Ponovo Pajdaš!

Od 6. do 8. studenog u hotelu “Sol Garden Istra” u Umagu  održava se 12. međunarodni kongres “Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo” u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog udruženja sjemenara (ESA).

Upravo smo saznali da je prestižnu nagradu za najprodavaniji hibrid kukuruza u Republici Hrvatskoj ponovo osvojio “Pajdaš”. Ovo mu je već  deveto priznanje ” Zlatno zrno”  u ovom desetljeću.

Nagradu je u ime Bc Instituta primio direktor sjemenarstva dipl. ing. agr. Kristijan Puškarić.

Ponosni smo na još jedno dobiveno priznanje.

Izidor – kultura zdravijih obroka

Kultura zdravijih obroka

 

Zdrav obrok u školama i vrtićima moto je akcije koju provodi Izidor, novi brend vrhunskih kukuruznih proizvoda.

Cilj akcije je promovirati zdravu prehranu u školama i vrtićima na području Zagreba i okolice.

Kukuruzno brašno i palenta prva su dva proizvoda iz nove linije koju Izidor priprema za Vas. Za proizvodnju Izidor proizvoda korišten je najkvalitetniji kukuruz, čije zrno osigurava iznimnu kvalitetu i okus koji će zadovoljiti očekivanja svih naših potrošača.

Kukuruz ne sadrži gluten, što je u današnje vrijeme kad sve više ljudi zbog stila prehrane razvija probavne probleme, njegova velika prednost kad se biraju namirnice za svakodnevnu uporabu. Bogat je vlaknima, ugljikohidratima, vitaminima B skupine i brojnim mineralima, posebno magnezijem. Sadrži i vitamine C i E, vrlo je hranjiv i blagotvorno djeluje na opće stanje organizma.

Konzumacijom Izidor proizvoda od kukuruza birate pametnije jer svoju prehranu obogaćujete kulturom koja je zdrava, ukusna i pruža bezbroj mogućnosti za stvaranje maštovitih i neodoljivih jela.

Izidor će svoje prve proizvode u praktičnim pakiranjima uskoro predstaviti i na trgovačkim policama s vremenom sve više šireći svoju ponudu.

Stvorite i Vi naviku konzumacije kukuruza.

IZIDOR,

VAŠ EKSPERT ZA KUKURUZ

Priču o akciji “Zdrav doručak u školama i vrtićima” pogledajte u fotogaleriji.
Arrow
Arrow

Dani polja u Podravini

Madaraševac ili Maderaševec?

Dana 20. listopada 2019. godine u Podravini su održana dva „Dana polja“. Prvi, po tradiciji jedan od najposjećenijih u Hrvatskoj održao se u Madaraševcu na OPG kod obitelji Bendelja. Iako ovoga puta nije bilo obaranja rekorda posjećenosti, opet se skupio velik broj uvijek odlično raspoloženih Podravaca, njih oko 160.

Kako je i obećao domaćinima na nedavnom „Danu polja“ u Rugvici, na podravske Dane polja došao je i Predstojnik Zavoda za kukuruz Bc Instituta mag. ing. Zdravko Kozić. Želio je na svoje oči vidjeti gdje to njegovi hibridi rode i do 20 tona suhog zrna po hektaru (BC323 – 20,02 t/ha, Međimurska županija, 2018). Magistar Kozić zahvalio se gostima što su odvojili svoje dragocjeno vrijeme i došli da bi uljepšali ovaj događaj.

Bc-ov promotor, ing. agr. Dean Hunjadi upoznao je posjetitelje sa svim hibridima u pokusu, posebno onim novima, s kojima se do sada još nisu imali prilike susresti.

Zbog potreba plodoreda ove godine hibridi u pokusu su bili raspoređeni na tri odvojene lokacije tako da su neki hibridi možda imali sitni „poguranac“, dok je drugima mjesto sjetve možda malo i umanjilo izglede za bolji rezultat.

Sve u svemu, kako bilo da bilo, obavljena je vršidba i vaganje.

 

Rezultati pokusa kod g. Bendelje u Madaraševcu:

r.b. hibrid vlaga(%) urod t/ha
1. INSTRUKTOR 20,1 14,216
2. BC415 21 14,026
3. BC323 18,9 13,212
4. THRILLER 20,3 13,182
5. TRIANGLE 19,7 13,003
6. BC344 18,5 12,959
7. MAJSTOR 20,4 12,831
8. BC424 20,2 12,766
9. BC525 18,4 12,683
10. BC572 20,4 12,143
11. ALIBI 18,3 11,757
12. KEKEC 17,5 10,211

 

Uz već legendarni podravski grah i dobru kapljicu prokomentirali smo vrlo dobre rezultate pokusa s prisutnim poljoprivrednicima. Ostali bi mi i duže, ali morali smo dalje, obećali smo se pojaviti na još jednom danu polja, 10-ak kilometara istočno.

 

Apatija ili Opatija?

U kraju legendarnog Dudeka iz Gruntovčana, u selu Apatija nije bilo mjesta apatiji. Na prvi pogled, mjesto nam se jako svidjelo, a tek kad smo vidjeli pokus osjećali smo se kao da smo u raju Opatije.

Kukuruzi u pokusu g. Rendića izgledali su odlično. Zdravi, visokih i čvrstih stabljika. Posebno nam se dojmio izgled MAJSTORA koji je na kraju ispunio očekivanja te ostvario najviši urod u pokusu.

 

  Rezultati pokusa kod g. Rendića u Apatiji:

r.b. hibrid vlaga(%) urod t/ha
1. MAJSTOR 20,3 15,777
2. TESLA 17,6 14,942
3. BC323 19,1 14,671
4. INSTRUKTOR 21,5 14,345
5. BC572 22,3 13,767
6. THRILLER 19,5 13,706
7. ALIBI 19,9 13,676
8. BC344 17,8 12,631
9. BC424 20,4 11,681

 

Čestitamo domaćinu na profesionalno odrađenom pokusu i vrhunskim urodima.

Po dobrom starom običaju, nisu nam domaćini dali da odemo gladni i žedni pa smo s užitkom probali i domaće specijalitete: domaće kolače od kukuruznog brašna i maka, oraha, savršeno ukusne prutiće te ove nedjelje nezaobilazni podravski grah.

 

Grah ili gemišt?

U tijesnoj trci dvaju vrhunskih “grahova” ove godine u Podravini malu prednost dajemo Apatijcima, dok u “borbi gemišta” pobjedu nose Bendeljevi.

Zaključak ovojesenskih dana polja u Podravini je da je već dobro poznati BC323 s drugim i trećim mjestom iz pokusa potvrdio da je najkonstantiji, te da su MAJSTOR i INSTRUKTOR s pobjedama u pokusima hibridi vrhunskog potencijala te garancija svijetle budućnosti, kako proizvođačima tako i nama  iz Bc Instituta.

Hvala svima na prekrasnom danu.

Do iduće prilike,

Vaš Bc.

Ne propustite fotogaleriju!

Arrow
Arrow
Slider

“Majstorije” kod Karlovca

Dana 12. listopada bili smo na Danu polja s vršidbom i vaganjem u Belajskim Poljicima pokraj Karlovca kod našeg dugogodišnjeg pokusara g. Josipa Spudića. Imali smo što i vidjeti, uzorno uređen pokus s 14 Bc hibrida kukuruza. Već samim površnim pregledom pokusa mogli smo pretpostaviti da će urodi biti jako dobri. Prosjek uroda svih hibrida u pokusu bio je preko 16 t/ha što je u odnosu na hrvatski prosjek uroda od oko 7 t/ha zapanjujući rezulatat.

U prvi plan po rezultatima iskočili su redom najnoviji hibridi poput MAJSTORA, TESLE, BC 415 i INSTRUKTORA.

 

Izdvojit ćemo prvih 5 rezultata pokusa:

 

HIBRID SKLOP (biljaka/m2) SADRŽAJ VODE

(%)

UROD ZRNA 14%vode (kg/ha)

1.

MAJSTOR 88 000 25,5

17.748

2.

TESLA 88 000 23,0 17.646

3.

BC415 88 000 24,3

17.554

4. INSTRUKTOR 80 000 22,8

17.063

5. THRILLER 84 000 23,5

16.492

Ovo su zasad najveći ovogodišnji urodi u pokusima, nadamo se da će biti još i većih.

Obitelji Spudić zahvaljujemo na gostoprimstvu i uzorno odrađenom pokusu te čestitamo na fantastičnim rezultatima!

Kompletne rezultate uz još malo slika sa sjetve i s “Dana polja” pogledajte u kratkoj fotogaleriji ispod.

Arrow
Arrow

 

 

 

 

 

 

 

 

“Instrukcije” u Starom Topolju

U utorak, 1. listopada 2019. godine na pokusnom polju obitelji Perković u Starom Topolju održao se Dan polja BC hibrida kukuruza Brodsko-posavske županije.

 

Kako to obično biva u ovo doba godine, kad je lijepo vrijeme, poljoprivrednici su najčešće u polju. Skida se soja i kukuruz, siju se žitarice, ali i odvoji malo vremena pa dođe do pokusnog polja tvrtke Lug d.o.o. i posjeti “Dan polja” Bc hibrida kukuruza.

Tako je bilo i ovaj put, pedesetak gostiju nazočilo je jučerašnjoj berbi i vaganju.

Predstavljeno je pokusno polje s 26 BC hibrida kukuruza, od kojih 10-ak novih te obavljena vršidba i vaganje. Rezultati su bili jako dobri, u prosjeku nešto većem od 11,8 t/ha.

Najviši urod u pokusu imao je naš novi hibrid INSTRUKTOR s urodom od 13,741 t/ha suhog zrna. Zanimljivo je kako je pobijedio hibrid koji osim što ima izniman potencijal uroda ima i prepoznatljivu BC kvalitetu zrna što je dokaz da su naši stručnjaci stvorili hibrid koji će mnogi u godinama koje dolaze željeti zasijati na svojim njivama. Drugo mjesto zauzeo je već dobro poznati hibrid BC424 s urodom od  13,560 t/ha, a treće još jedan od novih BC415 s urodom od 12,759 t/ha.

 

 

 

 

Rezultati pokusa:

 

U vrlo izjednačenim rezultatima moglo se primijetiti  i da novi hibridi u pravilu postižu za tonu po hektaru veće urode od starijih hibrida.

Zahvaljujemo se našim dugogodišnjim suradnicima i prijateljima, obitelji Perković na gostoprimstvu i uzorno uređenom i odrađenom pokusu.

Slike govore više od riječi tako da više o “Instrukcijama” u Starom Topolju saznajte u fotogaleriji ispod.

Arrow
Arrow

 

Dan polja kukuruza u Lovasu

Dana 26. rujna 2019. godine  u programu  XXII  “Miholjskih dana” održan je “Dan polja kukuruza” u  Lovasu.

Vremenske prilike nisu nam išle u prilog te je zbog jake kiše i natopljenog pokusnog polja skup prebačen u obližnju sjenicu naših suradnika iz Agro-Tovarnika d.o.o.

Prava je šteta da okupljeni nisu mogli pogledati  izloženih 25 Bc hibrida kukuruza na uzorno uređenom polju te što se nije mogla održati planirana vršidba jer se već samo po kratkom obilasku moglo zaključiti da će rezultati pokusa biti izvrsni.

Unatoč kiši i jakom vjetru zavidan broj posjetitelja okupio se te poslušao redom zanimljiva izlaganja Bc-ovih stručnjaka. Uvodni pozdrav i zahvalu gostima na dolasku imali su predsjednik Uprave Bc Instituta dr. sc. Ivica Ikić, direktor Agro-Tovarnika g.  Miroslav Knežević te načelnica Općine Lovas  dipl. novinarka Tanja Cirba. Kako i priliči na Danu polja kukuruza glavnu riječ imali su predstavnici Zavoda za kukuruz. Predstojnik Zavoda Bc Instituta mr. sc.  Zdravko Kozić i oplemenjivač dr. sc. Mirko Jukić  predstavili su čitav niz noviteta iz svoje kreativne radionice. Tu se moglo čuti o svim novim hibridima od FAO grupe 200 pa sve do FAO grupe 600 kao što su AGRAM, PANON, TESLA, INSTRUKTOR, BC415, BC482, MAJSTOR, BC526 i BC601 sve redom hibridima s iznimnim potencijalom da preuzmu važnu ulogu na tržištu u skoroj budućnosti.

Nakon “kukuruzara” na red je došao i kolega mag. ing. Marko Maričević. Predstojnik Zavoda za strne žitarice Bc Instituta u  kratkom je izlaganju podsjetio nazočne da smo u jeku jesenske sjetve te da ukoliko imaju namjeru na svoje njive posijati sjeme Bc pšenica, tritikala, ječma ili zobi, da požure jer da robe na skladištu gotovo da više i nema.

Ekskluzivne vijesti mogli smo čuti i od kolege ing. Ante Strunje, promotora za istočnu Hrvatsku vezano za sorte soje PEDRO, BAHIA i ASCASUBI. Istaknuo je kako su ovogodišnji urodi iznimno dobri, da negdje prelaze i 5,50 t/ha te da su u prosjeku od konkurencije viši i do 30%.

Kako je vrijeme prolazilo tako se smirivao vjetar, sunce je polako otjeralo oblake te se ugodno druženje na kraju nastavilo sve do kasno poslijepodne.

Puno uspjeha u nadolazećoj  žetvi i predstojećoj sjetvi  želi vam vaš Bc!

 

Kako je bilo na Danu polja kukuruza u četvrtak u općini Lovas pogledajte ispod teksta u fotogaleriji.

Arrow
Arrow

 

 

 

 

 

Dan polja silažnog kukuruza u Sloveniji

Pleterje, Lovrenc na Dravskem polju, Slovenija.

 

Dana 23. rujna 2019. godine Kmetska zadruga Sevnica je u suradnji sa Kmetijskom zadrugom Ptuj organizirala Dane polja silažnih kukuruza Bc Instituta. U pokusu su bila četiri hibrida (BC418B, BC572, BC525 i Riđan) i vagana je silaža.

Uvodni govor održao je direktor  KZS Sevnice Borut Florjančič. Kroz pokus je uzvanike provela kolegica Mateja Glavan, a kolegice iz Kmetijske zadruge Ptuj su imale kratko izlaganje o dodatcima za siliranje. Kolegica Jasminka Pavlić ukratko je predstavila Bc Institut i naš novi brend Izidor.

Nakon kratkih izlaganja uzvanici su mogli uživati u zakusci na polju, te je zatim izvagana silaža.

Iz pokusa se istaknuo Riđan po prinosu i kvaliteti silaže.

 

Rezultati vaganja silaže:

BC525- 56,72 t/ha

BC418B- 58,57 t/ha

BC572- 65,80 t/ha

Riđan- 77,38 t/ha

 

Tridesetak poljoprivrednika koji su skupili većinom su orijentirani na proizvodnju silaže jer proizvode mlijeko i tove junad.

S rezultatima su jako zadovoljni, poglavito što su na tom području tla izrazito pjeskovita te je stoga kukuruz u pokusu izgledao prilično suho. Vlaga zrna je bila od 28,9 do 31,8%.

Poljoprivrednici koji su gledali silažni pokus su izrazili želju da iduće godine siju neke od tih hibrida, a naročito Riđana, jer je imao veliki udio zrna u silažnoj masi.

Naši suradnici iz KZS Sevnice su najavili još nekoliko dana polja, stoga do sljedeće prilike.

 

Srdačan pozdrav iz Slovenije.

 

Fotogalerija:

Arrow
Arrow
Slider

Središnji Dan polja kukuruza

Dana 17. rujna 2019. godine održan je još jedan tradicionalni Dan polja Bc hibrida kukuruza u Rugvici na kojem je prisustvovalo oko 250 gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Nakon pozdravnih riječi  predsjednika Uprave Bc Instituta, dr. sc. Ivice Ikića te predstojnika Zavoda za kukuruz, mr. sc. Zdravka Kozića započeo je stručni dio.

Predavanje vezano za nove hibride kukuruza Bc Instituta održao je oplemenjivač  dr. sc. Mirko Jukić koji je predstavio nove Bc hibride kukuruza : AGRAM, PANON, TESLA, INSTRUKTOR, BC415, BC482, MAJSTOR, BC526 i BC601. Sve redom moderne hibride za intenzivnu proizvodnju zrna s pojačanom kvalitetom. Navedeni hibridi u dosadašnjim su se pokusima pokazali superiorni su odnosu na standarde te su kao takvi daju zalog za svijetlu budućnost tvrtke.

Sljedeću prezentaciju održao je Marko Maričević, mag. ing., predstojnik Zavoda za strne žitarice i krmno bilje. U izlaganju, prisutni su mogli čuti sve o aktualnom sortimentu strnih žitarica kao i o planovima Zavoda za budućnost. Na kraju je spomenuto da Bc strne žitarice bilježe kontinuirani rast udjela na tržištu što i nije iznenađenje budući da u raznim pokusima postavljenim od strane nezavisnih tijela u jakoj konkurenciji redovito zauzimaju vodeća mjesta po urodu i kvaliteti zrna.

Bc Institut je gostima i ove godine pripremio jedno veliko iznenađenje. Za razliku od Bc Agronauta, mobilne aplikacije koji je lani lansirana u svijet poljoprivrede, nova kreacija Bc je namijenjena je ljudskoj prehrani.

Čast da predstavi novi brend  IZIDOR imala je kolegica iz marketinga, dipl. oec. Dijana Golubić koja je naglasila da je riječ o suvremenom brendu vrhunskih kukuruznih proizvoda. Predstavila je i dva nova proizvoda, kukuruzno brašno od 1 kg  te palentu od 500 g koje su prisutni dobili na poklon uz prikladne brendirane platnene vrećice te keramičku zdjelicu branda IZIDOR.  Izidor je nova brend marka koja bi se sljedeće godine trebala pojaviti na Hrvatskom tržištu s određenim brojem proizvoda, a ideja je da naš najkvalitetniji kukuruz pretvorimo u vrhunsku namirnicu, i ponudimo ga našim potrošačima.

Nakon predavanja, proizvođači su imali priliku pogledati i demonstracijski pokus s hibridima kukuruza te sa sojom; kroz polje kukuruza okupljene je predvodio dr. sc. Ivica Buhiniček, oplemenjivač kukuruza, a kroz polje soje Tomislav Ivanušić, dipl. ing. Predstavljene su sorte soje: Ascasubi, Bahia i Pedro, te najnovija Amma koja će se na tržištu pojaviti iduće godine. Na kraju obilaska pokusa svi su se okupili na ručku na otvorenom.

Na kraju obilaska pokusa svi uživali u degustaciji novih IZIDOR proizvoda te nastavili druženje uz ručak na otvorenom.

Zahvaljujemo svima na dolasku.

Do sljedeće prilike,

lijep pozdrav!

Fotogalerija:

Arrow
Arrow
Slider

 

Radionica – Komunikacija

Kako bi se unaprijedio odnos i komunikacija s našim poslovnim partnerima i suradnicima, na obostrano zadovoljstvo i s ciljem još boljih  poslovnih rezultata, održana je radionica zaposlenika Bc Instituta, u četvrtak  5. rujna 2019. godine u Rugvici.

Fotografija:

Arrow
Arrow
Slider

Stigao je novi Katalog!

Kako nastaju nove vrhunske sorte Bc Instituta, koliko je truda, znanja i vremena potrebno da se kreira jedna od njih, koju sortu odabrati za predstojeću sjetvu, kakvi su bili urodi ovog ljeta?

Mnogo pitanja, zar ne?

Na sva ta, ali i na mnoga druga pitanja, odgovore pronađite u našem novom katalogu BC strnih žitarica.