Dani kukuruza i soje u Rugvici!

Ovog utorka, 19. rujna 2023. godine u Rugvici održan je centralni „Dan polja BC hibrida kukuruza i sorti soje”.

Po vrlo izazovnim vremenskim uvjetima, kakvi nas prate cijele ove godine, organiziran je i ovaj „Dan Polja“.

Valjda je tako moralo biti. Prvi dio programa predvidjeli smo održati vani, ali zahvaljujući obilnoj kiši bili smo primorani preseliti se u veliku konferencijsku dvoranu.

U velikoj konferencijskoj dvorani Bc Instituta tražila se stolica više

Lijepo je bilo ponovo vidjeti prepunu dvoranu.

Čast pozdraviti goste prvi je imao predsjednik Uprave Dr. sc. Ivica Ikić.

Srdačno je pozdravio prisutne te se svima zahvalio na odazivu. Posebno je pozdravio ravnateljicu hrvatske agencije za poljoprivredu Dr. sc. Darju Sokolić i njezinog zamjenika Dr. sc. Gorana Jukića i voditelja centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo, direktoricu sektora poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore doc. dr. sc. Jelenu Đugum, prodekana Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Milana Poljaka, ravnatelja Agronomske škole u Zagrebu gospodina Ivicu Marinića i načelnika sektora fitosanitarne politike Ministarstva poljoprivrede gospodina Ivicu Delića, sve članove nadzornog odbora Bc Instituta, sve djelatnike naših tvrtki u inozemstvu, djelatnike iz BiH, Srbije, Turske te medijske predstavnike.

Osvrnuo se potom na iznimno izazovne uvjete u proizvodnji, na elementarne nepogode te ogromne štete koje su ove godine pretrpjeli poljoprivredni proizvođači. Istakao je i kako je Bc Institut završio s modernizacijom Doradnih centara u Rugvici i Slatini, projektom vrijednim više od milijun Eura.

Uvodne riječi predsjednika Uprave Bc Instituta Dr. sc Ivice Ikića

Nakon g. Ikića riječ je preuzeo predstojnik Zavoda za kukuruz dr.sc. Mirko Jukić. pohvalivši se novim BC hibridima u svim FAO grupama koje će posjetitelji moći pobliže upoznati na pokusnom polju. Više informacija iz sektora za sjemenarstvo i komercijale moglo se saznati u izlaganjima direktora sektora sjemenarstva Kristijana Puškarića, dipl. ing. te direktorice komercijale Dr. sc. Katarine Jukić.

Uslijedio je obilazak pokusnog polja hibrida kukuruza i sorata soje u društvu predstojnika Zavoda za kukuruz dr.sc. Mirka Jukića. U pokusu su okupljeni mogli vidjeti 24 hibrida kukuruza i 4 sorte soje, od onih starijih, provjerenih pa sve do onih novih koje će te starije uskoro i zamijeniti.

Koliko su otporni BC hibridi kukuruza na polijeganje gosti su se mogli uvjeriti vidjevši uspravne stabljike pune bogatih klipova svih hibrida u pokusu usprkos dvama olujama koje su nedavno poharale Rugvičko područje te otrgnule i dio krova s našeg novog skladišta. Vjetrovi koji su puhali i preko 120 km/h uspjeli su polomiti jedino hibrid BC250 koji zbog svojih izrazito visokih stabljika ipak nije izdržao.

Predstojnik Zavoda za kukuruz Dr. sc. Mirko Jukić u predstavljanju Bc hibrida kukuruza u pokusu

Čast da predstavi pokus BC soja imao je ing. agr Ante Strunje, naš dugogodišnji promotor za Vukovarsko-srijemsku županiju, županiju u kojoj se sije 30% od ukupne količine sjemena soje koja se posije u Republici Hrvatskoj.

Za kraj, po dobrom starom običaju dan smo završili ugodnim druženjem uz ručak u obližnjem restoranu.

Zahvaljujemo se svima na dolasku, ugodno smo iznenađeni izvrsnim odazivom. Posebno nam je bilo drago vidjeti neka stara lica koja nismo dugo vidjeli, a naročito upoznati nove ljude, poljoprivrednike kojima je ovo bio prvi „Dan polja BC hibrida kukuruza i sorti soje“ u Rugvici“.

Do iduće prilike, lijep pozdrav!

PS. Ne propustite fotogaleriju!

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Revolucija pakiranja BC sjemena

Dragi naši klijenti i partneri,

S ponosom želimo podijeliti uzbudljive trenutke s vama. Naša nova, potpuno automatizirana linija za pakiranje sjemenja sada je u punom pogonu, donoseći revolucionarne promjene u načinu na koji se sjeme obrađuje i pakira.

Ova izvanredna tehnološka postignuća omogućuju nam precizno i konzistentno pakiranje svake vrećice sjemena. Brzina i učinkovitost naše nove linije pomažu nam ispuniti rastuće zahtjeve za kvalitetnim sjemenjem, smanjujući vrijeme isporuke i osiguravajući stalnu dostavu.

