Radionica – Komunikacija

Kako bi se unaprijedio odnos i komunikacija s našim poslovnim partnerima i suradnicima, na obostrano zadovoljstvo i s ciljem još boljih  poslovnih rezultata, održana je radionica zaposlenika Bc Instituta, u četvrtak  5. rujna 2019. godine u Rugvici.

Fotografija:

Arrow
Arrow
Slider

Stigao je novi Katalog!

Kako nastaju nove vrhunske sorte Bc Instituta, koliko je truda, znanja i vremena potrebno da se kreira jedna od njih, koju sortu odabrati za predstojeću sjetvu, kakvi su bili urodi ovog ljeta?

Mnogo pitanja, zar ne?

Na sva ta, ali i na mnoga druga pitanja, odgovore pronađite u našem novom katalogu BC strnih žitarica.

 

Rezultati pokusa u Lovasu

Jedan od većih godišnjih makropokusa Bc strnih žitarica svake godine odvija se i na samom istoku Republike Hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Lovasu.

Iznimno zahtjevna godina s obiljem oborina u proljeće, olujama, tučama i s iznimno visokim temperaturama početkom ljeta uvelike je utjecala na visinu uroda.

Unatoč navedenom moramo konstatirati da su rezultati iznad svih očekivanja.

Najveći rezultat u pokusu pšenica postigla je naša nova golica BC Opsesija s 9,23 t/ha, kod ječma se istaknuo naš adaptabilni BC Srećko s 8,43 t/ha, a među sortama pšenoraži primat je zadržao BC Goran.

Cjelokupne rezultate makropokusa u Lovasu pogledajte u tablicama ispod.

BC Opsesija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultati pokusa:

  • ozima pšenica:
BC Opsesija 9,23 t/ha
BC Ljepotica 8,85 t/ha
BC Mandica 8,40 t/ha
BC Darija 8,19 t/ha
BC Snaša 7,72 t/ha
BC Lorena 7,66 t/ha
BC Zorica 7,39 t/ha
BC Bernarda 7,28 t/ha
BC Anica 7,14 t/ha
  • ozimi ječam:
BC Srećko 8,43 t/ha
BC Bosut 8,34 t/ha
BC Gospodar 8,12 t/ha
BC Vedran 7,72 t/ha
Favorit 7,33 t/ha
  • ozimi tritikale
BC Goran 8,54 t/ha
BC 1535/16 8,35 t/ha
BC Ranko 7,42 t/ha
  • ozima zob i pravi pir
BC Marta 5,77 t/ha
BC Vigor 5,34 t/ha

 

11,68 t/ha BC Ljepotice!

U Bađincima, na OPG-u Miroslava Vučinovca obavljeno je vaganje pokusa Bc sorata ozime pšenice.

Sudeći po rezultatima kod gospodina Miroslava izgleda da su ovogodišnje vremenske neprilike u velikoj mjeri zaobišle njegove njive.

Ipak, sigurni smo da za visinu uroda ipak nije bila najzaslužnija sreća, već kvalitetna priprema, pravovremeno poduzete mjere zaštite i prihrane, znanje, trud i rad te iznimni potencijal naših sorata pšenice.

 

Naša nova ozima brkulja BC Ljepotica u pokusu je ostvarila najviši rezultat ikad,

rekordnih 11,68 tona po hektaru.

 

Evo i svih rezultata:

Bc Ljepotica – 11,68 t/ha, vlaga 13,7%

Bc Lorena – 9,47 t/ha, vlaga 13,5%

Bc Opsesija  – 9,35 t/ha, vlaga 14,6%

Bc Anica – 8,48 t/ha, vlaga 14,1%

 

Pokus je sijan 12. listopada 2018., a žetva obavljena 12. srpnja 2019.

Čestitamo pokusaru na sjajnim rezultatima!

 

Moslavačka Bc priča

Da se odmaknemo malo od užurbane svakodnevice, cjelodnevni radni sastanak ovoga četvrtka organizirali smo u Velikoj Ludini, na prekrasnom obiteljskom imanju pod nazivom „Moslavačka priča“.

Prelijepi ambijent  poticajno je utjecao na sve nas, tako da je sastanak bio izuzetno produktivan i koristan.

Kako je bilo u rijetkim trenutcima kad nismo marljivo radili, pogledajte u fotogaleriji ispod.

Arrow
Arrow

Poziv dioničarima-2019

Poštovani,

dana 27. lipnja 2019. godine održana je Glavna skupština Društva temeljem koje je donesena Odluka o pokriću gubitka i isplati dividende za 2018. godinu.

Obavještavamo Vlasnike dionica koji nisu dostavili podatke potrebne za isplatu dividende te Vlasnike dionica koji su mijenjali bankovne račune i osobne podatke ( broj IBAN računa, kopija osobne iskaznice), da to učine u što kraćem roku kako bi na vrijeme izvršili isplatu stečene tražbine.

Podatke molimo dostaviti na e-mail adresu;

ili poštom na adresu Bc Institut, d.d., Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo.

Dan polja “Dunav soja 2019.”

Dana 28. lipnja. 2019. održan je drugi “Dunav Soja” Dan polja održive proizvodnje soje na Poljoprivrednom institutu Osijek. Organizatori Dana polja su Dunav soja udruženje iz Novog Sada, Poljoprivredni institut iz Osijeka, Orchem, Yara i Bc Institut d.d. iz Zagreba.

Događaj je sadržavao 36 različitih pokusa raznih sortimenata od proizvođača sjemenskih kuća, herbicidne pokuse i pokuse ishrane biljaka i inokulanata. Sedam sjemenskih kuća prestavilo je program, a Bc Institut d.d.  kao domaći predstavnik, predstavio  je 4 sortimenta soje i to:

 

 

Pedro – (0-I GZ) srednje rana sorta, sa potencijalom rodnosti >5,5 t/ha. Optimalan sklop 450 000 – 550 000 biljaka po hektaru. U optimalno sklopu daje izrazito visoke urode zrna uz nisku žetvenu vlagu. Odlična tolerantnost na bolesti I polijeganje,

Bahia – (0-I GZ) srednje rana sorta, sa potencijalom rodnosti >5,3 t/ha. Optimalan sklop 450 000 – 550 000 biljaka po hektaru. U optimalnom sklopu daje vrhunske urode zrna uz nisku žetvenu vlagu. Dobra tolerantnost na bolesti i polijeganje.

Ascasubi – (I GZ) srednje kasna sorta, sa potencijalom rodnosti >5,4 t/ha. Optimalan sklop 450 000 – 550 000 biljaka po hektaru. U optimalnom sklopu daje vrhunske urode zrna uz nisku žetvenu vlagu. Dobra tolerantnost na bolesti i polijeganje.

Amma –  (I GZ) srednje kasna sorta, sa potencijalom rodnosti >5,5 t/ha. Optimalan sklop 450 000 – 550 000 biljaka po hektaru. U optimalnom sklopu daje vrhunske urode zrna uz nisku žetvenu vlagu. Dobra tolerantnost na bolesti i polijeganje.

Fotogalerija:
Arrow
Arrow

Gosti iz Ljubljane

U srijedu, 19. lipnja 2019. posjetili su nas studenti Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani (Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani) na čelu s prof. dr. sc. Jernejem  Jakšeom i prof. dr. sc. Borutom Bohancem. Čast da predstave Bc Institut vrlo zainteresiranim gostima imali su direktor marketinga dipl. ing. agr. Đuro Lukić te oplemenjivač kukuruza dr. sc. Ivica Buhiniček.

Kako je bilo? Pogledajte u fotogaleriji.

Arrow
Arrow

Projekt navodnjavanja u Zagrebačkoj županiji

Zagrebačka županija konstantno radi i ulaže u svoj razvoj. U ovom trenutku prepoznali su potrebu ulaganja i u unaprjeđenje poljoprivrede.

Još u lipnju 2006. godine usvojen je „Plan navodnjavanja poljoprivrednih površina i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama za područje Zagrebačke županije“ čime je stvoren temelj za izradu projektne dokumentacije pojedinačnih javnih sustava navodnjavanja.

Programom ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine omogućeno je korištenje sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), za ulaganje u izradu sustava javnog navodnjavanja.

Moguće je financiranje 100% prihvatljivih troškova. Maksimalna visina potpore iznosi 15 milijuna eura po projektu. Prihvatljivi korisnici ove mjere su županije, koje su sukladno  Zakonu o vodama i vlasnici sustava javnog navodnjavanja.

Nešto što već dugi niz godina postoji u zapadnim europskim zemljama napokon dolazi i kod nas. Svjedoci smo iz godine u godinu kako se vrijeme i klima mijenjaju, kako nas u sve češćim intervalima pogađaju razdoblja bez ili s nedovoljno količine oborina za sigurnu poljoprivrednu proizvodnju.

U utorak, 18. lipnja 2019. u prostorijama Bc Instituta, d.d. održao se prvi radni sastanak vezan za uvođenje navodnjavanja u Zagrebačku županiju. Uz Bc Institut, d.d. za navedeni projekt interes su pokazali i drugi poljoprivredni subjekti iz Rugvice, Dugog Sela, Vrbovca, Dubrave i dr. te se tako ovaj sastanak s nazočnim stručnjacima pretvorio u vrlo konstruktivan znanstveni skup.

Prvi korak, Studija isplativosti bit će napravljena do kraja ljeta te će tad županija predati potrebnu dokumentaciju za povlačenje sredstava iz EU fondova. Realizacija projekta trebala bi biti između 2021. i 2027 godine.

Na inicijativi zahvaljujemo Pročelniku odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo mr. sc. Josipu Kraljičkoviću te mu želimo puno uspjeha pri realizaciji prijeko neophodnog projekta za cijelu županiju.

 

Centralni dan polja strnih žitarica!

U utorak, 11. lipnja 2019. održan je središnji „Dan polja strnih žitarica“ Bc Instituta, d.d. u sjedištu tvrtke u Rugvici.

Čast da otvori skup i pozdravi prepunu veliku dvoranu imao je predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić koji je u nekoliko kratkih crta predstavio strategiju i viziju budućnosti razvoja segmenta strnih žitarica u Bc Institutu.

Zašto baš izabrati Bc sjeme za svoje njive, u efektnoj prezentaciji predstavio je direktor sjemenarstva dipl. ing. Kristijan Puškarić. Kratka izlaganja imali su i dr. sc. Katarina Jukić te mag. ing. Marko Maričević, voditelj Zavoda za strne žitarice, koji je goste nešto kasnije proveo i kroz pokusno polje.

 

 

Unatoč velikoj vrućini, okupljenima nije bilo nimalo teško otići do obližnjeg pokaznog polja te iz prve ruke pregledati cjelokupni asortiman Bc strnih žitarica. U pregledu polja mogli su vidjeti i poneke novitete, kao što su nove pšenice BC Snaša i BC Zorica te dva nova tritikala još pod kodnim imenima, ali s izvrsnim potencijalom rodnosti što smo mogli od mag. Maričevića i čuti uz podatak da je u komisiji jedan od njih imao čak 30% veći urod od standarda.

Kako i dolikuje okupljeni su ugodan dan zaokružili na ručku u ugodnom druženju u obližnjem restoranu.

Zahvaljujemo se gostima na dolasku. Sretno u proizvodnji!

Do nove prilike za druženjem,

srdačan pozdrav!

Fotoprilog:

Arrow
Arrow