NASLOVNICA / ARHIVA VIJESTI / Dan polja strnih žitarica u Starom Topolju

Dan polja strnih žitarica u Starom Topolju

https://www.youtube.com/watch?v=7LiLvHhQIY0&ab_channel=SBTV-BrodPortal

Dana, 06. lipnja 2017. Bc Institut d.d. je u suradnji s tvrtkom LUG d.o.o. održao Dan polja strnih žitarica u Starom Topolju.

Sudionike ovogodišnjeg Dana polja pozdravili su predsjednik Uprave, dr.sc. Ivica Ikić, direktor marketinga Đuro Lukić, dipl. ing. te domaćin Tomislav Perković na čijim je proizvodnim  površinama i posijan pokus. Nakon pozdravnih riječi, svi sudionici uputili su se u obilazak pokusa kroz koji ih je vodio oplemenjivač Marko Maričević, mag. ing. Pokus je vrlo reprezentativan, s gustim sklopom, strne žitarice su u izvrsnom zdravstvenom stanju, bez polijeganja, što samo govori o kvaliteti svih prikazanih sorata. Poseban naglasak je stavljen na ozimu pšenicu BC Anica, perjanicu Bc Instituta, koja je u vrlo kratkom vremenu zauzela jedno o prvih pet mjesta po zastupljenosti u RH. Koliko se o kvalitetnoj i prinosnoj sorti radi, mogli su se uvjeriti i svi prisutni. Posebno se istaknula i Bc Mandica, nešto kasnija sorta od BC Anice, koja je u prošlogodišnjoj žetvi po urodu zauzela vodeća mjesta u pokusima i nosi s razlogom epitet najrodnije hrvatske sorte. U pregledu sorti pšenica pored BC Lorene, BC Renate, Prime, BC Darije, predstavljene su i dvije nove sorte, BC Opsesija i  BC Ljepotica, od kojih se puno očekuje u budućnosti. Tijekom obilaska pokusa, oplemenjivač Marko Maričević istaknuo je i program višerednih te dvorednih ječmova, a poseban naglasak je stavio na novi dvoredni  ječam BC Gospodar i novi višeredni ječam BC Srećko koji će, vjerujemo, s obzirom na svoja agronomska svojstva, kvalitetu i urod, vrlo brzo pronaći put do proizvođača.

Još jedna perjanica Bc Instituta je i naš BC Goran, ozimi tritikale. Uvijek s ponosom ističemo da je od ukupno zasijanih površina s tritikalom, 65% zasijano upravo s našim BC Goranom.

Nakon obilaska pokusnog polja, sudionici su se mogli malo opustiti uz zanimljive i bogate nagradne igre ''Pogodi sortu'' i ''Pogodi otvor''.

Uslijedio je stručni dio u vidu prezentacija u dvorani ''Vuković'' u Sikirevcima. Prvu prezentaciju održala je dr. sc. Katarina Jukić koja je okupljene goste provela kroz povijest Bc Instituta koji ove godine obiježava veliku obljetnicu – 120 godina od svog osnutka.  Okupljene je upoznala i sa sortimenom BC ozimih pšenica, njihovim agronomskim svojstvima i kvalitetom. Sve predstavljene sorte pripadaju I., ili II. klasi pšenice uzimajući u obzir kriterij Kodeksa koji je na snazi. U prošlogodišnjoj žetvi, kao što je istaknula dr. sc. Jukić, BC Anica na lokaciji Rugvica imala sadržaj proteina 13,70%, hektolitarsku masu 83,70 kg te urod od 9,54 t/ha, BC Mandica u pokusu Savjetodavne službe ostvarila je rekordan urod od 11,12 t/ha i tako daleko nadmašila preostale sorte drugih oplemenjivačkih kuća uključene u pokus.

Sortiment ječma, tritikala, zobi i pira predstavio je Ivan Živković, dipl.ing. koji je istaknuo da je BC Goran najtraženiji i najrašireniji tritikale u RH, a o kakvoj je sorti tritikala riječ, govori i činjenica da je BC Goran višeštruki dobitnih priznanja Zlatno sjeme koje dodjeljuje Hrvatsko agronomsko društvo. Predstavljen je i BC Ranko, tritikale ranije vegetacije od BC Gorana, zatim višeredni i dvoredni ječmovi: Favorit, BC Bosut, Vedran te dva nova BC Srećko i BC Gospodar. Bc Institut d.d. bavi se i oplemenjivanjem jarih kultura, te su predtavljene: jara zob - Kupa, Baranja, Istra, jari ječmovi - BC Kalnik, BC Alarik i Erih, te jara pšenica BC Goranka.

Velika novost u Bc Institutu je prodajni program uljarica. Sjemenar Tomislav Ivanušić, dipl. ing.  upoznao je okupljene o suradnji s poznatom francuskom sjemenskom kućom Caussade Semences koja je vrlo uspješna na programu uljane repice i suncokreta. Bc Institut će od ove godine svoju ponudu obogatiti s dva hibrida uljane repice Memori i Sirtaki CS, a od ove sezone u prodaji su i hibridi suncokreta Durban, Imeria CS i Marbelia CL. U suradnji s tvrtkom Società Italiana Sementi, Bc Institut radi i na programu soje, te je sjemenar Ivanušić, posebno istaknuo sorte soje Pedro, Ascasubi i Bahia koje ostvaruju znatno veće urode od preostalih sorti soje prisutnih na tržištu RH, uz nižu normu sjetve.

Posljednje, ali i ne manje bitno izlaganje imao je direktor sjemenarstva Kristijan Puškarić, dipl. ing. koji je na jedan zanimljiv način objedinio sve prethodno rečeno.

Uz nezaobilazan svečani ručak i  ugodno druženje uz Slavonske tamburaše, proslava „Dana polja“ u Starom Topolju u dobrom raspoloženju nastavila se i u dvorani „Vuković“ u Sikirevcima.

Naposlijetku, zahvaljujemo našem domaćinu, gosp. Tomislavu Perkoviću, LUG-u d.o.o., na vjernosti i angažmanu, zatim i svima ostalim posjetiteljima, našim dragim prijateljima na odazivu i lijepom druženju.

Vidimo se i dogodine, potrudit ćemo se, na još ljepšem, boljem i sretnijem „Danu polja“ Vašeg i našeg Bc Instituta.

 

Vaš Bc Institut

Privitci: