijama.

 

Prelistajte novi katalog!

Kakve smo novitete priredili za predstojeću sjetvu pogledajte u novom katalogu BC hibrida kukuruza za 2021. godinu.

Osim kataloga, tu su i rezultati makropokusa iz protekle godine.

 

Katalog – Bc hibridi kukuruza 2021.:

Rezultati makropokusa BC hibrida kukuruza:

Sijačica ili snijeg?

Prethodno smo napomenuli da se sjetva strnih žitarica može obaviti i nakon idealnih rokova sjetve pa bi bilo lijepo da vam to pokažemo i vlastitim primjerom.

Dok u Samoboru, Zaprešiću i zapadnom dijelu Zagreba pada snijeg u Rugvici traje sjetva makropokusa Bc strnih žitarica.

Vremenski uvjeti i stanje polja (prvenstveno vlaga u tlu) onemogućili su nas da makropokus u Rugvici ne posijemo ranije.

Da bi i idućeg ljeta pokus izgledao reprezentativno te da bi svu ljepotu i potencijal Bc sorata strnih žitarica mogli vidjeti nadolazećeg proljeća sjetvu je bilo potrebno odraditi prije snijega.

Kako je to izgledalo ovog prohladnog jutra pogledajte i u kratkoj fotoreportaži.

Arrow
Arrow
Slider
Veliki pozdrav i zahvala našim vrijednim djelatnicama i djelatnicima Zavoda za strne žitarice iz Botinca.

Po deseti put Pajdaš!

U četvrtak, 12. studenog u Osijeku, održao se 13. međunarodni kongres “Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstva” u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog udruženja sjemenara (ESA). Po prvi put kongres postao viralan, direktno je mogao biti praćen preko interneta putem Zoom aplikacije.

Prestižnu nagradu „Zlatno zrno“ za najprodavaniji hibrid kukuruza u Republici Hrvatskoj ponovo je osvojio “Pajdaš”, što mu je ujedno jubilarno, već deseto takvo priznanje. Nagradu je od doc.dr.sc. Krunoslava Dugalića, ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, domaćina 13. međunarodnog kongresa “Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo” u ime Bc Instituta, primio direktor sjemenarstva dipl. ing. agr. Kristijan Puškarić.

U obrazloženju priznanja stoji kako je u prošloj sezoni, 2019/20. deklarirano 443.256,80 kg hibrida Pajdaš od ukupno deklariranih 3.420.111,35 kg sjemena kukuruza za hrvatsko tržište, što je udio od 13 posto.

Zahvalivši na nagradi te ujedno čestitavši i pobjedniku u kategoriji soje pri dodjeli je rekao:

Ako me sjećanje dobro služi, ovo je već deseti put da je Pajdaš dobitnik tog priznanja kao najrašireniji hibrid kukuruza u Hrvatskoj, što je izuzetno velika čast, ali ne samo nama nego i kolegama s osječkog Instituta koji su pokazali dominaciju u sortimentu soje.

Danas je blagdan za hrvatsko sjemenarstvo, koliko god to nekom zvučalo bombastično, jer još jedanput pokazujemo da vrijedimo, da smo konkurentni i da imamo proizvode koje tržište prepoznaje i prihvaća te se nadamo da će tako ostati i u budućnosti. 

Pajdaš je svih ovih godina hibrid broj 1 na tržištu, ima jedinstven imidž kojega krasi prilagodljivost svim agroekološkim uvjetima, stabilnost i standard u rezultatima svake godine te kvaliteta zrna i “njegove famozne boje”.

Dobitnici nagrade „Zlatno sjeme“ za 2019/20. godinu: Poljoprivredni Institut Osijek, Bc Institut, d.d.,  Zagreb

fotografija: Renata Prusina – Agroklub

Do kada se mogu sijati ozime strne žitarice?

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u vidu učestalih oborina u središnjem i zapadnom dijelu Republike Hrvatske otežana je berba kukuruza i žetva soje koji su glavni predusjevi za sjetvu ozimih strnih žitarica. Iz navedenih razloga sama sjetva ozimih strnih žitarica ne obavlja se željenim intenzitetom.

