Pajdaš – “Zlatno sjeme” i 2017. godine!

U terminu od 8.-10. studenog 2017. u Sv. Martin na Muri održavao se 10. Međunarodni kongres ”Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo” i 5. Regionalni dani sjemenara. Na skupu je bilo prisutno 60-tak sudionika s ukupno 46 izlaganja. Nakon pozdravnih riječi dr. sc. Josipa Haramije, prof. dr. sc. Krinoslava Zmaića, dekana Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka i prof. dr.sc. Vlade Guberca, rektora osječkog Sveučilišta, prisutnima se obratila i pomoćnica ministra poljoprivrede, dr.sc. Jelena Đugun koja je dodijelila priznanje ”Zlatno sjeme” koje su osvojili :

  • Bc Institut d.d.– hibrid PAJDAŠ
  • Poljoprivredni Institut Osijek – soja IKA

 

Izlaganja je započeo Kristijan Puškarić s temom ”Stanje u hrvatskom sjemenarstvu i oplemenjivanju bilja”. Kroz zanimljivo predavanje, napravljena je usporedba broja zasijanih hektara sa žitaricama u razdoblju od 2014. – 2016. godine, kao i usporedba količine certificiranog sjemena. Zaključak je da broj hektara zasijanih sa pšenicom, kukuruzom i ječmom s godinama opada, kao i količina certificiranog sjemena, dok se kod soje i tritikala bilježi porast.

Iz predavanja predstavnika HGK uočava se trend povećanja uvoza hrane u RH (2016.- 14% veći uvoz u odnosu na 2012), ali i trend povećanja izvoza pšenice.

Iz Semenarske asocijacije Srbije, zanimljivo predavanje imala je Sandra Bogdanović, koja je istaknula neke zanimljive podatke:

  • u Srbiji ima 5,7 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta i od toga je obradivo 4,2 milijuna hektara
  • u ruralnom području Srbije živi 41% stanovništa
  • poljoprivreda i prehrambena industrija u BDP-u sudjeluju s visokih 11,9%.

Sa sjemenarstvom u susjednoj Sloveniji upoznao nas je Jože Jerič koji je istaknuo važnost upotrebe certificiranog sjemena, a izneo je i podatak da su od poljoprivrednih kultura u Sloveniji najzastupljeniji kukuruz sa 250 hibrida, strne žitarice sa 80 sorti, krumpir s čak 110 sorti na tržištu, te uljne kulture sa 55 sorti.

Panel diskusija s temom ”Novi koncepti dorade i tretiranje sjemena” započela je s predavanjem Kristijana Puškarića koji nam je govorio o događanjima na godišnjem sastanku europskog udruženja sjemenara održanom u Latviji. U panel diskusiji veliki naglasak stavljen je na zabranjena sredstva za tretiranje na bazi nikotionioda i traženje alternativnih rješenja za iste.

Bc Institut, d.d. predstavio je dva rada:

  • Urod i kvaliteta Bc sorti ozime pšenice u žetvi 2017. godine (izlagač: Katarina Jukić)
  • Eksperimentalni BC hibridi kukuruza za 2016. godinu (izlagač: Mirko Jukić)

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, kao i prijašnjih godina bili su prisutni samo na otvaranju Kongresa kao i na dodjeli priznanja ”Zlatno sjeme” dok na preostalim predavanjima nisu sudjelovali. Nažalost, opet se može izvesti zaključak da oplemenjivači, sjemenari, znanstvenici i proizvođači iznose svoja iskustva, probleme, ideje za napredak. Međutim, onih koji bi ih trebali saslušati i na temelju onog što čuju odreagirati (promijeniti, poboljšati) – nema.

Tekst: Dr. sc.  Katarina Jukić

Iskoristite prednosti pretprodaje!

Počinje pretprodaja Bc hibrida kukuruza!

Kupite sjeme Bc hibrida kukuruza u pakiranju od 25 000 zrna po najpovoljnijim cijenama!

U specijalnoj ponudi se nalaze hibridi: Alibi, BC306, BC344, Kekec, BC418B, BC424, Pajdaš, BC572.

Sjeme 6 od 8  hibrida je tretirano insekticidom.

 

Po akcijskoj cijeni sjeme se može kupiti od 1.12. do 22.12. u svim poljoprivrednim apotekama.

 

Zdrava prehrana u školama

Arrow
Arrow
Slider

Zdrava prehrana u školama

U srijedu 25. listopada, za učenike šestih i osmih razreda te 30. listopada 2017. za učenike petih i sedmih razreda naše škole organizirano je predavanje ozdravoj prehrani. Predavač je bila dr.sc. Katarina Jukić iz Bc Instituta za oplemenjivanje bilja. Mnogim učenicima se predavanje svidjelo jer nam pokazuje potpuno novi način gledanja na svakodnevnu aktivnost koja je vrijedna proučavanja i razmišljanja.

Na kraju predavanja, nekoliko djevojaka podijelilo nam je i vrećice sa zdravim grickalicama koje je pripremila naša predavačica i u kojima smo svi uživali. Predavanje je ujedno bilo i predstavljanje eko-projekta „Mi jedemo odgovorno“ i školskog projekta „Jelovnik mog razrednog odjela“. Glavni cilj projekata je poticanje na razmišljanje – Što jedem?, Koliko otpada proizvodim? , Tko je i kako proizveo moju hranu? Prvi projekt je namijenjen Eko-školama Republike Hrvatske te želi doprinijeti mobilizaciji mladih da vode računa o očuvanju nutritivnih vrijednosti hrane, da usmjere pažnju na količinu i kvalitetu hrane koju konzumiraju, potrošnji vode, uloženoj energiji, očuvanju bioraznolikosti, te da se hranom ne razbacuju!

Za više informacija o projektu „Mi jedemo odgovorno“ posjetite i njihovu web stranicu: https://www.eko.lijepa-nasa.hr/eko-projekti-detaljno/mi-jedemo-odgovorno . Do kraja ovog tjedna učenici mogu sudjelovati u nagradnom kvizu rješavajući nagradni listić na temu zdrave prehrane. U ponedjeljak, pod velikim odmorima za učenike viših razreda, od brojnih točno popunjenih listića izvući ćemo najsretnije – dobitnike malih nagrada koje je osigurala predavačica i Bc Institut.

Za svoj nesebični doprinos srdačno joj zahvaljujemo.

PODIJELJENE NAGRADE BC INSTITUTA

U ponedjeljak, 6. studenog, tijekom užine pod velikim odmorima u blagovaonici, među učenicima 5.tih – 8.-ih razreda izvučeni su dobitnici nagrada koje je osigurala gđa Katarina Jukić iz Bc Instituta koja nam je nedavno održala predavanja o zdravoj prehrani. U nagradnom izvlačenju uzeti su u obzir samo listići koji su riješeni u potpunosti točno, a takvih je bilo mnogo. Nagrade su osigurane za petaše, šestaše, sedmaše i osmaše i vrlo su praktične – rashladne torbe, boce za vodu i majice.

Čestitamo dobitnicima i zahvaljujemo gđi Jukić i ekolozima na pomoći.

Tekst je preuzet sa službene stranice OŠ Sesvete.

Izuzetan odaziv, još bolji urodi.

Arrow
Arrow
Slider

U suradnji sa slovenskim partnerima KZ. Sevnica iz Sevnice, Bc Institut je 05.10. 2017. održao dan polja u Glogovom Brodu u Sloveniji.

Prisutni su mogli pogledati pokuse 8 hibrida Bc Instituta te prisustvovati berbi i javnom vaganju. Rezultati su bili izvrsni, većinom svi dobro preko 11 t/ha. Iako su razlike bile male, izdvojili bi novi hibrid, BC323 koji je postigao najbolji rezultat s urodom od 12,507 t/ha. Nismo iznenađeni, budući se nastavio trend koji se pokazao i na danima polja u Lovasu i Starom Topolju.

Izdvojili bi i Vaš i naš, dobro poznati hibrid PAJDAŠ, koji je s 11,979 t/ha, uz svoju dokazanu kvalitetu, pokazao kako još uvijek drži korak, čak i s najnovijim,
modernim hibridima poput THRILLER-a, BC406 i već spomenutog ovojesenjeg pobjednika BC323.

Zahvaljujemo našim partnerima KZ Sevnica iz Slovenije na izvrsnoj organizaciji, proizvođačima na izuzetnom interesu i odazivu.

Dan polja kukuruza u Rugvici!

Dana 14.09.2017. održan je još jedan tradicionalni dan polja kukuruza Bc Instituta d.d. u Rugvici na kojem je prisustvovalo preko 200 gostiju iz Hrvatske I inozemstva. Stručno predavanje održao je dr.sc. Mirko Jukić gdje je predstavio komercijalne hibride kukuruza BC323, Thriller, Alibi, BC406, BC424 i BC525 kao hibride koji imaju odlične prinose zrna u kišnim godinama povoljnim za uzgoj kukuruza, kao što su bile 2014. I 2016.,ali isto tako imaju dobre prinose u sušnim godinama kao što su bile 2015. I 2017. Osim ovih komercijalnih hibrida, predstavljena su i  3 nova hibrida kukuruza TRIO, INSTRUKTOR i BC415 koji će se sljedeće godine nalaziti u mreži makropokusa kako u RH, tako i u inozemstvu. Navedeni hibridi također imaju dodatnu vrijednost zbog izražene tolerantnosti na stresne uvjete proizvodnje, kao što je suša.

Dr. sc. Katarina Jukić je u kratkoj prezentaciji predstavila i našu ponudu BC strnih žitarica za predstojeću sjetvu.

Na kraju stručnog dijela predavanja, dipl.ing. Đuro Lukić je prikazao rezultate makropokusa s BC hibridima kukuruza iz 2016. godine.

Nakon predavanja, proizvođači su imali priliku pogledati i demonstracijski pokus s ukupno 54 hibrida kukuruza, gdje su se nalazili hibridi kukuruza od FAO grupe 200 do FAO grupe 700, koji predstavljaju ukupnu paletu komercijalnih hibrida od onih nešto starijih do najnovijih kreacija našeg oplemenjivačkog tima.

Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji koju smo za Vas pripremili.

Na vaše i naše zadovoljstvo!

Predstavljamo Vam naš asortiman strnih žitarica s rezultatima pokusa iz 2017. godine za predstojeću sjetvu. U galeriji pogledajte i izaberite ponešto i za Vaša polja.

Dobrodošli na Dan polja kukuruza!

Arrow
Arrow
Slider

Poštovani proizvođači i suradnici,

dana 14.09.2017. godine (četvrtak), s početkom u 10:30 sati u našem sjedištu u Rugvici, održava se još jedan tradicionalni Dan polja kukuruza.

Predstaviti ćemo Vam cijelu paletu BC hibrida kukuruza, počevši od etabliranih, provjerenih i nadaleko poznatih perjanica našeg asortimana pa sve do izuzetno kvalitetnih noviteta koje BC Institut nudi.

Imat ćete priliku poslušati predavanja naših renomiranih oplemenjivača i sjemenara, obići demostracijski pokus BC hibrida kukuruza, sudjelovati u edukativno-zabavnim nagradnim igrama, pitati naše stručnjake što Vas zanima, opustiti se i uživati u ugodnom društvu na svečanom ručku te još u mnogo čemu…

Pomno ćemo predstaviti i BC ponudu strnih žitarica za nadolazeću sjetvu, na koju smo izrazito ponosni, te koja iz godine u godinu bilježi rast na domaćem i stranom tržištu.

Dobro došli!

Vaš BC Institut.

Žetva strnih žitarica u Rugvici 2017. godine.

Završila je još jedna uspješna žetva na poljima Bc Instituta. Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji.

 

NOVO u ponudi Bc Instituta, Uljane repice!

S oduševljenjem Vam predstavljamo nešto NOVO u našoj ponudi, hibride uljane repice. Izrazito smo ponosni da iz suradnje s renomiranom francuskom sjemenarskom kućom “Caussade semences” na tržište izlazimo sa dva ponajbolja hibrida, MEMORI CS i SIRTAKI CS. Memori Cs je srednje kasni, dok je Sirtaki CS srednje rani hibrid.

Na mnogobrojnim lokacijama diljem Republike Hrvatske i Europske Unije oba su se Više >>