Intervju s predsjednikom Uprave

Pročitajte intervju Kate Pranić iz Lider media-e s predsjednikom Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivicom Ikićem koji je upravo izašao u časopisu LIDER.

Dva jubileja obilježava Bc Institut: 125 godina poslovanja i 75 godina rada na oplemenjivanju i stvaranju novih hibrida kukuruza i sorata žitarica. Regionalna je to kompanija koja ima tvrtke u Osijeku, Bc Agroslavoniju, u BiH, Turskoj i Ukrajini te dvije tvrtke u Srbiji. Unatoč ratu plasirao je sve sjeme proizvedeno u Ukrajini tamošnjim poljoprivrednicima i posijali su još 200 hektara sjemenskog kukuruza u Zapadnoj Ukrajini. Predsjednik Uprave Bc Instituta Ivica Ikić ističe da je njihova uloga u Hrvatskoj osigurati sjeme za sjetvu u suradnji sa svojim partnerima, proizvođačima sjemena i što je još važnije sami to financiraju.

  • Ove godine Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja obilježava dvije važne obljetnice. Koliki je njegov doprinos hrvatskoj poljoprivredi?

– Vjerujem da nema mnogo tvrtki u Hrvatskoj koje se mogu pohvaliti tako vrijednom obljetnicom i jubilejom. Važno je naglasiti da uz 125 godina postojanja ujedno slavimo 75 godina kontinuirana rada na oplemenjivanju i stvaranju novih kultivara, hibrida kukuruza i sorata strnih žitarica. Daleke 1947. krenuli smo među prvima u Europi u taj posao i tijekom vremena Bc Institutu priznato je nekoliko stotina kultivara, na što smo posebno ponosni jer naš kvalitetni rad potvrđuju i korisnici, poljoprivredni proizvođači. Stvarajući genotipove i kultivare tijekom ovih desetljeća uspješna rada, unaprjeđivali smo poljoprivrednu proizvodnju i pridonijeli razvoju poljoprivrede i razvoju gospodarstva općenito.

  • Kakvi su poslovni rezultati?

– Funkcioniramo kao dioničko društvo i isplaćujemo dividendu svake godine. U ove dvije pandemijske godine Bc Institut nije osjetio krizu. Zadovoljni smo jer smo uspjeli proći kroz pandemiju poslujući pozitivno i vodeći računa o djelatnicima koji su iznijeli taj teret. Osim što smo realizirali poslovne ciljeve, posljednje tri godine investirali smo tri milijuna eura u opremanje i modernizaciju postojećih kapaciteta, ponajviše u doradu sjemena, oplemenjivačke programe i gradnju novih objekata. Nisu sve investicije završene; imamo još jednu vrijednu milijun eura, pa je ukupna vrijednost investicija četiri milijuna eura. To je sve napravljeno radi stvaranja novih kultivara, veće proizvodnje sjemena i njegova lakšeg skladištenja. U vlasništvu imamo dvije dorade sjemena, jedna je u Rugvici, a druga u Slatini i, želimo novijim strojevima većeg kapaciteta unaprijediti, modernizirati i ubrzati doradu sjemena.

  • Hoćete morati zaposliti nove ljude i kako ćete ih naći?

– Nije jednostavno, ali zasad uspijevamo naći nove zaposlenike. U proteklih pet godina zaposlili smo trideset visokoobrazovanih mladih ljudi koji su nastavili ondje gdje su stariji kolege stali kad su otišli u mirovinu.

  • Koliko proizvodnje prodajte u Hrvatskoj, a koliko je izvozite i kamo?

– Bc Institut prepoznatljiv je po sjemenu kukuruza, u posljednjih deset godina hibrid kukuruza PAJDAŠ je najprodavaniji u Hrvatskoj, gdje prodajemo sedamdesetak posto proizvodnje. Izvozimo sjeme na više od dvadeset tržišta: u Portugal, Španjolsku, Tursku, Iran, Kazahstan, Ukrajinu, Gruziju, Ajzerbajdžan, Ganu i na afrički kontinent… Stalno pokušavamo naći nova tržišta, a osim kukuruza, izvozimo i sjeme žitarica: pšenice, ječma, tritikala, zobi, pravog pira. Također, ponosni smo na prodaju sjemena soje jer smo u posljednjih pet godina uspjeli povećati prodaju s dvjesto na dvije tisuće tona sjemena.