Budući da će uskoro završiti optimalni rokovi sjetve ozimih strnih žitarica iskustveno ćemo vam preporučiti do kada bi se mogla obaviti sjetva strnih žitarica.

Za početak želimo naglasiti da je poželjno da se sjetva obavi u optimalno pripremljeno tlo. Sjeme ne bi smjelo ostajati na površini tla, pogotovo u kasnijim rokovima sjetve. Ako su omogućeni navedeni uvjeti sjetva ozimih strnih žitarica se može obavljati do sljedećih rokova.

Ozima pšenica se može sijati do sredine 1. mjeseca uz napomenu da je velika vjerojatnost da će s kasnijim rokovima sjetve dolaziti do smanjenja uroda i hektolitarske mase. Koliko će to smanjenje iznositi ovisi o vremenskim prilikama nakon sjetve, a za dobar urod u ovim rokovima sjetve su ključni kraj 3. i 4. mjesec koji bi trebali biti povoljni za rast i razvoj ozime pšenice. Također, usjevi sijani u ovim rokovima podložniji su napadu štetnika, prvenstveno buhača i žitnog balca. Naravno, izlaskom iz optimalnih rokova sjetve treba povećati normu sjetve od 10 do 20 %.

Ozimi ječam se može sijati do kraja 1. mjeseca, a već početkom 2. mjeseca prednost imaju jare forme ječma. Također, vjerojatnost za smanjenjem uroda u ovim rokovima je vrlo velika, a također treba pripaziti na napad štetnika. Norma sjetve se mora povećati, slično kao i kod pšenice.

Ozima pšenoraž ili tritikale se također mogu sijati do kraja 1. mjeseca uz napomenu da prednost u kasnijim rokovima sjetve imaju rane sorte, koje će ranije dozreti pa će izbjeći moguće toplotne udare krajem 6. mjeseca koje mogu izravno utjecati na urod zrna. Također, Bc Institut u ponudi ima i fakultativnu sortu koja se također može sijati u kasnijim i jarim rokovima sjetve.

Ozima zob se može sijati i u jarom roku sjetve, dakle do sredine 3. mjeseca uz vrlo vjerojatno smanjenje uroda zrna s kasnijim rokom sjetve. Ipak, naša iskustva govore  da jare forme zobi ostvaruju bolje urode od ozime zobi u jarom roku sjetve (nakon 1. veljače) pa je naša preporuka nakon ovog roka sijati jare zobi. Ipak, ako imate sjeme ozime zobi, a niste ju uspjeli posijati na vrijeme, sjetvu možete obaviti i u jarom roku sjetve.

Ozimi pravi pir ne preporučujemo sijati nakon 01.12. budući da se radi o vrsti koja treba dug period hladnog vremena za prelazak iz vegetativne u generativnu fazu. Jednostavnije rečeno u kasnim rokovima sjetve ova vrsta neće u 100%-tnom intenzitetu klasati te će doći do značajnog smanjenja ili čak izostanka uroda.

Svakako treba napomenuti da će uspješnost proizvodnje strnih žitarica u kasnijim rokovima sjetve znatno ovisiti o vremenskim prilikama nakon sjetve kao i o vremenskim prilikama u 3. i 4. mjesecu kada strne žitarice prolaze faze organogeneze bitne za formiranje uroda.

Vaš Bc Institut.

Novi rekord, tri hibrida preko 20 t/ha!

Ako ste pomislili kako se urod od preko 20 tona (BC323 – 20,02 t/ha) kukuruza iz 2018. godine više neće ponoviti, prevarili ste se.

U subotu 10. listopada obavili smo berbu i javno vaganje na OPG-u Josipa Spudića u Belajskim Poljicama. Očekivali smo visoke urode, znajući da Josip u pravilu postiže sjajne rezultate. Kako se između ostalog bavi i stočarstvom tlo je prihranio s dosta stajskog gnoja. U kombinaciji s velikim brojem biljaka po hektaru i iznimnim potencijalom rodnosti Bc hibrida kukuruza postigao je spektakularne rezultate.

Čak tri hibrida postigla su rezultate preko 20 tona suhog zrna po hektaru.

 1. BC415 – 20 696 kg/ha
 2. DELON – 20 098 kg/ha
 3. BC442 – 20 050 kg/ha

Da nisu samo ova tri hibrida ostvarila iznimne rezultate svjedoči i nevjerojatan prosjek od 17 776 kg/ha uzevši u obzir svih 16 hibrida iz pokusa.

Dobra ishrana, izvrsni agroklimatski uvjeti. I zdravstveno je pokus izgledao izvrsno. Usjev je čak preživio i tuču početkom kolovoza, ispričao nam je Josip. Pretpostavlja da je i gusti sklop pomogao da štete budu minimalne.

Najbolje rezultate ostvarili su hibridi iz FAO grupa 300 i 400 dokazavši tako da im najviše odgovara gust sklop pa i do 100 000 biljaka po hektaru.

Čestitke obitelji Spudić!

Pogledajte fotogaleriju: „Rekordi na OPG-u Josip Spudić“

Arrow
Arrow
Slider

 

Vršidba i vaganje pokusa u Lovasu

Ove srijede, 30. rujna 2020. godine okupili smo se u Lovasu, na pokusnom polju Aratora d.o.o. kako bi popratili vršidbu te javno vaganje pokusa Bc hibrida kukuruza.

Vizualnim pregledom polja uočili smo da je kukuruz izuzetno suh, ali da je dosta dobrog izgleda usporedivši ga s kukuruznim poljima koje smo mogli vidjeti u okolici prilikom samog dolaska.

U pokusu je bio testiran 21 hibrid. Malo smo se pribojavali rezultata, ali na kraju smo ostali prilično pozitivno iznenađeni.

Najveći urod pokusa ostvario je novi hibrid BC601 s 12,87 t/ha, drugi je bio, još u fazi priznavanja, hibrid BC585 s urodom od 12,56 t/ha dok je treće mjesto zauzeo već dobro poznati BC525 s urodom od 12,50 t/ha.

Prosječan urod svih hibrida u pokusu bio je 11,08 t/ha, preračunato na 14% vlage. Zanimljivo je da je sadržaj vode u zrnu ove godine izuzetno nizak, kod većine hibrida čak između 14,0 i 15,0%.

 

Evo i rezultata svih hibrida u pokusu:

Rezultati pokusa – Arator d.o.o., Lovas

hibrid sklop vlaga(%) odvaga prinos (14%) t/ha
BC282 72 ooo 14,4 880                            8,689
BC344 69 ooo 14,2 925                           9,228
ALIBI 70 ooo 14,3 1085                         10,590
PANON 74 ooo 14,4 1070                         10,224
TRIANGLE 75 ooo 14,2 1150                         11,014
BC 323 68 ooo 14,2 1135                         10,780
AGRAM 72 ooo 14,1 1165                         10,996
DELON 70 ooo 14,0 1140                         10,681
BC415 70 ooo 14,6 1245                         11,498
BC418B 68 ooo 14,2 1050                           9,669
BC424 68 ooo 14,5 1180                         10,746
BC442 70 ooo 14,5 1365                         12,336
PAJDAŠ 66 ooo 14,8 1200                         10,794
INSTRUKTOR 69 ooo 15,3 1230                         10,927
BC525 68 ooo 14,7 1235                         12,500
BC572 66 ooo 15,2 1270                         11,208
MAJSTOR 63 ooo 15,6 1385                         12,165
BC585 65 ooo 15,8 1445                         12,563
BC601 62 ooo 16,6 1495                         12,874
BC678 65 ooo 17,5 1335                         11,295
BC747 64 ooo 20,4 1460                         11,919
PROSJEK                         11,081

 

 

S obzirom na veliku sušu koja je ovog ljeta zadesila istok Hrvatske, za visinu uroda kukuruza u ključnoj fazi nalijevanja zrna, rezultati su i više nego dobri.

Čak bi se usudili reći i odlični.

Zahvaljujemo se našim dragim partnerima i domaćinima iz tvrtke Arator d.o.o. na izvrsno odrađenom poslu i srdačnom gostoprimstvu.

Vidimo se dogodine, nadamo se u puno većem broju!

 

Fotogalerija:

Arrow
Arrow
Slider