Jedna od ključnih prednosti naše nove linije je njezina prilagodljivost. Možemo je lako prilagoditi različitim vrstama sjemena i veličinama vrećica, što odgovara raznovrsnim potrebama poljoprivredne proizvodnje.

Osim toga, predani smo održivosti i ekološkoj odgovornosti. Nova linija minimizira otpad, optimizira potrošnju energije i smanjuje naš ugljični otisak, što odražava našu predanost očuvanju okoliša.

Pridružite nam se u ovom uzbudljivom putovanju i pogledajte fotografije naše nove linije za pakiranje sjemenja u akciji. Ovaj korak naprijed obećava bolju budućnost za poljoprivrednu industriju i cijeli svijet, kako težimo održivoj i sigurnoj budućnosti proizvodnje hrane.

Pogledajte slike ovdje:

Arrow
Arrow
Slider

Hvala vam što ste dio Bc Instituta, gdje inovacija susreće održivost kako bismo oblikovali bolje sutra za sve nas!

Dominacija BC pšenica!

Proteklog tjedna ovršen je komparativni pokus sorata pšenica na površinama PIK-a Vinkovci. Imamo rezultate!

Prva dva mjesta u pokusu zauzele su naše sorte: BC Opsesija s urodom od 6,98 t/ha i BC Vlatka s 6,57 t/ha. Za ovu proizvodnu godinu ovo su izvrsni rezultati što potvrđuje i podatak da je u pokusu sudjelovalo ukupno 46 sorata najzastupljenijih oplemenjivačkih kuća u prodaji sjemena pšenice u Republici Hrvatskoj.

Senzacionalni Duke!

Najvažnije karakteristike:

  • Optimalno sijati u kasnijim rokovima sjetve
  • Pogodna za sve tipove tla, posebno suha
  • Izuzetno zdrava biljka, otporna na Phoma RLM 7
  • Tolerantan na pucanje mahuna
  • Vrlo dobra tolerancija na sušu
  • Visok i stabilan potencijal prinosa

OPG Plantek Božidar, Delovi, Koprivničko-križevačka županija, 17. 7. 2023. – UROD: 5.449 t/ha

Izvrsni rezultati u Đakovštini!

Vršidba pokusa BC ozimih pšenica

Jučer, 11. srpnja 2023. okupili smo se na pokusnom polju našeg domaćina Mate Kovačića u Tomašancima, selu nadomak Đakova kako bi prisustvovali vršidbi i javnom vaganju BC ozimih pšenica.

50-ak gostiju, 7 BC sorata pšenice, 35ºC u hladu samo su neke od brojki.

Za zanimaciju, dok se odvijala vršidba, organizirali smo malu nagradnu igru pogađanja najbolje sorte u pokusu te približno pogađanje najboljeg uroda. Nismo dugo čekali, uz hladne slavonske specijalitete i tekuća osvježenja brzo je došlo i vrijeme istine.

Tko je pogodio najrodniju sortu i tko je bio najbliže najvažnijem broju dana?

Samo trojica, i to od reda tri najiskusnija gospodina pogodila su najrodniju sortu pokusa što ih je odmah poguralo među dobitnike. Treću nagradu osvojio je Pero Blažeković iz Širokog Polja pogodivši da će najbolja biti BC SENZACIJA s pretpostavkom da će urod biti 6,9 t/ha. Samo 7 tona, eee naš dragi gospodine Pero? 😉 Drugo mjesto Rudolf Pindel iz Vuke s ipak malo manje sramežljivih 7,5 t/ha, dok je prvo mjesto osvojio gospodin Božo Matković iz Slatinika Drenjskog s 8,2 t/ha. Svaka čast momci, ali ipak ste dosta podcijenili BC Senzaciju, ali i ostale BC sorte u pokusu te svakako našeg vrijednog domaćina kojem idu velike zasluge što je najveći urod u pokusu na kraju iznosio čak 9.006 kg/ha, a prosjek svih sorata čak 8,2 t/ha. Za ovu, izuzetno zahtjevnu godinu izvrsno, rekordno!

Vlage su se kretale od 9,8 do 11,4, a hektolitri od 74 do 81. Dečki koji su vagali i mjerili vlagu te hektolitre zapisali su i da je BC Vedrana imala urod od 7.765 kg/ha, BC Opsesija na predjelu gdje su bile višnje 8.437, a na, da tako kažemo, redovnom tlu 8.790 kg/ha. BC Vlatka kod Kovačića je imala urod 8.578, dok je sorta na pokusu do nje BC Ljepotica imala 8.041 kilogram po hektaru. Nadalje, 7.218 kilograma imala je BC Premija, dok je 7.942 kila po hektaru rezultat svima dobro poznate BC Anica.

Rezultati vaganja u Tomašancima

 

Nakon dodjela nagrada pridružili smo se domaćinu u obližnjem Lovačkom domu na nastavku druženja uz vruće slavonske delicije, janje i odojka sa ražnja, krumpire ispod peke i domaće kiflice.

Vršidbu i javno vaganje u Tomašancima također su popratili i novinar Agrokluba Damir Rukovanjski i novinar  Agroglasa Tomislav Sekulić. Njihove izvještaje s izjavama domaćina i gostiju pročitajte i na stranicama Agrokluba te u novom broju Agroglasa. Do tada, ali i do objave naše video reportaže pogledajte pripremljenu fotogaleriju.

Zahvalili bi se domaćinima na uzorno pripremljenom pokusu, preukusnoj hrani i toplom domaćinstvu!

Hvala i dragim gostima.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Pogledajte rezultate iz Lovasa

U Lovasu je jučer 10. srpnja odrađena vršidba i javno vaganje pokusnog polja BC strnih žitarica.

Približno 9 tona po hektaru za ovu godinu nije loše, zar ne?

Odličan rezultat BC uljane repice!

Odlični rezultati BC uljanih repica u Čepinu. Naš hibrid Duke je s urodom od 4,381 t/ha zauzeo odlično treće mjesto u konkurenciji tridesetak hibrida renomiranih svjetskih sjemenskih kuća!

Stabilan i visok prinos, zdravlje biljke, iznimno visok udio ulja i niska vlažnost karakteristike su koje DUKE smještaju u sam svjetski vrh, što potvrđuje i ovaj rezultat u komparativnom pokusu u Čepinu.

Odlučili ste se posijati uljanu repicu, izaberite DUKE i nećete pogriješiti!

Održan “Dan polja BC strnih žitarica” u Rugvici!

Jučer, 13. lipnja 2023. u našem središtu u Rugvici održao se ovogodišnji središnji „Dan polja BC strnih žitarica“. Sveti Antun nam je već po dobrom starom običaju priredio izvrsno vrijeme. Suho i toplo s temperaturom oko 25ºC, popriličan broj gostiju i izvrsno raspoloženje.

Dan polja započeo je kratkim obraćanjem predsjednika Uprave Bc Instituta dr.sc. Ivice Ikića.

Osvrnuo se ukratko na proteklu godinu, istakao kako je Bc Institut unatoč iznimno izazovoj godini ostvario svoje poslovne ciljeve te se još bavio investicijama, ulagao u nove objekte, silosne i skladišne kapacitete, opremu za doradu sjemena, za specijaliziranu, mehanizaciju za proizvodnju sjemena. I sve to, vlastitim sredstvima.

Obraćanje predsjednika Uprave Bc Instituta dr.sc. Ivice Ikića

Pozdravio je sve i zahvalio svima na dolasku, posebno dekanu Agronomskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Ivici Kisiću, prodekanu za poslovodstvo i investicije Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Milanu Poljaku, direktorici Sektora za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore doc.dr.sc. Jeleni Đugum, prisutnim predstavnicima medija te našim partnerima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Mađarske, Kosova i Albanije koji su prevalili velik put da budu s nama.

Nakon predsjednika, riječ su još imali direktor sektora sjemenarstva Kristijan Puškarić, dipl.ing.agr. i direktorica komercijalnog sektora dr.sc. Katarina Jukić.

Direktor sektora marketinga Đuro Lukić, dipl.ing.agr. i pročelnik Zavoda za strne žitarice dr.sc. Marko Maričević proveli su okupljene kroz pokus strnih žitarica gdje su prisutni mogli vidjeti sve komercijalne sorte Bc Instituta.

Ozime pšenice (BC ANICA, BC OPSESIJA, BC LJEPOTICA, BC SENZACIJA, BC VLATKA, BC PREMIJA I BC VEDRANA , ozimi ječmovi (BC FAVORIT, BC SREĆKO, BC BOSUT, BC GOSPODAR, ozime pšenoraži (BC GORAN I BC TRENK), ozima zob (BC MARTA) i ozimi pir (BC VIGOR).

Za iduću godinu dr.sc. Maričević najavio je novitete u oplemenjivanju pšenice i ozime zobi.

Jedva čekamo da vidimo na čemu je to Zavod za strne žitarice vrijedno radio.

Nakon obilaska polja te kratkog predaha za osvježenje druženje je nastavljeno na svečanom ručku u obližnjem restoranu.

Zahvaljujemo se svima na dolasku.

Do nove prilike, lijep pozdrav!

Za bolji dojam pogledajte našu fotogaleriju.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Pogledajte videa iz Lovasa

Pogledajte kratke intervjue HRT-a i Slavonske televizije s predsjednikom Uprave dr.sc. Ivicom Ikićem (ovdje) i predstojnikom Zavoda strnih žitarica dr.sc. Markom Maričevićem (ovdje). Za kraj uživajte u kadrovima iz zraka pokusnog polja u Lovasu (ovdje)