Fotogalerija iz Gudovca

Kako je bilo ovog vikenda u Gudovcu, na 24. međunarodnom poljoprivrednom bjelovarskom sajmu, pogledajte u kratkoj fotogaleriji ispod.

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Posjetite nas na sajmu!

Jučer, 24. ožujka 2023. otvoren je 24. “Proljetni međunarodni bjelovarski sajam” u Gudovcu i potrajat će sve do nedjelje 26. ožujka do 18:00 sati. Izložbeni prostor Bc Instituta pronaći ćete na uobičajenom mjestu, u hali broj 2, odmah kod ulaza lijevo.
I ovoga proljeća Bc Institut vas poziva da nas posjetite na našem štandu. Navratite do nas još danas i sutra, popričajte s našim stručnjacima o predstojećoj sezoni i pripremite se za proljetnu sjetvu.

Izložbeni prostor Bc Instituta, Gudovac 2023.

Bit će nam veliko zadovoljstvo ugostiti vas i podružiti se!

Ponuda Bc Instituta u Bosni i Hercegovini za 2023. godinu

Zašto odabrati proizvode Bc Instituta?

125 GODINA RASTA S VAMA

Protekle godine obilježili smo 125 godina postojanja i upravo ta duga tradicija oplemenjivanja, marljivost i kreativnost, rezultirali su novim hibridima kukuruza s visokim potencijalom rodnosti, visokim stupnjem otpornosti na najznačajnije bolesti i štetnike te karakterističnom kvalitetom koja zadovoljava i najzahtjevnije proizvođače. Kako bi u Bc Institutu razvili hibride koji ostvaruju odlične prinose u povoljnijim godinama za proizvodnju kukuruza, kao što je bila 2020., ali i dobre prinose u nepovoljnim, sušnim, kakve su bile 2021. i 2022., iste ispitujemo na velikom broju lokacija odnosno u različitim proizvodnim uslovima/uvjetima kako bi i vi imali najbolji uvid u to što je za vaše područje najoptimalnije. Rezultat takvog rada su visoko adaptibilni hibridi za različite uvjete/uslove proizvodnje. Takođe ove godine u ponudi ćemo imati naš novi proizvod ULTRAGROW, odnosno sjeme pojedinih hibrida će biti tretirano biostimulatorima koji poboljšavaju rast i razvoj kukuruza, te već poznati proizvod ČUVAR SKLOPA, odnosno sjeme tretirano insekticidom (oznaka/naljepnica štita).

Pojedini hibridi biti će dostupni ove godine u ograničenim količinama za tržište u BiH.

Što Vam nudimo za proljetnu sjetvu 2023. godine?

SJEME KUKURUZA

Nudimo Vam prije svega visokokvalitetno sjeme hibrida kukuruza ZA ZRNO:

 • AGRAM (FAO 390), moderan, intenizivan hibrid za proizvodnju zrna koji veoma dobro podnosi guste sklopove. NOVO
 • BC323 (FAO 330), siguran i adaptibilan hibrid, rekordnih prinosa i brzog otpuštanja vlage.
 • BC415 (FAO 450), moderan hibrid za intenzivnu proizvodnju zrna, brzog ranog porasta, krupnih klipova sa 20 redi krupnog zrna, sa izvaganih 20,7t/ha je naš novi rekorder. NOVO
 • PAJDAŠ (FAO 490), kojeg ako posijete možete očekivati dobre prinose veoma kvalitetnog crvenog zrna, koje nema niti jedan drugi hibrid na tržištu.
 • BC572 (FAO 500), kod kojeg su oplemenjivači uspjeli da pomire visok prinos i izuzetnu kvalitetu zrna pa sjetvom ovog hibrida nemate koristi samo Vi, nego i životinje na Vašoj farmi.
 • BC344 (FAO 300), kojeg preporučujemo za raniju sjetvu a krasi ga dokazana BC kvaliteta zrna.
 • BC525 (FAO 510), izuzetan hibrid, adaptibilan na različite uvjete proizvodnje, odlikuje ga lagano kombajniranje i lagana berba, preporuka bez greške.

 

BC572 – NAJPRODAVANIJI HIBRID U REPUBLICI HRVATSKOJ U 2021. GODINI!

 

Pored navedenog još vam možemo ponuditi hibride koji se mogu sijati ZA ZRNO I SILAŽU:

 • MAJSTOR (FAO 510) svestran hibrid novije generacije;
 • BC418B (FAO 460) Vama dobropoznat hibrid za stabilnu proizvodnju;
 • BC180 (FAO 180), najraniji hibrid u ponudi NOVO
 • KLIPAN (FAO 550), odličnog prinosa zrna i silaže, te
 • BC678 (FAO 670), apsolutni rekorder i sa razlogom prozvan “Kralj silaže”.

Kompletnu ponudu hibrida kukuruza i sorata soje pogledajte u našem kataloguovdje rezultate odvaga u Bosni i Hercegovini iz 2022. godine.

 

SJEME SOJE

Protekle tri godine u Bosni i Hercegovini u mogućnosti smo Vam ponuditi novu sortu soje BAHIA, srednje rane grupe dozrijevanja (0-1) s najvećim urodima i od preko 5 t/ha. Odlika ove sorte je da u zriobi potpuno odbaci listove čime je olakšana žetva, te da ju u ishrani odraslih kategorija životinja koje su prešle na krutu ishranu – ne treba termički obrađivati. Od BAHIE možete očekivati mnogo više od konkurentskih sorti što pokazuje sve veća potražnja za ovom sortom soje.

 

Gdje se možete obratiti za dodatne informacije?

Za sve informacije o sortimentu i ogledima obratite se našoj tvrtki u BiH:

Bc Sjeme d.o.o. Orašje, 14. ulica b.b., 76270 Orašje, BiH

bc.sjeme@tel.net.ba

Facebook: BC sjeme d.o.o Bosna I Hercegovina

Damir Mišetić – Direktor +387 63 436 330

Siniša Srdić – Promotor +387 63 285 526

Za sve informacije o ponudi i cijenama obratite se našim DISTRIBUTERIMA  na terenu  u BiH:

Poljoprivrednik d.o.o. Derventa,  Polje b.b., 74 400 Derventa, BiH

Dalibor.Cvijanovic@poljoprivrednik.eu

Dalibor Cvijanović – Komercijalist +387 66 828 734

Agropest d.o.o. Gračanica, Grabovac b.b., 75320 Gračanica, BiH

agropest.doo@hotmail.com

Omer Ahmetović – Direktor +387 61 286 918

Sve kreće od Vas!

Jučer, 9. ožujka 2023. okupili smo se u našem sjedištu u Rugvici kako bi ugostili i nagradili naših 16 mladih suradnika koji sudjeluju u ovogodišnjoj promo kampanji Bc Instituta.

Kampanja je već uvelike u tijeku, katalozi su otiskani i podijeljeni, TV i radio spotovi kukuruza i soje već se dulje vrijeme vrte na hrvatskim TV programima i radio stanicama. Naše billboarde pronaći ćete na 16 lokacija diljem „Lijepe Naše“. Svaki plakat je posebnom porukom prilagođen kraju u kojem se nalazi te s poljoprivrednikom koji dolazi iz tog podneblja.

Suradnja s OPG-ovcima izuzetno je važna za Bc Institut te za ispitivanje vrijednosti naših kultivara. Trenutno surađujemo s oko 200 poljoprivrednih proizvođača. Bili to niski rezultati u pokusu prouzročeni sušom ili rekordni poput onih iz 2020. godine s urodima preko 20 tona po hektaru, svaki dragocjeni podatak puno nam znači. Informacije koje dobivamo od poljoprivrednika i s pokusa naših hibrida i sorata u konačnici nam omogućuju da u ponudi za Vas imamo samo ono najbolje. Iznimno nam je stoga važno da Vam se zahvalimo na predanom radu te da Vam uz to pomognemo i u Vašoj promociji te promociji Vašeg poslovanja.

Suradnju nastavljamo i dalje, jedva čekamo da u punom jeku sezone posjetimo Vaša poljoprivredna gospodarstva. Potrudit ćemo se pronaći nove načine kako bismo naše odnose u budućnosti još više oplemenili i obogatili.

Zahvaljujemo Vam se što ste izdvojili svoje dragocjeno vrijeme te nas posjetili. Kako je bilo na druženju u Rugvici te na snimanju za ovogodišnju promo kampanju pogledajte u foto prilogu.

Arrow
Arrow
Slider

Božićni domjenak

U četvrtak, 22. prosinca 2022. održan je još jedan božićni domjenak djelatnika Bc Instituta. Nakon dvije godine epidemioloških ograničenja napokon smo se uspjeli okupiti svi na jednom mjestu. Naravno, izuzevši one koji su iz bilo kojih razloga bili spriječeni doći. Bio je to malo posebniji Božićni domjenak jer su se ovom prilikom dijelili i posebni pokloni povodom obilježavanja 125 godina postojanja Bc Instituta.

Čast da pozdravi okupljene imao je naš direktor marketinga dipl. ing. Đuro Lukić, ispričao je predsjednika Uprave gospodina Ivicu Ikića i člana Tomu Škoru zbog bolesti i prenio njihove pozdrave i dobre žele za blagdane. Gospodin Lukić dao je informacije o odličnim poslovnim rezultatima tvrtke ostvarenih u protekloj, vrlo zahtjevnoj i izazovnoj godini, osvrnuo se i na prošlost, sadašnjost i budućnost Bc Instituta. Zahvalio se svima na predanom radu i zaželio Sretan Božić svim prisutnima i sretnu i uspješnu novu godinu.

Tradicionalno, Bc Institut čestita i nagrađuje „jubilarce“, djelatnike Bc Instituta koji su sa nama 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, ali i 45 godina. Vjerovali ili ne ove godine obilježio se baš takav jubilej.

 

Prigodne poklone uz pripadajuće novčane nagrade 2022. godine primili su:

Za 15 godina rada u Bc Institutu: Nenad Stojanović, Ante Strunje, Jasminka Pavlić

Za 20 godina rada u Bc Institutu: Tihomir Branimir Ožeg, Mario Petek, Mirko Jukić, Damir Salopek

Za 25 godina rada u Bc Institutu: Damir Bedić

Za 35 godina rada u Bc Institutu: Milivoj Puž, Branko Đuriš, Anka Strinavić

Za 40 godina rada u Bc Institutu: Kata Golubić

Za 45 godina rada u Bc Institutu: Božena Kunić

Čestitke svima, posebno gđi. Boženi Kunić, nedostajat će nam. Nažalost po sve nas odlazi u zasluženu mirovinu!

Čestitali smo i nagradili naše jubilarce, ali i sve djelatnike, družili se svi zajedno, zabavili. Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji ispod.

Arrow
Arrow
Slider

Novi katalog kukuruza, soje i suncokreta!

U štampi je novi katalog Bc hibrida kukuruza za 2023. godinu. Ovoga puta, hibridima kukuruza dodali smo i naše sorte soje te nove hibride suncokreta.

Dok ne dođe iz tiska i dok ga ne dobijete u ruke, mogućnost da ga prelistate imate na našoj mobilnoj aplikaciji Bc Agronaut, ali i ovdje.

Sve one koji je još nisu instalirali aplikaciju na svoje pametne telefone podsjećamo da je možete besplatno preuzeti na Google play (Android) i na App Store (Apple).

“Zlatno sjeme” našem tritikalu

Na jubilarnom 15. međunarodnom kongresu “Oplemenjivanja bilja, sjemenarstva i rasadničarstva” koji se ovoga tjedna održava u Zadru nagradu “Zlatno sjeme” za najprodavaniju sortu pšenoraži (tritikala) u Republici Hrvatskoj osvojio je BC Goran.

Čast primanja nagrade Hrvatskog agronomskog društva od strane Državnog tajnika Ministarstva Tugomira Majdaka imao je osobno Predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić . BC Goran je po svojoj rodnosti i kvaliteti već dugi niz godina prepoznat kod naših proizvođača, ali i proizvođača u regiji.

Čestitke BC Goranu na prestižnom priznanju!

Izvrsni rezultati u Sloveniji

Protekli petak, 21. listopada posjetili smo Dobrovnik, naselje nedaleko Lendave, smješteno na samom sjeveroistoku Slovenije. U jakoj delegaciji s čak četiri doktora znanosti došli smo u posjet obitelji Tivadar, prisustvovati „Danu polja BC hibrida kukuruza, vršidbi i javnom vaganju“.

Uz nas iz Zagreba (Rugvice) tu su bili i naši partneri iz KVZ Sevnice, ekskluzivni distributeri sjemena Bc Instituta za Republiku Sloveniju.

Samim dolaskom i pregledom pokusnog polja mogli smo primijetiti uzorno odrađen pokus s visokim i zdravim biljkama, svakako jednim od najboljih koje smo ove godine imali priliku vidjeti. Predstojnik zavoda dr. Mirko Jukić predstavio je svih osam BC hibrida hibrida kukuruza u pokusu, od onih već provjerenih pa sve do najnovijih BC hibrida kukuruza. Kako hibrida za intenzivnu proizvodnju zrna tako i hibrida s visokom kvalitetom zrna idealnu za ishranu domaćih životinja, ali i ljudi.

U ovo „ljudi“ mogli smo se uvjeriti kušajući fenomenalne kolače pripremljene od kukuruznog brašna hibrida BC572 koji na kmetiji Tivadar domaćini proizvode za potrebe ishrane stoke, ali i za vlastite prehranu.

Dok smo degustirali sve kolače i ostale delicije ovog lijepog poljoprivrednog kraja obavljena je vršidba pokusa te su izračunati rezultati. Najbolji rezultat ostvario je BC415 s 13,605 t/ha, Slijedio ga je AGRAM s 13,190 t/ha dok je treće mjesto zauzeo BC525 s 12,390 t/ha.

Iako su suša i velike vrućine tijekom ljeta i ovdje umanjili očekivane urode ovo je najbolji ovogodišnji pokus BC hibrida u Sloveniji te jedan od najboljih uopće. Izvrsni rezultati, čestitamo domaćinima!

Zahvaljujemo divnim domaćinima na gostoprimstvu te gostima na dolasku.

Do iduće prilike,

srdačan pozdrav uz fotogaleriju iz Dobrovnika!

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

Podravski dani polja!

Prošle smo nedjelje posjetili naše drage prijatelje u Podravini, pokusno polje našeg dugogodišnjeg pokusara Branka Bendelje u blizini mjesta Madaraševec nedaleko od Ludbrega. Već tradicionalno, kod obitelji Bendelja održava se glavni „Županijski dan polja BC hibrida kukuruza“. Prijašnjih godina znalo se skupiti i preko 250 ljudi. Konji, kočije, fenomenalni domaći grah i ostale delicije ovoga kraja ni ovoga puta nisu izostali. Ovoga puta oko 120 gostiju prisustvovalo je ovogodišnjem Danu polja BC hibrida kukuruza, vršidbi i javnom vaganju. Pokus je bio izvrsno pripremljen, a isto takvi bili su i rezultati. Čak i u ovoj, izrazito stresnoj klimatskoj godini, tri hibrida ostvarila su urode veće od 14 t/ha (BC415, AGRAM i BC323). Prosjek svih hibrida u pokusu bio je 12,78 t/ha suhog zrna. Izvrsno, svaka pohvala domaćinima.

U nastavku dana odrađeno je još jedno vaganje, u Apatiji nedaleko mjesta snimanja legendarnih Gruntovčana. Na pokusnom polju gospodina Rendića od osam hibrida u pokusu najbolji se pokazao hibrid BC323 s 11,677 kg/ha suhog zrna. Možda ne tako dobri kao na OPG-u Bendelja, ali opet vrlo dobri rezultati za ovu vrlo izazovnu klimatsku godinu.

Za sljedeću godinu najavljuju su se noviteti, spominjale su se gorice, odojci, vinogradi…tako da…

iduće godine dolazimo u još većem broju. 🙂

Do tada, lijepi pozdrav!

Za kraj pogledajte i fotografije iz Podravine!

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider