Moslavačka Bc priča

Da se odmaknemo malo od užurbane svakodnevice, cjelodnevni radni sastanak ovoga četvrtka organizirali smo u Velikoj Ludini, na prekrasnom obiteljskom imanju pod nazivom „Moslavačka priča“.

Prelijepi ambijent  poticajno je utjecao na sve nas, tako da je sastanak bio izuzetno produktivan i koristan.

Kako je bilo u rijetkim trenutcima kad nismo marljivo radili, pogledajte u fotogaleriji ispod.

Arrow
Arrow

Poziv dioničarima-2019

Poštovani,

dana 27. lipnja 2019. godine održana je Glavna skupština Društva temeljem koje je donesena Odluka o pokriću gubitka i isplati dividende za 2018. godinu.

Obavještavamo Vlasnike dionica koji nisu dostavili podatke potrebne za isplatu dividende te Vlasnike dionica koji su mijenjali bankovne račune i osobne podatke ( broj IBAN računa, kopija osobne iskaznice), da to učine u što kraćem roku kako bi na vrijeme izvršili isplatu stečene tražbine.

Podatke molimo dostaviti na e-mail adresu;

ili poštom na adresu Bc Institut, d.d., Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo.

Dan polja “Dunav soja 2019.”

Dana 28. lipnja. 2019. održan je drugi “Dunav Soja” Dan polja održive proizvodnje soje na Poljoprivrednom institutu Osijek. Organizatori Dana polja su Dunav soja udruženje iz Novog Sada, Poljoprivredni institut iz Osijeka, Orchem, Yara i Bc Institut d.d. iz Zagreba.

Događaj je sadržavao 36 različitih pokusa raznih sortimenata od proizvođača sjemenskih kuća, herbicidne pokuse i pokuse ishrane biljaka i inokulanata. Sedam sjemenskih kuća prestavilo je program, a Bc Institut d.d.  kao domaći predstavnik, predstavio  je 4 sortimenta soje i to:

 

 

Pedro – (0-I GZ) srednje rana sorta, sa potencijalom rodnosti >5,5 t/ha. Optimalan sklop 450 000 – 550 000 biljaka po hektaru. U optimalno sklopu daje izrazito visoke urode zrna uz nisku žetvenu vlagu. Odlična tolerantnost na bolesti I polijeganje,

Bahia – (0-I GZ) srednje rana sorta, sa potencijalom rodnosti >5,3 t/ha. Optimalan sklop 450 000 – 550 000 biljaka po hektaru. U optimalnom sklopu daje vrhunske urode zrna uz nisku žetvenu vlagu. Dobra tolerantnost na bolesti i polijeganje.

Ascasubi – (I GZ) srednje kasna sorta, sa potencijalom rodnosti >5,4 t/ha. Optimalan sklop 450 000 – 550 000 biljaka po hektaru. U optimalnom sklopu daje vrhunske urode zrna uz nisku žetvenu vlagu. Dobra tolerantnost na bolesti i polijeganje.

Amma –  (I GZ) srednje kasna sorta, sa potencijalom rodnosti >5,5 t/ha. Optimalan sklop 450 000 – 550 000 biljaka po hektaru. U optimalnom sklopu daje vrhunske urode zrna uz nisku žetvenu vlagu. Dobra tolerantnost na bolesti i polijeganje.

Fotogalerija:
Arrow
Arrow

Gosti iz Ljubljane

U srijedu, 19. lipnja 2019. posjetili su nas studenti Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani (Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani) na čelu s prof. dr. sc. Jernejem  Jakšeom i prof. dr. sc. Borutom Bohancem. Čast da predstave Bc Institut vrlo zainteresiranim gostima imali su direktor marketinga dipl. ing. agr. Đuro Lukić te oplemenjivač kukuruza dr. sc. Ivica Buhiniček.

Kako je bilo? Pogledajte u fotogaleriji.

Arrow
Arrow

Projekt navodnjavanja u Zagrebačkoj županiji

Zagrebačka županija konstantno radi i ulaže u svoj razvoj. U ovom trenutku prepoznali su potrebu ulaganja i u unaprjeđenje poljoprivrede.

Još u lipnju 2006. godine usvojen je „Plan navodnjavanja poljoprivrednih površina i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama za područje Zagrebačke županije“ čime je stvoren temelj za izradu projektne dokumentacije pojedinačnih javnih sustava navodnjavanja.

Programom ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine omogućeno je korištenje sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), za ulaganje u izradu sustava javnog navodnjavanja.

Moguće je financiranje 100% prihvatljivih troškova. Maksimalna visina potpore iznosi 15 milijuna eura po projektu. Prihvatljivi korisnici ove mjere su županije, koje su sukladno  Zakonu o vodama i vlasnici sustava javnog navodnjavanja.

Nešto što već dugi niz godina postoji u zapadnim europskim zemljama napokon dolazi i kod nas. Svjedoci smo iz godine u godinu kako se vrijeme i klima mijenjaju, kako nas u sve češćim intervalima pogađaju razdoblja bez ili s nedovoljno količine oborina za sigurnu poljoprivrednu proizvodnju.

U utorak, 18. lipnja 2019. u prostorijama Bc Instituta, d.d. održao se prvi radni sastanak vezan za uvođenje navodnjavanja u Zagrebačku županiju. Uz Bc Institut, d.d. za navedeni projekt interes su pokazali i drugi poljoprivredni subjekti iz Rugvice, Dugog Sela, Vrbovca, Dubrave i dr. te se tako ovaj sastanak s nazočnim stručnjacima pretvorio u vrlo konstruktivan znanstveni skup.

Prvi korak, Studija isplativosti bit će napravljena do kraja ljeta te će tad županija predati potrebnu dokumentaciju za povlačenje sredstava iz EU fondova. Realizacija projekta trebala bi biti između 2021. i 2027 godine.

Na inicijativi zahvaljujemo Pročelniku odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo mr. sc. Josipu Kraljičkoviću te mu želimo puno uspjeha pri realizaciji prijeko neophodnog projekta za cijelu županiju.

 

Centralni dan polja strnih žitarica!

U utorak, 11. lipnja 2019. održan je središnji „Dan polja strnih žitarica“ Bc Instituta, d.d. u sjedištu tvrtke u Rugvici.

Čast da otvori skup i pozdravi prepunu veliku dvoranu imao je predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić koji je u nekoliko kratkih crta predstavio strategiju i viziju budućnosti razvoja segmenta strnih žitarica u Bc Institutu.

Zašto baš izabrati Bc sjeme za svoje njive, u efektnoj prezentaciji predstavio je direktor sjemenarstva dipl. ing. Kristijan Puškarić. Kratka izlaganja imali su i dr. sc. Katarina Jukić te mag. ing. Marko Maričević, voditelj Zavoda za strne žitarice, koji je goste nešto kasnije proveo i kroz pokusno polje.

 

 

Unatoč velikoj vrućini, okupljenima nije bilo nimalo teško otići do obližnjeg pokaznog polja te iz prve ruke pregledati cjelokupni asortiman Bc strnih žitarica. U pregledu polja mogli su vidjeti i poneke novitete, kao što su nove pšenice BC Snaša i BC Zorica te dva nova tritikala još pod kodnim imenima, ali s izvrsnim potencijalom rodnosti što smo mogli od mag. Maričevića i čuti uz podatak da je u komisiji jedan od njih imao čak 30% veći urod od standarda.

Kako i dolikuje okupljeni su ugodan dan zaokružili na ručku u ugodnom druženju u obližnjem restoranu.

Zahvaljujemo se gostima na dolasku. Sretno u proizvodnji!

Do nove prilike za druženjem,

srdačan pozdrav!

Fotoprilog:

Arrow
Arrow

Dan polja u prelijepom Lovasu

U utorak, 4. lipnja 2019. u suradnji s tvrtkama Agro-Tovarnik d.o.o. i Arator d.o.o., Bc Institut je organizirao najveći ovogodišnji „Dan polja BC strnih žitarica“ u istočnoj Hrvatskoj. Usprkos najavi loših vremenskih prilika, vrijeme nas je ipak poslužilo i omogućilo da sve protekne po planu.

Okupljanje je održano u „Domu kulture“ u Lovasu, gdje su posjetioci imali priliku okrijepiti se i poslušati govor dobrodošlice domaćina Miroslava Kneževića, dipl. ing. agr.,direktora Agro-Tovarnika d.o.o.,  predsjednika Uprave Bc Instituta dr.sc. Ivice Ikića i načelnice općine Lovas, gđe. Tanje Cirbe, dipl. ing.

Nakon toga, kratka izlaganja o ponudi i novitetima vezana uz Bc strne žitarice održali su dr.sc. Katarina Jukić te direktor sjemenarstva Kristijan Puškarića, dipl. ing. agr.

Dobro upoznati s asortimanom Bc Instituta svi zajedno uputili smo se prema lijepo uređenom pokusnom polju u kojem su okupljeni imali priliku vidjeti neke već poznate sorte strnih žitarica, ali isto tako i novitete iz Bc Instituta.

Zbog velike količine padalina u svibnju (cca 200 l) vegetacija ove godine kasni tako da nije za očekivati žetvu prije 1 srpnja. Jaki vjetar i obilne padaline nisu puno utjecali na izgled polja, zdravlje žitarica i cjelokupan dojam.

Program oplemenjivanja strnih žitarica u Bc Institutu na pokusnom polju predstavio je Marko Maričević, mag. ing. rekavši kako je Bc Institut jedinstven po činjenici da u svojoj ponudi ima sve strne žitarice , prvenstveno ozimu pšenicu, ozimi ječam, ozimi tritikale, ozimu zob i ozimi pravi pir, što je upotpunjeno i sa ponudom jarih kultura (pšenica, ječam, zob).

Također je predstavio i dvije nove sorte pšenice BC Snašu i Bc Zoricu te novi, vrlo perspektivni tritikale pod kodnim imenom BC1535/16.

Druženje se nakon tog nastavilo u obližnjoj sjenici u vlasništvu tvrtke Agro-Tovarnik d.o.o. gdje se uz delicije s roštilja i nezaobilazne tamburaše i završio još jedan uspješan Dan polja BC strnih žitarica.

Kao i uvijek, uživali smo.

Hvala domaćinima na prijemu, gostima na dolasku i vidimo se nekom slijedećom prilikom!

Srdačan pozdrav,

Vaš Bc Institut.

 

Da bi dobili što bolji dojam, kako je to bilo u Lovasu, za vas smo složili fotogaleriju.

Uživajte!

Arrow
Arrow
ArrowArrow

Stiglo i priznanje!

Stiglo nam je i priznanje za finalistu na “Danima komunikacije” u Rovinju 2019. godine u kategoriji MIXX 2019 za najbolju mobilnu aplikaciju u Republici Hrvatskoj.

Pa…da se pohvalimo.

Posjet delegacije iz Rusije

U utorak 21. svibnja 2019. godine u Rugvici posjetili su nas renomirani gosti iz Ruske federacije.

Delegacija se sastojala od vodećih ljudi ruskog Instituta za mlijeko LLC TH RUS KALUZHSKY na čelu s predsjednikom Pyotrom Bocharovim i generalnom direktoricom Tatyanom Nagaevom te s tehničkim direktorom LLC Agro Livestock Groupe (Himstar Group) – dr. Alexanderom Sharakhovim.

Bc Institut predstavio se u najjačem sastavu, predvođen predsjednikom Uprave dr. Ivicom Ikićem.

Renomiranim gostima iz Moskve predstavljena je povijest, struktura i djelovanje našeg Instituta, oplemenjivački timovi te na kraju i paleta programa koja proizlazi iz istih. Za proizvode koji nudi Bc Institut, naši gosti su iskazali veliki interes. Posebno ih je dojmila naša paleta hibrida i sorata namijenjenih  proizvodnji visoko kvalitetnih proizvoda za ishranu stoke.

Preciznije smo se mogli upoznati sa stanjem i trendovima na ruskom tržištu koje je izrazito veliko i kompleksno, ali se i uvjeriti da na njemu ima sve više prostora i za kreacije Bc Instituta.

Dragim gostima zahvaljujemo na posjeti u nadi za daljnjom suradnjom te skorom novom susretu!

 

Fotogalerija:

Arrow
Arrow