  • Po čemu su hibridi kukuruza Bc Instituta bolji od konkurentskih?

– Ne bih rekao da su bolji, nego su drugačiji i prepoznatljivi. Težili smo originalnosti koja nam je osigurala dobre rezultate. Vrlo je važna kvaliteta sjemena, u tome težimo biti najbolji. Sjeme koje plasiramo na tržište nastaje u strogo kontroliranoj proizvodnji i vrhunske je kvalitete.

  • Radite li na genetičkoj prilagodbi sjemena kako bi se odgovorilo na klimatske promjene?

– U okviru istraživačko-razvojnog projekta koji trenutno provodimo težimo stvoriti nove sorte ozime pšenice s većom učinkovitosti korištenja dušika iz tla. Oplemenjivanje je posao u kojemu stalno provodimo selekciju na stresne uvjete, prvenstveno sušu jer moramo stvoriti adaptabilne sorte, koje će osigurati poljoprivrednim proizvođačima stabilnu i sigurnu proizvodnju, da u uvjetima manjih količina oborina i slabije gnojidbe mogu ostvariti genetski potencijal.

Originalnu objavu pronađite ovdje.

Središnji „Dan polja BC strnih žitarica“

Predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić – Uvodne riječi

Prelijep, ne tako vruć sunčan dan i odlična posjeta na središnjem Danu polja BC strnih žitarica. Dvjestotinjak gostiju skupilo se ovog utorka ispred našeg sjedišta u Dugoselskoj 7 u Rugvici.

Lijepo je bilo ponovo se okupiti bez ikakvih epidemioloških ograničenja.

Dan polja započeo je kratkim obraćanjem našeg predsjednika Uprave dr.sc. Ivice Ikića.

Na početku svog obraćanja zahvalio se svima na dolasku, posebno partnerima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Albanije i Moldavije koji su prevalili velik put da budu s nama.

Ponosno je istaknuo kako Bc Institut ove godine obilježava obljetnicu od 125 godina kontinuiranog rada i poslovanja te 75 godina rada na opemenjivanju i stvaranju novih kultivara.

„Trajni cilj Bc Instituta je stvaranje novih modernih genotipova i proizvodnja sjemena, a osnova i temelj nam je partnerski odnos sa svim partnerima, distributerima, proizvođačima sjemena, pokusarima i poljoprivrednim proizvođačima, na taj način i poboljšanje poljoprivredne proizvodnje i gospodarstva uopće“, naglasio je g, Ikić.

Pohvalio se i da je Bc Institut, unatoč krizi, ostvario svoje poslovne ciljeve te se još bavio investicijama, ulagao u nove objekte, silosne i skladišne kapacitete, opremu za doradu sjemena, za specijaliziranu, mehanizaciju za proizvodnju sjemena. Sve to, vlastitim sredstvima.

Najavio je i da će naša soja PEDRO ove godine najvjerojatnije uzeti laskavi epitet najprodavanije sorte soje u Hrvatskoj.

Nakon predsjednika, riječ su još imali direktor sektora sjemenarstva Kristijan Puškarić, dipl.ing.agr. i direktorica komercijale dr.sc. Katarina Jukić.

Direktor sektora marketinga Đuro Lukić, dipl.ing.agr. te dr.sc. Marko Maričević proveli su okupljene kroz pokus strnih žitarica gdje su svi prisutni mogli vidjeti aktualnu ponudu Bc Instituta.

Uz svima znane i najzastupljenije BC Anicu i BC Opsesiju dr.sc. Maričević posebno je predstavio nove, izuzetno perspektivne sorte pšenice BC Senzaciju, BC Vlatku i BC Premiju.

Na pokusnom polju bila je izložena i nova mehanizaciju nabavljena od Novocommerca putem EU projekta.

Novo nabavljena mehanizacija putem EU projekta

Dan polja nastavio se uz svečani ručak.

Nadamo se još ljepšem i uspješnijem „Danu polja“ dogodine te se zahvaljujemo svim posjetiteljima i prijateljima na odazivu i lijepom druženju.

 

Pogledajte i fotogaleriju koju smo za vas pripremili.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Strne žitarice u Lovasu!

Jučer, 9. lipnja 2022. godine Bc Institut je u suradnji s tvrtkama Arator d.o.o. i Agro-Tovarnik d.o.o. održao još jedan „Dan polja BC strnih žitarica“ u Lovasu.

Ovoga puta, nije bilo nikakvih restrikcija pa nas se na pokusnom polju okupilo više od stopedeset. Zavidan broj koji se još uveliko povećao na ručku u obližnjoj sjenici.

Pomazilo nas je i vrijeme, suho, ne previše vruće, temperatura oko 20ºC idealna je bila za druženje na otvorenom.

Pokus je izgledao vrlo dobro, posebice pšenice,  dok su ostale kulture ponegdje polegle ne uspjevši se othrvati olujnim nevremenima koje su zadnje vrijeme poharale istok Hrvatske.

Kažu da fotografije govore tisuću riječi pa smo za vas složili jednu foto-retrospektivu pa pogledajte kako nam je bilo s našim prijateljima u Lovasu.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Zahvaljujemo se svim gostima, poslovnim partnerima i kolegama iz Hrvatske, te susjedima iz obližnje Bosne i Hercegovine te Srbije na dolasku.

Zahvala i novinarima i djelatnicima NOVA TV, Slavonske televizije, Vinkovačke televizije, Agrokluba, i Agroglasa te Hrvatskom radiju (Emisija za selo i poljoprivredu) na medijskoj pratnji i interesu.

Opširnije s Dana polja u Lovasu na linku:  Dan polja BC strnih žitarica pokazao – bit će ovo dobra godina

Kao i uvijek, bilo nam je lijepo, vidimo se i dogodine!

Počela cvatnja soje

Početak cvatnje soje BAHIA, OPG Grgić Filip

Soja BAHIA krenula u cvatnju na OPG-u Grgić Filip. Usjev je posijan na međuredni razmak od 50 cm, a tretman sjemena inokulantom zaslužan je za velik broj kvržica na korijenu što je vidljivo na fotografiji ispod.

Kvržice na korijenu soje BAHIA, OPG Grgić Filip

Stanje usjeva – čista desetka!

Usjev soje BAHIA, OPG Grgić Filip

U očekivanju Dana polja u Lovasu

Nešto više od tjedan dana ostalo je do održavanja Dana polja strnih žitarica Bc Instituta na samom istoku Hrvatske.

Po prvi put nakon dvije godine održat će se bez ikakvih restrikcija ili ograničenja.

Usjevi već sada izgledaju obećavajuće, a dodatnih 40-ak litara kiše sigurno neće odmoći.

Veselimo se idućem četvrtku!

 

Najbolje vrijeme za sjetvu kukuruza

Ove subote stiže nam Jurjevo, a s tim blagdanom i najbolje vremensko razdoblje za sjetvu kukuruza. Za početak sjetve najvažnije je dobro pripremiti tlo, jer sjeme treba tvrdu podlogu i meki pokrivač. Uz dobru pripremu, te povoljne uvjete vlage i temperature tla, ne bi trebalo biti problema s klijanjem i nicanjem. Ako je zemlja suha, tada se odlučujemo za dublju sjetvu na oko 6–7 cm dubine, dok se u slučaju povoljne vlažnosti tla sije na 4–5 cm dubine.

Temperatura tla je krajem travnja na optimalnoj visini za sjetvu, temperatura tla iznad 15 °C s odgovarajućom vlažnošću smanjuje period klijanja i nicanja biljaka na 7 do 10 dana.

Da bi u sjetvu ušli s još više sigurnosti preporučamo BC hibride iz linije ULTRAGROW, hibride AGRAM, BC323, BC415, PAJDAŠ i BC572 posebno tretirane biostimulatorom. Tretman je to koji djeluje na ravnomjernije i brže klijanje i nicanje, utječe povoljno na povećanje obujma korijenovog sustava, pomaže rast te povećava otpornost biljke.

Ovisno o području gdje se nalazite za savjet se obratite našim stručnjacima na terenu čije ćete brojeve telefona pronaći u rubrici kontakt (dolje desno).

Želimo vam uspješnu sjetvu!

Tražite sezonski posao?

Od 1. lipnja do 30. srpnja trebamo Vašu pomoć. Tražimo vrijedne i odgovorne djelatnike.

Uz radno sposobne u konkurenciju ulaze i školarci iznad 16 godina starosti, studenti i umirovljenici.

Ove godine za Vas smo osigurali još bolje uvjete te povisili satnicu s 25 na 30 kuna.

Više detalja pronađite na plakatu ispod.

 

Javite se na kontakt brojeve i pridružite Bc obitelji!

Posjet studenata iz Osijeka

U četvrtak 31. 3. 2022. posjetila nas je delegacija sa Sveučilišta J.J. Strossmayera iz Osijeka. Profesori s odjela za biologiju te njihovi studenti imali su prilike upoznati se s poviješću, sadašnjošću i budućnosti naše tvrtke.

Kroz prezentacije direktora marketinga dipl. ing. agr. Đure Lukića, pročelnika Zavoda za kukuruz dr. sc. Mirka Jukića i pročelnika Zavoda za strne žitarice dr. sc. Marka Maričevića studenti su mogli čuti kako funkcionira jedna uspješna tvrtka, kako vodi svoje poslovanje, istraživački rad, na koji način zapošljava nove djelatnike.

Nadamo se da im je sad malo jasnije kako funkcionira poslovni svijet i što ih čeka kad završe sa studijem. Želimo im puno uspjeha na studiju i budućem profesionalnom radu.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Povratak na sajam!

Nakon dvije godine pauze vratio se proljetni međunarodni Bjelovarski sajam u Gudovac. Kako se vratio sajam tako smo se vratili i mi. Prohladno vrijeme pa čak ni subotnji snijeg nije uspio spriječiti mnogobrojne posjetioce koji su s nestrpljenjem dočekali povratak najvećeg hrvatskog poljoprivrednog sajma. Posebice u nedjelju 4. travnja kada je 100 000 kvadrata izložbenog prostora bilo dupkom puno.

Za našim je štandom vladala uobičajena gužva.  Ugodna atmosfera, vedri i nasmijani ljudi koji su se neprestano izmjenjivali neprekidno su nas punili pozitivnom energijom. Porazgovarali smo s partnerima i kupcima o nadolazećoj sjetvi, o najnovijim Bc hibridima kukuruza, posebno je zanimljiv posjetiocima štanda bio naš novi hibrid BC415. Uz kukuruz izniman interes izazvale su i naše hit soje PEDRO, BAHIA i ASCASUBI.

Kroz sva tri dana, kupce Bc sjemena na sajmu dodatno smo nagrađivali zanimljivim poklonima.

Više od riječi govore slike pa ćemo Vas kroz ovogodišnji sajmu u Gudovcu provesti i kroz fotografije.

Do iduće prilike, lijep pozdrav!

Vaš Bc.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Vidimo se na sajmu u Gudovcu!

Nakon tri godine duge pauze uzrokovane epidemijom korona virusa, Proljetni međunarodni bjelovarski sajam ponovno se vraća u Gudovac, a održat će se od 1. do 3. travnja 2022. godine. Samim povratkom sajma, vraćamo se i mi. Naš izložbeni prostor pronaći ćete, kao i u godinama prije pauze, na glavnom ulazu u halu broj 2.
Kako nam govore organizatori, na sajam će se moći ući bez covid potvrda i bez testiranja. Na otvorenom je preporuka gdje se stvore gužve da budu maske, određena distanca i dezinfekcija ruku. Vjerujemo da će i mjere za zatvorene prostore do tada biti ukinute.
I ovoga proljeća Bc Institut vas poziva da nas posjetite na našem štandu. Navratite do nas, podružite se s nama, popričajte s našim stručnjacima, pripremite se za proljetnu sjetvu. Bit će nam veliko zadovoljstvo ugostiti vas.
Kupce Bc sjemena na sajmu molimo da sačuvaju račune te da nam se jave na štandu kako bi dobili prigodan poklon. Ove godine obilježavamo obljetnicu od 125 poslovanja te smo za vas pripremili brojna iznenađenja.
Nećemo nikoga razočarati, dijeliti ćemo poklone i svim korisnicima Bc Agronaut aplikacije. Uglavnom, bit će ponešto za svakoga.
Vidimo se u petak 1. travnja u Gudovcu!

Sajam u Gudovcu, 2019.