“Zlatno sjeme” našem tritikalu

Na jubilarnom 15. međunarodnom kongresu “Oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva” koji se ovoga tjedna održava u Zadru nagradu “Zlatno sjeme” za najprodavaniju sortu pšenoraži (tritikala) u Republici Hrvatskoj osvojio je BC Goran.

Čast primanja nagrade Hrvatskog agronomskog društva od strane Državnog tajnika Ministarstva Tugomira Majdaka imao je osobno Predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić . BC Goran je po svojoj rodnosti i kvaliteti već dugi niz godina prepoznat kod naših proizvođača, ali i proizvođača u regiji.

Čestitke BC Goranu na prestižnom priznanju!

Izvrsni rezultati u Sloveniji

Protekli petak, 21. listopada posjetili smo Dobrovnik, naselje nedaleko Lendave, smješteno na samom sjeveroistoku Slovenije. U jakoj delegaciji s čak četiri doktora znanosti došli smo u posjet obitelji Tivadar, prisustvovati „Danu polja BC hibrida kukuruza, vršidbi i javnom vaganju“.

Uz nas iz Zagreba (Rugvice) tu su bili i naši partneri iz KVZ Sevnice, ekskluzivni distributeri sjemena Bc Instituta za Republiku Sloveniju.

Samim dolaskom i pregledom pokusnog polja mogli smo primijetiti uzorno odrađen pokus s visokim i zdravim biljkama, svakako jednim od najboljih koje smo ove godine imali priliku vidjeti. Predstojnik zavoda dr. Mirko Jukić predstavio je svih osam BC hibrida hibrida kukuruza u pokusu, od onih već provjerenih pa sve do najnovijih BC hibrida kukuruza. Kako hibrida za intenzivnu proizvodnju zrna tako i hibrida s visokom kvalitetom zrna idealnu za ishranu domaćih životinja, ali i ljudi.

U ovo „ljudi“ mogli smo se uvjeriti kušajući fenomenalne kolače pripremljene od kukuruznog brašna hibrida BC572 koji na kmetiji Tivadar domaćini proizvode za potrebe ishrane stoke, ali i za vlastite prehranu.

Dok smo degustirali sve kolače i ostale delicije ovog lijepog poljoprivrednog kraja obavljena je vršidba pokusa te su izračunati rezultati. Najbolji rezultat ostvario je BC415 s 13,605 t/ha, Slijedio ga je AGRAM s 13,190 t/ha dok je treće mjesto zauzeo BC525 s 12,390 t/ha.

Iako su suša i velike vrućine tijekom ljeta i ovdje umanjili očekivane urode ovo je najbolji ovogodišnji pokus BC hibrida u Sloveniji te jedan od najboljih uopće. Izvrsni rezultati, čestitamo domaćinima!

Zahvaljujemo divnim domaćinima na gostoprimstvu te gostima na dolasku.

Do iduće prilike,

srdačan pozdrav uz fotogaleriju iz Dobrovnika!

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Podravski dani polja!

Prošle smo nedjelje posjetili naše drage prijatelje u Podravini, pokusno polje našeg dugogodišnjeg pokusara Branka Bendelje u blizini mjesta Madaraševec nedaleko od Ludbrega. Već tradicionalno, kod obitelji Bendelja održava se glavni „Županijski dan polja BC hibrida kukuruza“. Prijašnjih godina znalo se skupiti i preko 250 ljudi. Konji, kočije, fenomenalni domaći grah i ostale delicije ovoga kraja ni ovoga puta nisu izostali. Ovoga puta oko 120 gostiju prisustvovalo je ovogodišnjem Danu polja BC hibrida kukuruza, vršidbi i javnom vaganju. Pokus je bio izvrsno pripremljen, a isto takvi bili su i rezultati. Čak i u ovoj, izrazito stresnoj klimatskoj godini, tri hibrida ostvarila su urode veće od 14 t/ha (BC415, AGRAM i BC323). Prosjek svih hibrida u pokusu bio je 12,78 t/ha suhog zrna. Izvrsno, svaka pohvala domaćinima.

U nastavku dana odrađeno je još jedno vaganje, u Apatiji nedaleko mjesta snimanja legendarnih Gruntovčana. Na pokusnom polju gospodina Rendića od osam hibrida u pokusu najbolji se pokazao hibrid BC323 s 11,677 kg/ha suhog zrna. Možda ne tako dobri kao na OPG-u Bendelja, ali opet vrlo dobri rezultati za ovu vrlo izazovnu klimatsku godinu.

Za sljedeću godinu najavljuju su se noviteti, spominjale su se gorice, odojci, vinogradi…tako da…

iduće godine dolazimo u još većem broju. 🙂

Do tada, lijepi pozdrav!

Za kraj pogledajte i fotografije iz Podravine!

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Život na sjeveru!

Podijelit ćemo s Vama  još dva rezultata pokusa BC hibrida kukuruza. Ovoga puta rezultati dolaze sa sjevera Republike Hrvatske, iz Međimurske i Varaždinske županije.

