Povijesni rezultati u Starom Topolju

 

 

U srijedu, 14. srpnja okupili smo se na pokusnom polju tvrtke Lug d.o.o. u Starom Topolju kako bi obavili vršidbu makropokusa BC strnih žitarica.

Dočekao nas je izvrsno pripremljen pokus.
Naravno, ništa manje nismo ni očekivali od Tomislava Perkovića, njegove vrijedne obitelji i djelatnika tvrtke.

Uz nekoliko kapi kiše i konačni blagoslov nebesa uspjeli smo u odličnom raspoloženju bez poteškoća odraditi vršidbu i vaganje pokusa.

 

Rezultati koje smo dobili ispunili su sva očekivanja. Padali su rekordi, nikad bolji prosjek na ovoj njivi nije postignut.

Prosjek uroda pšenica je bio nevjerojatnih 9,9 t/ha.

Najviše urode ostvarile su nove BC sorte BC Senzacija – 10 578 kg/ha, BC Ljepotica 10 570 kg/ha i BC Vlatka 10 193 kg/ha što dokazuje napredak u selekciji i daje zalog da će se u budućnosti i ovi rekordni rezultati opet rušiti.

Ječmovi s prosjekom od 8,8 t/ha, tritikali s prosjekom od 9 t/ha, zob s urodom od 6,8 t/ha i pir s 6,5 t/ha samo su upotpunili izvrstan dojam.

Čestitamo oplemenjivačkom timu BC strnih žitarica, obitelji Perković i djelatnicima tvrtke Lug d.o.o. na vrhunski odrađenom poslu.

 

Kako nam je bilo pogledajte u fotogaleriji ispod:

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Sjajan Dan polja!

U utorak, 15. lipnja 2021. godine održali smo Dane polja strnih žitarica u Rugvici. Pravi ljetni ugođaj, temperatura oko 30º celzijusa, vedri i nasmijani gosti i uzvanici, fenomenalno uređen pokus, fina hrana i dugo očekivano druženje.

Pa, krenimo otpočetka. Priliku da prvi pozdravi i prvi zaželi dobrodošlicu imao je predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić. U kratkom obraćanju osvrnuo se na rad i rezultate u prethodnoj poslovnoj godini. Istaknuo je vrlo dobre poslovne rezultate te naglasio kako je i ove godine, unatoč pandemiji, Bc Institut ubilježio rast izvoza od 20% što je uz lanjski rezultat od 50% udvostručenje izvoza u dvogodišnjem periodu.

Riječ je nakon toga preuzeo mr. sc. Josip Kraljičković, ravnatelj Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije koji je okupljenima s oduševljenjem otkrio kako je u tijeku izvedba projekta razvoja navodnjavanja cijelog rugvičkog kraja pa tako i poljoprivrednih površina Bc Instituta. Nazočnima se potom obratila i izaslanica ministrice poljoprivrede Marije Vučković, doc. dr. sc. Jelena Đugum, ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva s novim optimističnim tonovima da bi točku na i stavio naš direktor sjemenarstva dipl. ing. Kristijan Puškarić pripremivši okupljene za ono što ih čeka, tj. na BC sorte ozimih strnih žitarica koje će moći vidjeti u pokusu. Najpoznatije, BC Anicu, BC Opsesiju, BC Gorana, BC Gospodara, ali i novitete poput BC Vlatke, BC Senzacije i BC Premije.

Kroz izvanredno pripremljen pokus zainteresirane je proveo dr. sc. Marko Maričević, predstojnik Zavoda za strne žitarice Bc Instituta. Kako je dobro izgledao pokus dovoljno prikazuje činjenica da nije bilo niti jednog kvadratnog metra polegnutih površina, što se ponekad zna dogoditi s pojedinim sortama ječma.

Uz prikladno osvježenje nakon ugodne šetnje pokaznim poljem nastavili smo druženje. Nakon tog kratkog odmora uputili smo se prema obližnjem restoranu gdje smo u neformalnom obliku na najljepši mogući način i zaključili ovaj lijepi dan.

Posebno bi se zahvalili na dolasku svim uzvanicima i gostima iz inozemstva, gostima iz Ukrajine, Srbije, Kosova, Slovenije i Bosne i Hercegovine, dekanu Agronomskog fakulteta dr. sc. Zoranu Grgiću te svim predstavnicima medija.

Nadamo se da se s ovim “normalnim” Danom polja otvaraju vrata još puno takvih manifestacija koje su nam svima izrazito nedostajale.

Do nove prilike.

lijep pozdrav i sretno u žetvi!

 

Fotogalerija:

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

 

 

Očekujemo rekordne urode!

U srijedu, 2. lipnja 2021. godine okupili smo se na pokusnom polju u Lovasu kako bi obilježili još jedan Dan polja BC strnih žitarica na samom istoku Republike Hrvatske.
Lijepo vrijeme na samoj manifestaciji, ali i povoljni uvjeti tijekom vegetacije, te plodna zemlja dali su odlične rezultate pšenice, ječma, zobi i tritikala na ovom reprezentativnom pokusu Bc Instituta postavljenom u suradnji s tvrtkama Arator d.o.o., Agro-Tovarnik d.o.o. i Poljoprivredne zadruge Lovas.

Kao i lani, očekujemo rekordne urode!

Više od 100 posjetitelja moglo se upoznati s cjelokupnim asortimanom Bc strnih žitarica, ali i ponekim novitetima, pregledati usjeve, porazgovarati, podijeliti iskustva te se napokon i malo podružiti.
Zahvaljujemo se svim posjetiteljima, svakako i novinarima/djelatnicima iz HRT-a, Agrokluba, Agroglasa, Gospodarskog lista na medijskoj pratnji.

Za Vas smo složili jednu fotogaleriju pa pogledajte kako nam je bilo s našim prijateljima u Lovasu.

Arrow
Arrow
Slider

Još nije kasno za sjetvu

Još uvijek nije kasno za sjetvu kukuruza. Sijte BC hibride kukuruza i u kasnijim i naknadnim rokovima sjetve.

Kod naših distributera sjemena još uvijek ima i  još uvijek se može pronaći većina hibrida iz ponude.

Za informacije o tome gdje ima kojih hibrida i koliko slobodno kontaktirajte našu komercijalu na telefon: 01 2780 500,  01 2780 520 ili na e-mail adresu

komercijala@bc-institut.hr

Uvijek je pravo vrijeme za vrhunsko sjeme.

Posijan makropokus u Lovasu

Dana 26. travnja 2021. lijepo vrijeme nas je odvelo na istok Slavonije, točnije u Zapadni Srijem u Lovas, gdje je naša ekipa u suradnji s tvrtkom Arator d.o.o. na pokusnom polju posijala makropokus kukuruza.

Kako je to izgledalo pogledajte u kratkoj fotogaleriji ispod.

Arrow
Arrow
Slider

Uvjeti za sjetvu kukuruza

Krajem proteklog tjedna uhvatili smo malo pogodnog vremena te obavili sjetvu demonstracijskog polja Bc hibrida kukuruza. Osim toga, kolegice i kolege iz Botinca odradile su ručnu prihranu strnih žitarica na obližnjem pokaznom polju.

 

Ekipa iz Zavoda za strne žitarice Bc Instituta u pripremi za prihranu usjeva oglednog pokusnog polja

Vremenske (ne)prilike ne idu nam u prilog, hladne temperature, snijeg, mraz, puno-previše oborina, sve to uvjetovalo je da u cijeloj Hrvatskoj sjetva kukuruza kasni. No, ako ništa drugo, bar smo imali dovoljno vremena da se za sjetvu kvalitetno pripremimo.

Razgovarali smo s predstojnikom Zavoda za kukuruz Bc Instituta dr. Mirkom Jukićem koji podsjeća na uvjete u sjetvi kukuruza:

„Sjetva kukuruza započinje uobičajeno za naše krajeve početkom, odnosno sredinom travnja. Dva najvažnija čimbenika koji utječu na klijanje i nicanje kukuruza su vlažnost i temperatura tla. Ako je zemlja suha, tada se odlučujemo za dublju sjetvu na oko 6 – 7 cm dubine, dok u slučaju povoljne vlažnosti tla sije se na 4-5 cm dubine. Osim povoljne vlažnosti tla u sjetvenom sloju za klijanje i nicanje presudna je i temperatura tla. Smatra se da je minimalna temperatura tla, kada se može sijati kukuruz 10 °C. U ovom slučaju pri dobroj vlažnosti za klijanje i nicanje će biti potrebno više od dva tjedna. Međutim, ako je temperatura tla iznad 15 °C taj period se smanjuje na 10-ak dana. Ove sezone vlage u sjetvenom sloju ima i više nego dovoljno, dok su temperature tla na granici, te se kreću oko 10 °C. Za male proizvođače to nije problem, jer zbog malih površina mogu pričekati porast temperatura, ali za proizvođače koji siju kukuruz na većim površinama vrijeme je za početak sjetve kako bi uspjeli sve posijati u optimalnim rokovima.“

Predstojnik Zavoda za kukuruz Bc Instituta dr. Mirko Jukić u sjetvi demonstracijskog pokusa

Naoružajte se strpljenjem, pratite prognozu vremena i uvjete te čim se pruži prilika, u polje.

Sretno!

Ponuda Bc Instituta u Bosni i Hercegovini

Kliknite na objavu i pronaći ćete odgovore na najvažnija pitanja vezana za proizvode Bc Instituta u Bosni i Hercegovini.

Zašto odabrati proizvode Bc Instituta?

Zato što smo jedna od vodećih sjemenarskih tvrtki u regiji više od 120 godina. S vlastitim hibridima i sortama opravdavamo Vaše povjerenje intenzivno već oko 70 godina, prateći najnovije trendove u genetici bez genetskih modifikacija (NO GMO). Dugogodišnja tradicija, prvi hibridi uopće kreirani na ovim prostorima, stvaranje novih i rodnih hibrida, kreiranih i prilagođenih za naše proizvodne uvjete je ono što našim sortama i hibridima donosi prednost u odnosu na konkurenciju. U ishrani životinja može se reći da su naši hibridi nezamjenjivi, s njima imate manji utrošak hrane, bolji prirast, kvalitetan konačni proizvod, a svakako i zdraviju životinju.

Što Vam nudimo za proljetnu sjetvu 2021. godine?

SJEME KUKURUZA

Nudimo Vam prije svega visokokvalitetno sjeme hibrida kukuruza. Hibridi koje ste u prethodnim godinama najviše sijali su:

 • PAJDAŠ (FAO 490), kojeg ako posijete možete očekivati dobre prinose veoma kvalitetnog crvenog zrna, koje nema niti jedan drugi hibrid na tržištu.
 • BC572 (FAO 500), kod kojeg su oplemenjivači uspjeli da pomire visok prinos i izuzetnu kvalitetu zrna pa sjetvom ovog hibrida nemate koristi samo Vi, nego i životinje na Vašoj farmi.
 • BC418B (FAO 460), je hibrid za stabilnu proizvodnju, koji dobro podnosi i nešto gušće sklopove.
 • BC408B (FAO 480), karakteriziraju ga dobri rezultati u skromnijim uvjetima proizvodnje.
 • BC344 (FAO 300), kojeg preporučujemo za raniju sjetvu te
 • KLIPAN (FAO 550), hibrid odličnog prinosa klipa i zrna.

PAJDAŠ – DESETI PUT NAJPRODAVANIJI HIBRID U REPUBLICI HRVATSKOJ!

Od novije genetike u BiH Vam možemo ponuditi:

 • BC323 (FAO 330), moderan, intenzivan hibrid od kojeg možete očekivati rekordne urode i veoma brzo otpuštanje vlage pa samim time i izbjeći velike troškove sušenja.
 • BC424 (FAO 460), hibrid s velikim potencijalom rodnosti koji se odlično snalazi u sušnim uvjetima.
 • BC525 (FAO 510), izuzetan hibrid, adaptibilan na različite uvjete proizvodnje, odlikuje ga lagano kombajniranje i lagana berba, preporuka bez greške.

U ponudi imamo i hibride za ljudsku upotrebu: BC462 s žutim i BC38W s bijelim zrnom. Dok za visokokvalitetnu silažu predlažemo „Kralja silaže“ BC678 te hibride Riđan, Dugi, Klipan i BC418B.

Kompletnu ponudu hibrida kukuruza pogledajte u našem katalogu, a ovdje rezultate odvaga u Bosni i Hercegovini iz 2020. godine.

 

 

SJEME SOJE

Od prošle godine u Bosni i Hercegovini u mogućnosti smo Vam ponuditi novu sortu soje BAHIA, srednje rane grupe dozrijevanja (0-1) s najvećim urodima i preko 5 t/ha. Odlika ove sorte je da u zriobi potpuno odbaci listove čime je olakšana žetva, te da ju u ishrani odraslih kategorija životinja ne treba termički obrađivati. Zbog svoje ranozrelosti imamo pozitivna iskustva i u postrnoj sjetvi. Od BAHIE možete očekivati mnogo više od konkurentskih sorti što pokazuje sve veća potražnja za ovom sortom soje. Više u katalogu soje.

 

Gdje se možete obratiti za dodatne informacije?

Za sve informacije o sortimentu i ogledima obratite se našoj tvrtki u BiH:

Bc Sjeme d.o.o. Orašje, 14. ulica b.b., 76270 Orašje, BiH

e. bc.sjeme@tel.net.ba

Damir Mišetić – Direktor +387 63 436 330

Siniša Srdić – Promotor +387 63 285 526

Za sve informacije o ponudi i cijenama obratite se našim uvoznicima u BiH:

Poljoprivrednik d.o.o. Derventa,  Polje b.b., 74 400 Derventa, BiH

Dalibor.Cvijanovic@poljoprivrednik.eu

Dalibor Cvijanović – Komercijalist +387 66 828 734

Agropest d.o.o. Gračanica, Grabovac b.b., 75320 Gračanica, BiH

e. agropest1995@hotmail.com

Omer Ahmetović – Direktor +387 61 286 918

Dobitnici jubilarnih nagrada Bc Instituta u 2020. godini

Već dugi niz godina tradicija je da u Bc Institutu nagrađujemo vjernost naših djelatnika.

Kao i u godinama do ove, čast čestitati te uručiti prigodne poklone, uz jubilarne nagrade, krajem prethodne godine imao je direktor marketinga, dipl. ing. Đuro Lukić.

Za deset, petnaest, dvadeset, dvadesetpet, trideset, tridesetpet pa čak i četrdeset godina rada koliko su ove godine obilježili gđa. Ivka Galović i g. Zdravko Kozić.

Ovogodišnji jubilarci, nabrojeni po broju godina provedenih u tvrtci su: Zdravko Kozić(40), Ivka Galović(40), Željko Prstačić(35), Josip Brekalo(35), Nadica Sučevac(35), Zlatko Galović(25), Dražen Kelšin(25), Željka Doražić(20), Vladimir Buk(20), Ivica Ikić(20), Željko Buk(15), Ljuljana Turek(15), Matija Grbačić(15), Mirjana Suton(15), Zoran Kurtović(15), Ivan Šarko(15) i Marko Maričević(10).

Arrow
Arrow
Slider

Osim respektabilnog jubilea od tridesetpet godina rada u Bc Institutu gđi. Nadi Sučevac ovo je bio i posljednji dan profesionolnog angažmana u tvrtci.

Arrow
Arrow
Slider

Ukoliko netko želi fotografije u originalnoj rezoluciji molimo vas da se javite na marketing@bc-institut.hr

Čestitamo svim nagrađenima te vam želimo još puno poslovnih uspjeha te zdravlja i sreće u privatnom životu!

Vaš Bc Institut.

Bc Institut podržava Prijedlog novog Zakona o sjemenu

Svjedoci smo da se ovih dana događa vrlo negativna kampanja spram Prijedloga teksta Zakona o sjemenu. Vezano za to želimo izreći naše stajalište.

Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. u potpunosti podržava predmetni tekst Zakona jer u njemu vidi jedan dobar i kvalitetan korak naprijed za cjelokupnu „hrvatsku industriju sjemena“. Smatramo da je posebno važno što se donosi zakonski okvir i model rješavanja velikog problema koji proizlazi iz dosadašnje nedefinirane i neregulirane uporabe sjemena s vlastitog gospodarstva. Ideja da se uporaba sjemena s vlastitog gospodarstva usustavi na način da ono mora proći proces dorade i pripreme za korištenje kroz ovlaštenu doradu sjemena smatramo vrlo dobrim rješenjem putem kojega sve ključne „kritične točke“ korištenja ovakvog sjemena stavljamo pod transparentni nadzor:

Sjeme BC ANICA

 • Korisnik sjemena s vlastitog gospodarstva dobiva profesionalnu i kvalitetnu uslugu dorade sjemena.
 • Štitimo cjelokupni sustav od ugroze koja prijeti od širenja vrlo opasnih patogena koji se mogu nekontroliranim sjemenom proširiti (Smrdljiva snijet prije svih, ali i razni drugi potencijalno opasni ili karantenski patogeni organizmi).
 • Štitimo se od nezakonitih radnji: od pojave trženja ovakvim reprodukcijskim materijalom, od pojave nezakonite i nelegitimne prakse obavljanja „kućne dorade“ koja povlači niz nezakonitih radnji (od nezakonitog bavljenja djelatnošću, nezakonite uporabe pesticida, rad na crno, nepoštivanje odredbi zaštite okoliša, zaštite na radu, neplaćanje poreza, …)
 • Vođenjem evidencije o doradi ovoga sjemena HAPIH dobiva kvalitetan izvor informacija o tome što i koliko se sije u Hrvatskoj te se sukladno tome bolje i preciznije može pratiti stanje u sjemenarstvu i proizvodnji općenito te se lakše mogu određivati razne druge vezane mjere.

 

Poteže se i tema očuvanja bioraznolikosti. Bc Institut kao jedna od najvećih domaćih oplemenjivačkih kuća praktički je najzainteresiraniji za očuvanje biološke raznolikosti, autohtonosti biljnih vrsta i sorti te svojim radom doprinosimo tome kroz čuvanje genetskog materijala putem banke biljnih gena u čijem projektu intenzivno sudjelujemo ili pak koristeći te vrijedne domaće populacije u programima selekcije stvarajući nove kultivare. Kao takvi, u predmetnom Prijedlogu ne vidimo ništa problematičnoga.

Pokusno polje strnih žitarica, Rugvica 2020.

Dosta se prašine podiglo oko navodnog ugrožavanja prava malih, nekomercijalnih, „hobi“, ekoloških proizvođača te korištenja sjemena autohtonih vrsta i sorata. Možemo reći da ovakav stav smatramo neispravnim jer model po kojemu će se moći koristiti sjeme s vlastitog gospodarstva ne bi trebalo ni na koji način ugrožavati ove skupine budući da su oni izuzeti jer nisu komercijalni proizvođači. Sigurno će se kroz provedbene akte (Pravilnike) to tako i definirati.

Vezano za kampanju pojedinih udruga koje tumače da se proizvodi od „starog“ sjemena neće moći tržiti na našim tržnicama potrebno je reći kako smatramo da to nije istina jer isti proizvodi nisu u nadležnosti ovoga Zakona. Također, mali proizvođači, ekološki proizvođači, hobisti, vrtlari i sl. po ovom Zakonu neće imati nikakvih obveza ili nameta u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe.

Stoga, naglašavamo kako smatramo da nema nikakve bojazni da naši mali proizvođači neće moći proizvoditi vlastito sjeme i proizvode (domaća rajčica, paprika, salata, matovilac…) i to bez obveze prijave i dorade sjemena svojih starih sorti. Isto tako, jasno je da predmetni Zakon ne donosi nova ograničenja u odnosu na stari Zakon iz ovog konkretnog područja.

Hvale vrijedna je intencija što se ovim Prijedlogom Zakona otvara dodatna mogućnost ukoliko pojedinci žele komercijalizirati sjeme starih sorata (staviti na tržište certificirano sjeme).

Vjerujemo da će sve bojazni, komentari ili kritike koje se mogu čuti tijekom ovog razdoblja biti dodatno pojašnjeni i na koncu definirane kroz Pravilnike. Ministarstvo je većinu primjedbi već objasnilo upravo na ovaj način kako i mi ovdje govorimo.

Predlažemo Ministarstvu da se paralelno s procesom donošenja Zakona intenzivno radi i na pripadajućim pravilnicima kako bi „cijeli paket“ odmah po donošenju bio što prije operativan. Stojimo na raspolaganju za sav potreban angažman pri ovome.

Na kraju, još jednom izražavamo potporu Zakonu jer u njemu vidimo poboljšanje našega sustava i nove mogućnosti te stojimo na raspolaganju za suradnju svim Institucijama.