Unatoč suši ima dijelova zemlje gdje su rezultati kao u najboljim godinama, kao ovi kod Stjepana Novaka iz Hrženice i Ljubomira Vlaheka iz Hodošana.

U oba pokusa najbolji hibrid po urodu bio je BC415, s urodima preko 14, odnosno 15 tona po hektaru. Rezultate svih hibrida u pokusima pogledajte ispod.


 

 

Naš promotor Dean najavljuje da će na sjeveru Hrvatske biti i boljih rezultata. Prva prilika je već iduću nedjelju, kada se održava tradicionalni “Županijski dan polja BC hibrida kukuruza” uz vršidbu i javno vaganje.

Pozivnice su poslane na kućne adrese, nadamo se da su i Hrvatske pošte bile na visini zadatka te da su pozivnice stigle. Događanje je na pokusnom polju nedaleko Madaraševca s početkom u 11:00 sati kod naših dragih domaćina obitelji Bendelja.

Vidimo se tamo!!!

Prvašići u posjeti

Jučer ujutro posjetili su nas prvašići iz Osnovne škole Rugvica. Kako je posjet izgledao pogledajte u fotogaleriji.

Arrow
Arrow
Slider

Odlični rezultati soje

Unatoč lošijim ovogodišnjim urodima soje diljem Slavonije i Baranje zbog sušne godine, iz okolice Nove Gradiške stižu odlični rezultati uroda soje. Na OPG-u Štivičić Luka iz Sičica prosjek pokusa gdje su bile 4 sorte iznosi 4.594 kg/ha.

Pogledajte urode svih sorata u pokusu.

Naši novi stipendisti

Svi znamo koliko je lijepo kad ti netko u pravom trenutku kaže – “Imaš mene!” A za imati nekoga, svaki je trenutak pravi. Spoznalo je to danas petero učenika Agronomske škole Zagreb: Leonora Novosel, Klara Klarić, Gabriela Mašić, Iva Peretić te Karlo Štefulić. Oni su svojim trudom, radom, znanjem, zalaganjem, učenjem i ponašanjem, koje može biti primjer drugima, stekli uvjete i izabrani su kao učenici koji će idućih deset mjeseci primati stipendiju najveće znanstveno-istraživačke korporacije – Bc Instituta za oplemenjivanje i proizvodnju bilja koja je za njih odlučila izdvojiti 30 000 kuna.
Svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju naših učenika održana je u prostoru Škole. Ravnatelj Ivica Marinić pozdravio je okupljene te u svom govoru istaknuo zadovoljstvo što Agronomska škola i Bc institut ponovno surađuju, a s time se u svom obraćanju složio i dr. sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta te izrazio želju da se suradnja značajno intenzivira u narednim godinama.
U ime učenika dobitnika stipendije, Bc Institutu se zahvalio učenik Karlo Štefulić podsjetivši okupljene da je u životu najvažnije iskoristiti prilike jer tko ne pokuša, ne zna ni može li.
Cijelu svečanost dodatno su razgalili milozvučni glasovi naših talentiranih učenica Elene Brnić, Paule Kostelac te Sare Palić.
Učenicima stipendistima želimo puno uspjeha, da i dalje slijede svoje snove i nikada ne zaborave – imaju nas!

Agronomska škola u Zagrebu, facebook objava

https://www.facebook.com/100042932081278/posts/pfbid02VdZWpXUvFm8amsCeP5uL1oVQrrZu3qbuw6PYw1cbMTzEoTQNCBs8z4Z9Sa2wSiHLl/

Fotogalerija:

Arrow
Arrow
Slider

Dan polja u Lovasu!

Jučer, 27. rujna 2022. godine u sklopu “Miholjskih dana” Općine Lovas održali smo “Dan polja BC hibrida kukuruza”. Ovoga puta, vrijeme nam nije bilo previše naklonjeno tako da smo događanja predviđena za pokusno polje prebacili u obližnju sjenicu naših suradnika u Tovarniku. Pregled polja, vršidba i javno vaganje morati će pričekati neku drugu priliku. Kad nam vrijeme omogući, obavit ćemo vaganje te objaviti rezultate. Za sada, naši promotori za vas su priredili procjene uroda pojedinih hibrida iz pokusa.

Kako nam je bilo na “Danu polja” u Lovasu pogledajte u fotogaleriji:

Arrow
Arrow
Slider

Pogledajte Video 125 godina rasta!

Povodom proslave obilježavanja obljetnice 125 godina postojanja i 75 godina oplemenjivanja napravili smo video.

Možda još niste znali, ali sva videa možete pronaći na:  https://bc-institut.hr/video/

Osim na našoj web stranici imamo otvoren i  svoj YouTube kanal 

Pretplatite se, besplatno je, kliknite na zvonce i čim objavimo neki novi video vi će te ga moći pogledati.

Uživajte!

Fotogalerija s obljetnice

Pogledajte fotogaleriju s prošlotjednog Dana polja BC hibrida kukuruza i sorti soje u Rugvici gdje smo obilježili 125 godina postojanja i 75 godina rada na oplemenjivanju bilja.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider